Paste penne cu ciuperci și cu pui, cremoase și apetisante
Pastele penne fac parte din gastronomia italiană, specifice culturii acesteia. Există o varietate de tipuri de paste, precum spaghetti, penne și ravioli, fiecare cu sosul lor potrivit.
Pastele penne cremoase, care conțin ciuperci și pui, sunt atât aromate și apetisante, cât și sănătoase. De asemenea, este un fel de mâncare demn de preparat, cu ingrediente la îndemână, dar și ușor și distractiv de pregătit.
Este o rețetă specială pentru mine deoarece îmi aduce aminte de serile în care pregăteam cu entuziasm pastele respective, poftind savoarea lor. Pentru a urmări și mai mult tradiția italiană, le serveam împreună cu o cană de suc de struguri, însă în general ele sunt servite cu vin.
Paste, potrivite cu diferite tipuri de sosuri
Pastele sunt preparate astfel încât să se potrivească cu diferite tipuri de sosuri, prin varietatea texturilor și formelor avute. Spre exemplu, pastele lungi, precum spaghetti, sunt perfecte pentru sosul de roșii, respectiv sosurile cu consistență mai subțire. Așadar, pastele penne, care sunt folosite în această rețetă, se potrivesc cu aproape orice tip de sos, în principal cu cel cremos, care mai conține și carne.
Ingrediente :
- 3 lingură de ulei de măsline
- 2 linguri de unt (30g)
- sos de roșii 550g
- o ceapă
- 5-6 căței de usturoi
- jumătate de lingură de suc de lămâie
- 1 cană de smântână grasă, pentru gătit (heavy cream)
- condimente: sare, piper alb sau piper negru, oregano, pudră de usturoi
- paste penne 500g
- ½ de cană de parmezan
- ciuperci 500g (jumătate de caserolă)
- 2 piepturi de pui
Preparare :
Se începe cu pregătirea pastelor penne după instrucțiunile pachetului, fierbându-se în apă cu puțină sare și ulei.
Se mărunțește ceapa. Cățeii de usturoi se pot mărunți, de asemenea, sau se pot stoarce cu ajutorul unui storcător de usturoi.
Puiul trebuie tăiat, la rândul lui, în cuburi egale, pentru a se găti corespunzător.
Ciupercile trebuie să aibă picioarele îndepărtate, apoi partea superioară a acestora se decojește și se taie, fiecare, în 4 cuburi egale.
Ceapa și usturoiul se pun într-o tigaie, împreună cu untul și o lingură de ulei. Se lasă la gătit în jur de 7 minute, la foc mic spre mediu, până când ceapa se rumenește. Ceapa nu trebuie arsă, numai să aibă aspectul ca în poza următoare.
Într-o altă tigaie, se adaugă încă o lingură de ulei, apoi se pune puiul, care, la rândul lui, este nevoie să fie gătit până când se rumenește, în același timp cu ceapa.
Apoi, ceapa gătită se adaugă în tigaia cu puiul și se amestecă. Se iau de pe foc.
Într-o tigaie mare se pun bucățile de ciuperci cu o lingură de ulei, și se gătesc la foc mic spre mediu până când devin moi și capătă o culoare maro-aurie.
Apoi se adaugă puiul, ceapa și usturoiul.
Se toarnă sosul de roșii în tigaia respectivă. Se condimentează foarte generos cu sare, piper, oregano și pudră de usturoi. Se adaugă, de asemenea, sucul de lămâie și parmezanul.
După ce parmezanul se topește, se adaugă smântâna de gătit și se amestecă, gătindu-se pentru încă 2 minute.
Se ia de pe foc și se adaugă pastele. Acestea se amestecă bine cu sosul gata preparat.
Se servește pe o farfurie, cu parmezan deasupra.
Poftă bună!
Text de DENISA BĂDESCU | Ușor de Gătit