Tteokbokki este o rețetă coreeană, care consistă din niște forme de orez cilindrice, fiind făcute de mână din făină de orez și apă caldă, puțină sare și ulei. Acestea sunt servite cu un sos picant și aromat, formele de orez având o textură pufoasă extrem de apetisantă.
Este o rețetă într-adevăr specială datorită tradiției coreeniilor de a prepara mâncăruri atât de picante, cât și foarte sănătoase, iar, pentru mine, gătirea acestei rețete reprezintă timpul petrecut cu familia, respectiv cu surorile mele mai mici, fiind fanele felurilor de mâncare și băuturilor asiatice, precum tteokbokki cu ramen și ceaiul cu lapte și cu perle de tapioca.
Ingrediente:
- 2-3 ouă fierte
- 100-150g de Ciuperci Enoki (sau orice alt fel de ciuperci)
- 1 pachet de ramen
- 1 ceapă verde
- semințe de susan
- 30g de mozzarella rasă
- Sos Tteokbokki (ingredientele necesare arătate mai sus)
- Forme de orez (rice cakes) cumpărate la plic
Am cumpărat ingredientele respective, precum formele de orez (rice cakes), sosul tteokbokki și ramenul de la magazine coreene găsite peste tot în București, numite KJ Center. Ele se pot cumpăra și online.
Formele de orez se pot face de asemenea acasă, de mână, însă oricât de distractivă poate fii prepararea lor, este ulterior și dificilă, și poate consuma mai mult timp.
Ingrediente sos tteokbokki:
Acestea sunt ingredientele pentru prepararea sosului Tteokbokki, dacă doriți să îl gătiți de acasă. Însă eu am optat pentru folosirea unui sos deja preparat pentru rețeta respectivă.
- 3 linguri de gochugaru (fulgi de ardei iute coreeni)
- 3 linguri de gochujang (pastă de chilli coreeană)
- 2 lingurițe de zahăr
- 2-3 căței de usturoi mărunțiți
- 1 lingură de sos de soia
Condimentele coreene, precum gochugaru și gochujang se pot găsi, de asemenea, la magazine KJ Center sau online.
Preparare:
Într-o tigaie, se pune o cană și jumătate de apă.
Se prepară sosul tteokbokki (fie se pune sosul cumpărat deja preparat, fie se pun ingredientele necesare pentru gătirea sosului respectiv, precum gochugaru, gochujang, zahărul, usturoiul și sosul de soia). În loc de sosul tteokbokki se pot adăuga condimentele din pachetul de ramen.
Apoi, se adaugă în tigaie formele de orez și ciupercile, gătindu-se la foc mediu timp de 10-15 minute. Între timp, aproximativ 5 minute după ce s-au pus formele de orez, se mai adaugă noodleșii din pachetul de ramen.
Se așteaptă 2-3 minute, timp în care se amestecă ocazional formele de orez ca să nu se lipească de tigaie, apoi se adaugă mozzarella deasupra.
La final, se adaugă deasupra ceapa verde mărunțită, care poate fi tăiată cu foarfeca, semințele de susan și ouăle fierte, care pot fii tăiate în jumătate. Poftă bună!
Text de DENISA BĂDESCU | Ușor de Gătit