5 locuri mici din Cluj unde merită să stai la coadă pentru a mânca
Gastronomia clujeană nu mai este de mulți ani sinonimă cu ”Varză à la Cluj”. Rămâne în continuare un preparat vedetă, dar între timp în centrul orașului au apărut o sumedenie de mici restaurante și patiserii care au dus bucătăria la alt nivel, atât de sus încât se stă la coadă pentru a prinde loc la o masă.
Nu mai este nimic neobișnuit să treci în weekend pe Napoca, pe Horea sau pe Emil Isac și să vezi cum se formează cozi pe trotuar în fața micilor localuri și cum oamenii așteaptă zeci de minute pentru a se bucura de o experiență culinară inedită. Am pus pe listă 5 locuri mici pe care clujenii le iau cu asalt în fiecare zi.
Madrugada
Nici bine nu s-a deschis în vara lui 2024 că vestea i-a umblat prin tot orașul, iar puținele mese din micuțul restaurant sunt mai tot timpul ocupate, ba chiar se stă și la coadă în weekend. În caz că ați trecut pe Horea și nu știați ce așteaptă oamenii la coadă, vă spunem noi, așteaptă să servească un mic dejun copios, un brunch delicios sau să bea o cola de casă. Probabil o să dați peste multe review-uri în care oamenii se plâng de timpul de așteptare, dar credeți-ne, odată ajunși la masă începe, știți vorba aia, spectacolul pe cerul gurii.


Madrugada – Loc mic, plante multe, ferestre mari, mâncare excelentă și o atmosferă în care vă va fi mai mare dragul să serviți un mic dejun sau brunch-ul împreună cu prietenii.
Vice Cream
În cea mai mică și cochetă piațetă a Clujului, vara aceasta s-a stat la cozi luuungi pentru a gusta, zic cei mai mulți amatori de dulce, ”cea mai bună înghețată din oraș”. Dar nici în sezonul rece n-a rămas gol la Vice Cream pentru că în meniu și-au făcut apariția multe deserturi care se topesc numai când le privești: brioșe, cookies, tiramisu, brownie sau monchou. Locul perfect de unde să vă luați un boost de dulce și energie indiferent de momentul zilei sau anotimp.


Cimbru
Povestea Cimbru a început în 2007 cu un food truck și multă pasiune pentru mâncare. După ce au făcut turul marilor festivaluri, precum Electric Castle, Untold sau Street Food Festival, preparatele lor au ajuns să fie pe placul tot mai multor clujeni. Așa că povestea și-a urmat cursul firesc și în 2018 au deschis un mic restaurant pe Decebal 37. O bucătărie într-o casă veche și o curte cu câteva mese sunt îndeajuns pentru ca magia gustului să se întâmple. Meniul diferă în funcție de momentul zilei, sezon, pofte și inspirație.


Recent, familiei Cimbru i s-a alăturat un nou membru: Cimbru Focaccerie, care-i așteaptă pe gurmanzi cu focaccia, sandwich-uri, pâine cu maia și produse de patiserie ”manufăcute” 100% local după rețete vechi de 100 de ani. Dacă n-ați ajuns încă, dați o fugă pe Horea 25. Intrați numai după ce ați admirat de la vitrină cum ”drăgălesc” bucătarii aluatul.


Eggcetera
Cel mai hype loc în care să serviți un mic dejun sau un brunch în Cluj este, clar, Eggcetera de pe strada Napoca 13. Pentru că este locul în care dintr-un ou se face artă culinară, coada de gurmanzi se întinde până în stradă, mai ales în weekend. Așa că micul restaurant funcționează după principiul scanezi meniul cu QR code, comanzi, mănânci și ai plecat.


Un Dulce
Un Dulce de la Vlad Mureșan! Dacă vă sună cunoscut numele este posibil să fi auzit de Vlad din bucătăria MasterChef, show la care a participat în 2013, pe vremea când cei trei simpatici chefi abia își începeau cariera în televiziune. Un Dulce este un fel de ”Mecca” pentru cei care caută combinații de arome, gusturi și texturi în deserturi gustoase și sănătoase.
Spațiul de mese a fost înlocuit de ceva vreme cu un laborator în care pasionații de patiserie pot participa la ateliere de gătit susținute de Vlad Mureșan. De sărbători se fac liste lungi pentru cei care vor cozonaci. Pentru sezonul de iarnă 2024-2025 în oferta a apărut și cozonacul Dubai.

