Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/06/2024
Lifestyle / Arhitectură & Design

DESIGN | Interviu cu Oliver de Gem

Alexandra Bujeniță De Alexandra Bujeniță
Comentarii DESIGN | Interviu cu Oliver de Gem Share DESIGN | Interviu cu Oliver de Gem
Oliver de Gem


Oliver de Gem, un adept al designului minimalist, redefinește granițele esteticii cu fiecare bijuterie pe care o creează. Cu un echilibru subtil între simplitate și surpriză, creațiile sale emană o eleganță atemporală. Într-un univers în care complexitatea se întrepătrunde cu puritatea, Oliver se bazează pe propria sa perioadă de inspirație, care a pornit de la o simplă întrebare „De ce nu creezi și tu design?”.

Povestește-ne puțin despre background-ul tău. Ce te-a inspirat să urmezi o carieră în designul de bijuterii?

Când eram copil, eram foarte interesat de arte și în mod special atras de dans și natură, fiecare accesoriu din casă fiind transformat în bijuterie: ceașca, farfuria, o piesă de lego etc. Am început să iau cursuri de dans în adolescență, în principal balet și dans contemporan, iar în anii ’20 eram foarte interesat de teatru, așa că am studiat machiajul teatral în paralel cu studiile mele de turism.

DESIGN | Interviu cu Oliver de Gem
Planete

După ce m-am specializat în design nordic, am lucrat pentru o galerie proeminentă și, cu timpul, am început să gestionez galerii de design. Am lucrat ani de zile ca buyer pentru mărci nordice, precum Jensen, Royal Copenhagen etc., și mereu am fost atras de artă în general, dar și de arhitectură, de exemplu ArtDeco, The Brutalist etc. Toate acestea au conturat estetica mea.

Lucrând cu designeri nordici, în special designeri danezi, am fost foarte inspirat, și într-o zi, pe când lucram cu faimoasa Ulrica Vallien [designer suedez], m-a întrebat din senin de ce nu creez și eu design, și așa a început totul. Prima mea dragoste a fost Georg Jensen, faimosul argintar danez, și pot spune fără nicio ezitare că el este cea mai mare influență a mea. Prima mea linie de bijuterii este Planete, o colecție foarte minimalistă cu o notă Art Deco.

DESIGN | Interviu cu Oliver de Gem
Aurora

Ne poți povesti despre procesul tău creativ atunci când creezi o nouă colecție? 

Nu urmez un proces clasic, pot fi inspirat de plimbările mele în natură sau de un vas în timp ce fac achizițiile mele ca director de artă pentru proiecte de design interior. Este un flux pe care îl iubesc și un impuls.

Cum traduci concepte precum „It’s Complicated” sau „Aria” în piese de bijuterie tangibile?

În general, sunt adept al designului minimalist, este atât de simplu, dar surprinzător. În cazul în care este complicat, designul a venit din perioada prin care treceam și am încredere deplină în colaboratorii mei bijutieri pentru a obține cel mai bun rezultat după ce văd schițele mele.

DESIGN | Interviu cu Oliver de Gem
Aurora

Cum echilibrezi simplitatea și complexitatea în bijuteriile tale?

Cred că este pur și simplu natura mea, niciodată nu proiectez lucruri pe care nu le simt adânc în interior. Este o reflecție a sufletului meu, sunt foarte complicat, dar foarte simplu în același timp.

Ce rol joacă simbolismul în bijuteriile tale, cum ar fi broșa din argint din colecția Aria?

Aria a fost modalitatea mea de a păstra natura aproape de inima mea și de a transmite un mesaj de pace. A fost un sentiment care a venit din inima mea și am fost revoltat de toată violența care ne înconjoară în fiecare zi. A fost o surpriză atât de plăcută să văd că oamenii s-au îndrăgostit de ea.

DESIGN | Interviu cu Oliver de Gem
Planete

Cum îți imaginezi că piesele tale sunt purtate sau integrate în viața de zi cu zi?

Piesele mele sunt foarte versatile și ar trebui să facă parte din rutina noastră zilnică. Sunt mereu surprins de clienții mei, ei mă fac să redescopăr designurile mele prin modul în care le poartă.

Poți vorbi despre provocările sau surprizele cu care te-ai confruntat în designul de bijuterie?

Ca majoritatea artiștilor și designerilor, prefer partea creativă, nu cea comercială dar, din păcate, trebuie să vindem și noi.

DESIGN | Interviu cu Oliver de Gem
Brut

Ce sfaturi ai oferi tinerilor designeri de bijuterie care își încep cariera?

Doar creează și exprimă-te, designul nu ar trebui niciodată să fie o competiție.

Cum rămâi inspirat și motivat să inovezi într-o industrie care evoluează constant?

Nu prea țin pasul cu ce se întâmplă în industrie. După cum am spus mai sus, este un impuls; dacă nu proiectez, voi fi foarte frustrat.

DESIGN | Interviu cu Oliver de Gem
Brut

Există vreun proiect sau colaborare viitoare care te entuziasmează în mod deosebit?

Două colecții noi, una produsă la Assamblage în București și una în atelierul meu din Beirut. Cu siguranță voi participa la Romanian Jewelry Week când voi fi pregătit și va fi foarte special.

Ne poți spune mai multe despre aceste două colecții? Care este piesa ta preferată de bijuterii?

Colecțiile mele viitoare sunt din nou inspirate de mișcarea minimalistă și una dintre ele este foarte arhitecturală. Nu pot alege o piesă care îmi place cel mai mult, dar inelul București ocupă cu siguranță un loc special în inima mea. Toate designurile mele sunt realizate din argint Sterling 925.

» Interviu de Alexandra Bujeniţă | Design

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută