Descoperă Puerto Rico… prin cocktailuri
Fie că suntem acasă cu un ceai, o cafea sau, de ce nu, un vin fiert în mâini, fie că suntem în vacanță într-un loc însorit, cocktailurile portoricane par să fie o alegere bună pentru orice moment în care ne dorim o băutură fructată, cu rom, care să ne aducă aminte de vară. Așa că propun să descoperim împreună care sunt aromele specifice cocktailurilor din statul Puerto Rico, mai ales că pe 19 noiembrie sărbătorim Ziua Internațională „Descoperă Puerto Rico”.
Începem, așadar, cu o opțiune sigură, Pina Colada, băutura națională din Puerto Rico. Pentru preparare avem nevoie de suc de ananas, rom, lapte de cocos, suc de lime, iar pentru ornare, de frișcă, cireșe maraschino și felii de ananas. Pina Colada poate fi consumată la toate terasele din Puerto Rico, dar și (aproape) la toate terasele noastre, iar gustul cu siguranță ne va teleporta pentru câteva momente pe o plajă exotică. O altă variantă de Pina Colada foarte populară în Puerto Rico este Amaretto Colada, care înlocuiește romul cu Amaretto și care nu conține frișcă.
Continuăm cu „vărul” nu foarte îndepărtat al Pinei Colada, Chi Chi. Pentru a prepara un Chi Chi autentic avem nevoie de votcă, lapte de cocos, suc de ananas, frișcă lichidă, iar pentru ornare avem nevoie de cireșe maraschino și felii de ananas. Despre Chi Chi am putea spune că a fost destul de popular în anii ’50 și că a început să revină în meniurile barurilor după ce și-a făcut apariția într-un episod din celebrul serial South Park.
Coquito este o băutură tradițională portoricană destul de asemănătoare cu lichiorul de ouă din Marea Britanie. Pentru a prepara un Coquito avem nevoie de lapte de cocos, rom, lapte condensat, esență de vanilie și nucșoară. Deși se servește cu precădere în perioada Crăciunului, când majoritatea băuturilor sunt calde, aflați că Coquito este, de fapt, o băutură care are cel mai bun gust atunci când este rece.
Pentru amatorii de cocktailuri mai puțin cunoscute, Chichaito este este una dintre băuturile portoricane care este servită în pahare de shot în mod tradițional. Este acel tip de cocktail foarte ușor de făcut deoarece conține, în proporții egale, rom alb și Anisette, un lichior cu aromă de anason stelat. În cazul în care această băutură pare prea tare, aflați că Chichaito are foarte multe variante, de la cele mai fructate, cu suc de mango sau guava, la cele cu lapte de cocos sau diverse condimente.
Bili poate fi considerată versiunea portoricana de sangria. Astfel, avem nevoie de rom alb, suc de fructul pasiunii și sirop din zahăr. Totuși, pentru a avea un Bili autentic, avem nevoie și de suc de quenepa sau lime spaniol, cum mai este cunoscut acest fruct, și de diverse fructe de sezon tăiate și adăugate în recipientul în care este preparată această băutură.
Limber este opțiunea perfectă pentru aceia dintre noi care își doresc un cocktail non-alcoolic. Limber este în mod tradițional un tip de înghețată portoricană, însă se poate găsi și sub formă de băutură înghețată, asemănătoare cu slushy-ul american. Pentru Limber avem nevoie de suc de fructe (aromele populare sunt guava, tamarin, cocos sau mango), apă și zahăr. Toate acestea sunt puse în congelator până ce băutura noastră este aproape solidificată. Tradițional, Limber se consumă fără pai, apăsând pe paharul din plastic în care a fost pus.
Nu am putea încheia fară un Mojito portorican, pentru care avem nevoie de zahăr brun, mentă, rom alb, suc de lime și Sprite. Pentru ca Mojito-ul nostru să devină unul portorican va trebui să ne preparăm propriul sirop din zahăr brun infuzat cu mentă.
Acum că știm cum sunt băuturile portoricane, nu ne rămâne decât să le încercăm, să vedem dacă gustul este la fel de spectaculos ca peisajele și plajele din acest stat și, de ce nu, poate să ne propunem ca, la un moment dat, să ne urcăm în avion și să savurăm o Pina Colada preparată „la mama ei acasă”.
Citește mai multe articole din EAT & DRINK.