Piure: garnitură savuroasă pentru un grătar perfect
Piureul este o rețetă cremoasă, apetisantă și simplă de preparat, cu ingrediente la îndemână. Se servește, de obicei, cu alte feluri de mâncare, precum chiftelele sau friptura de pui.
Este o rețetă specială pentru mine deoarece îmi amintește de zilele petrecute la munte cu familia mea, când tatăl meu ne pregătea grătar, cu numeroase mâncăruri excepționale, incluzând această rețetă de piure gustos.
Ingrediente :
- 8 cartofi
- 3 linguri de unt
- puțin lapte
- sare
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
Preparare :
Cartofii se decojesc și se spală bine, lăsându-i în apă rece în jur de 10-15 minute.
Aceștia se taie în cuburi egale, nici prea mici, nici prea mari.
Se pun într-o oală cu un capac și se adaugă apa, apoi cele doua linguri de ulei și puțină sare.
Se lasă la foc mare până când apa dă în clocote, apoi se schimbă la foc mic.
Se gătește pentru aproximativ 15-20 de minute, până când cartofii vor deveni moi.
Se poate verifica cu o furculiță dacă aceștia s-au gătit sau nu. Dacă sunt dificili de străpuns înseamnă că mai trebuie lăsați să se prepare. Eu am avut niște cartofi mai mici, așadar nu a trebuit sa îi las la fiert decât 15 minute, însă dacă aveți cartofi mai mari recomand să îi gătiți măcar pentru 20-25 de minute.
Se varsă toată apa din oală. Se adaugă untul, apoi cartofii trebuie pisați.
Se adaugă puțin lapte, pentru a se putea lucra mai ușor, dar și pentru o consistență mai cremoasă. De asemenea, se mai pune sare după gust.
Poftă bună!
Text de DENISA BĂDESCU | UŞOR DE GĂTIT