Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/11/2024
Viața Orașului

„D’ALE PORCULUI” XI, ultimele noutăți!

Zile si Nopti Oradea De Zile si Nopti Oradea
Comentarii „D’ALE PORCULUI” XI, ultimele noutăți! Share „D’ALE PORCULUI” XI, ultimele noutăți!


„D’ALE PORCULUI” XI, ultimele noutăți!

 

Ediţia a XI-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea loc în perioada 9-10 noiembrie 2024, în parcarea ERA Shopping Park Oradea, şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România!

E ultimul weekend înaintea Postului Crăciunului și se anunță vreme bună – soare și până la 13 grade Celsius -, dar și o… explozie de bun gust tradițional românesc, într-un eveniment unic în România, de neratat anul acesta!!!

 

JURIUL!

Juriul ediţiei a XI-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este format din profesionişti recunoscuți în Arta Culinară și totodată importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești.

  1. Chef Emanuel MOCAN – vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, căpitanul echipei naționale a României medaliată cu argint la IKA 2024
  2. M.A.C. Cerasela LUNGU – căpitanul echipei regionale ABOUT TASTE ACADEMY medaliată cu bronz la IKA 2024
  3. 3. Chef Nina RUS – manager PĂSTRĂVĂRIA RIN Romuli, owner BUNĂTĂŢILE LU’ NINA, dublu medaliată cu bronz la IKA 2024
  4. 4. Mircea GROZA – arheolog culinar, autor ZĂMURI – SUPE, ZUPE ŞI NĂCRELI
  5. 5. Oana IGREȚIU – owner SAVORI URBANE
  6. Pastry Chef Flavian DOBRE – medaliat cu bronz la Global Pastry Chefs Challenge 2024, owner PASTICCERIA FLAVIAN DOBRE București
  7. 7. Adina MARCIUC – reprezentant COMTIM
  8. Chef Ciprian SOTOC – executive chef OPERA EVENTS Oradea
  9. 9. Chef Alexandru ŞANDRĂU – executive chef Complex PRESIDENT Băile Felix
  10. Chef George FURDUI – owner MAXIMVS D’ORO Oradea

Pălinca va fi jurizată (şi) separat, de specialistul FENESI Győző Peter – owner MANUFACTURA FENESI Oradea.

 

CONCURENȚII!

 

Ediția a XI-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” aduce în fața juriului și a vizitatorilor (și) tradiții ale preparării tradiționale a porcului din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj! Este vorba despre echipele „Ocolul Silvic Firiza”, „comuna Santău” și „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea), toate participante în premieră la evenimentul de la Oradea!

„Zestrea Silvană reprezintă ținutul sălăjean al gastronomiei tradiționale. Propunerea noastră este comuna Năpradea, ținut reprezentativ pentru produsele tradiționale din carne de porc și vită ale doamnei Sanda Galiș”, a declarat Daniel Stejeran, manager al A.D.I. Țara Silvaniei.

Celor 3 echipe li se vor opune, în comcurs, 5 echipe locale: Biharia, Tulca, Sâmbăta, Diosig și o echipă reprezentând Oradea!

 

Concursul de dunminică, „D’ALE PORCULUI PRO” III, va fi unul inedit! În cursă s-au înscris 3 unități școlare specializate, 2 companii, dar și – fiind în plină campanie electorală – 3 filiale bihorene ale unor partide politice! Prin urmare, se anunță o luptă cât se poate de serioasă…

Echipele înscrise în concursul de duminică sunt: Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea, Grup West Premium Oradea!

„FAIN DIN(ing) BIHOR”!

 

Așa cum v-am obișnuit, Festivalul va fi completat de târgul de produse tradiționale „FAIN DN(ing) BIHOR”!

Vizitatorii se vor putea delecta cu băuturile oficiale ale festivalului (pălincă de la Trămuța, vin de la Familia Darabont și bere artizanală de la Bers Nova), inclusiv vin și bere fierte, kürtőskalács, gogoși și plăcinte pe lespede, dar și ciocolată de casă și suc natural de mere fiert.

Tot în zona târgului, se vor putea achiziționa mezeluri tradiționale atent meșteșugite, miere, ceaiuri, produse din lavandă, dar și ceramică, produse manufacturate din lemn,  bijuterii originale și altele!

De asemenea, vizitatorii vor putea degusuta mai multe feluri de toroș, cârnați și caltaboși, sarmale și alte bunătăți la ceaun și grătar, ciolane de porc și chiar rațe la cuptor, în zona special amenajată în acest sens și deservită de GrillTEAM by D’ALE PORCULUI & COMTIM!

 

PROGRAMUL!

 

SÂMBĂTĂ9 noiembrie („D’ALE PORCULUI”)

08.00-18.00 Târg de produse tradiţionale

08.30-09.30 Degustare pălincă – CONCURS

10.00-10.30 Deschidere festivă

11.30-12.30 Degustare toroş/ preparate specifice zonei – CONCURS

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS

14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

15.30-17.00 BIHORUL PETRECE

17.00-18.00 Festivitate de premiere –

*

DUMINICĂ10 noiembrie („D’ALE PORCULUI PRO”)

09.00-18.00 Târg de produse tradiţionale

09.30-10.30 Degustare țuică/ pălincă – CONCURS

10.30-11.00 Prezentare festivă

12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

13.30-14.30 Degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale – CONCURS

14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE

15.30-17.00 ROMÂNIA PETRECE

Orchestra „Rapsodia Bihoreană” dirijată de Liviu BUȚIU, Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”; Ionuț FULEA

17.00-18.00 Festivitate de premiere

 

(Programul poate suferi modificări, independente de voința organizatorilor!)

 

PARTENERII ȘI SPONSORII!

 

Festivalul-concurs D’ALE PORCULUI (aflat la ediția a XI-a!!!) nu ar putea avea loc fără susținerea unor oameni deosebiți, care iubesc și promovează tradițiile populare românești! Organizatorii le mulțumesc concurenților, vizitatorilor, membrilor juriului, partenerilor, sponsorilor și mass-media, adică tuturor celor care, împreună, au transformat acest festival într-unul dintre cele mai importante evenimente de cultură gastronomică tradițională din România. Respect!

 

Festivalul-concurs D’ALE PORCULUIeste organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate).

PARTENER GOLD: COMTIM

PARTENER SILVER: STAR STONE

SPONSORI: S.C.T. Felix, Sapient Group, Zetea, Panebo, Pită Lugaș, Komfort Wood, Europlast, Mobexpert, ManagEvent, OK Clean, Dol Guard, Solina, Phenalex,  Kogayon Studio, Virtual Craft, Brico Depôt, www.carne-online.ro by Distrifresh, Pensiunea Valea Gepișului, Radu’s Pub&Grill

Băuturile oficiale „doboRÂT” sunt produse de: BERS NOVA (bere), FAMILIA DARABONT (vin), TRĂMUȚA (pălincă)

Cu sprijinul: ERA SHOPPING PARK; A.N.B.C.T. România; Instituției Prefectului – Județul Bihor; DSVSA, DSP, ISU, IJJ și IPJ Bihor; Crucii Roșii Bihor; Erbașu Transilvania

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută