Cocktailuri cu castraveți – 3 mixuri, cum se spune acum, care contrabalansează focul tăriei cu răcoarea castraveților
Știm de la nenea Iancu, mai precis din prelegerea populară „Despre cometă”, că „D. Mariu Chicoş Rostogan, distinsul nostru pedagog şi director al şcoalei model «Ulpiu Traian», coboară la tablă, ia tibişirul şi desinează, nu tocmai exact, o elipsă cu focarele foarte departate.
Citește și:No, acuma, Bîrsăscule, tu carele ai mai multă aplicăţiune la machemachică, spune-ne doară ce am vrut eu să prezent aici? Şcolarul Bîrsescu: Un… castravete, domnule. Profesorul (stăpânindu-şi un zâmbet simpatic): Mâncă-l cu mumă-ta! (Schimbând repede tonul:) Tot la foale ţi-i gândul, să le-ndopi!… Nu-i castraveche, mâncăule!”.
Iar din adaptarea lui Octavian Sava după I.L. Caragiale știm și definiția: „Crastavetele este un fruct dicotiledonat de culoarea galben-verzuie, face parte din familia curcubitaceelor, are tulpina în formă de vrej, se înmulțește prin semințe și are peste 98% apă”.
Acuma, chiar dacă ni-i gândul la foale – ce bine ar merge niște castraveți covăsiți, delicioșii murați la soare, ideali și în septembrie! – să ne concentrăm pe cocktailurile care includ acest „fruct dicotiledonat”.
Sigur că în acest ev digital există milioane de propuneri pe care să le urmăm și să le preparăm acasă, ca adepți ai curentului „Do It Yourself” ce ne aflăm, de parcă să lași un mixolog care chiar se pricepe să te servească ar fi ceva desuet.
Eu m-am oprit la trei propuneri (are mult mai multe, citiți și savurați!) documentate de Prairie Rose, cronicăreasă și senior editor la Liquor, pare că știe ce spune!
El Pepino.
Un cocktail care aduce cu sine prospețime, răcorire și mai mulți stropi de gusturi latino.
A fost făcut celebru de Justin Timberlake într-un interviu acordat acum o duzină de ani (în anul căsătoriei cu Jessica Biel, dacă găsiți relevant detaliul).
Conține tequila blanco, nectar de agave, suc proaspăt de limete, castravete, jalapeño și gheață cât încape.
Green Beast.
Această bestie verde (vă veți prinde imediat cum voi dezvălui compoziția de ce e bestie, fiindcă verde e clar!) se simte în elementul său dacă e preparată direct în pahar, însă nu tușește nici în bolul de punci în care să-și tot vâre lingura invitații la o petrecere în curte, în lumina de miere a lui septembrie.
Nu vă mai fierb: are absint de înaltă concentrație, castraveți proaspeți amestecați, suc de limete, sirop simplu și apă chioară, dar rece.
E momentul să lămuresc și cel mai prost ținut secret din bar: siropul simplu e amestecul de zahăr și apă, în cantități egale!
Maxwell.
Acest cocktail de șampanie vine de la o legendă vie, H. Joseph Ehrmann, ambasador de marcă și președinte al juriului unui prestigios concurs de specialitate, care a pornit drumul spre glorie moștenind un bar cu șapte sticle mari și late, din care cinci erau Jameson.
Efervescența Sa Maxwell conține vodcă de castraveți, Cointreau, suc de castraveți și lămâi proaspăt stoarse, nectar de agave și șampanie.
Cheers!
Text de HORIA GHIBUȚIU | DRINK