În căutarea celui mai bun panini în București
Când nu poți să ajungi în Italia… găsești frânturi peste tot prin capitală!
Bucătăria italienească este una dintre cele mai îndrăgite și renumite atât în lume, cât și la noi în țară, preferințele culinare ale românilor mulându-se perfect pe specificul italienesc – de la pizza, paste, lasagna sau panini, în București există o paletă ofertantă de restaurante italiene pe care ar fi păcat să nu le-ncerci.
Și tocmai pentru că sunt atât de populare și de răspândite, ar fi chiar indicat să le împărțim pe categorii: pizzerii, restaurante cu preparate clasice sau reinterpretate, paninoteci.
Vedeta zilei de astăzi? Preaiubitul panini!
Bastoni
Calea Victoriei nr. 114
Poate că n-ai auzit de Bastoni, dar cu siguranță ai trecut pe lângă el în timpul plimbărilor de pe Calea Victoriei. Motivul pentru care nu ai făcut un scurt popas pe la ei?
Cu siguranță de abia mâncaseși, căci e imposibil să nu-ți fure privire vitrina plină ochi cu produse italienești: brânzeturi autentice, bresaola, prosciutto, mortadella și multe alte delicatese.
La Bastoni, paniniurile sunt proaspete, cu ingrediente 100% autentice, învelite în schiacciate (focaccia de Toscana) aburinde și gustoase, care alături de un pahar de prosecco sau vin te teleportează direct în inima Toscanei. Tentant, nu?
La Salumeria
Calea Victoriei nr. 101
Dacă este weekend și, din întâmplare, la Bastoni nu mai sunt locuri, nu-ți face grij, la doar câțiva pași se află La Salumeria – loc de savurat sandwich-uri cu iz de Italia, cumpărat bunătăți pentru acasă, dacă ești pe fugă, și de relaxat alături de prieteni și un vin bun în weekenduri leneșe.
În ceea ce privește meniul, acesta e unul scurt, simplu, dar menit să satisfacă orice gust sau poftă: la Salumeria găsești câteva mixuri de platouri cold cuts fresh și gustoase, iar când vine vorba de sandwich-uri, acestea sunt preparate cu ingrediente premium importate din Italia, îmbrăcate în focaccia fresh și aromată.
Mano + Bocca
Strada Banul Antonache nr. 51
Situat în frumoasa zonă Floreasca, undeva în spatele pieței, Mano Bocca este un panini bar găzduit într-o veche casă bătrânească, acum reabilitată și revitalizată cu elemente moderne și potrivite specificului locului.
Cu foccacia preparată in house în cuptorul propriu, paniniurile de la Mano Bocca sunt unele dintre cele mai apreciate de către iubitorii bucătăriei italiene, și pe bună dreptate! Mai trebuie menționat că au un meniu ofertant, care merită încercat de la cap la coadă.
Pe lângă sandwich-urile cu mortadella, prosciutto crudo sau porchetta (rețetă proprie), la Mano Bocca poți veni și pentru un brunch gustos, prânz, cină sau, mai pe scurt, pentru orice ai poftă!
Suta de Grame
Strada Negustori nr. 21
Suta de Grame este un alt loc pentru care nu-i nevoie să zbori până în Italia, căci aici găsești paniniuri ca la mama lor acasă care-ți mai domolesc dorul și pofta – cu ingrediente proaspete, autentice și atent selecționate, îmbinate perfetto cu focaccia preparată de ei de la 0.
Combinație de bistro și băcănie, Suta de Grame este un spațiu apărut recent pe scena culinară a Capitalei, dar care a avut o ascensiune rapidă (și bine meritată), pe de o parte, datorită preparatelor gustoase, iar pe de altă parte, datorită notorietății patronului, Dragoș Neacșa, un bucătar faimos pe TikTok.
Astfel, dacă te consideri gurmand și deja ai vizitat locurile de mai sus, grăbește-te să prinzi un loc la Suta de Grame, cea mai fresh paninărie.
TEXT de MĂDĂLINA LEFTER | LA ȘOSEA | RECOMANDĂRI
Cover foto Bastoni