Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/05/2024
Eat & Drink / Drink

DRINK | La o băută cu AI

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii DRINK | La o băută cu AI Share DRINK | La o băută cu AI
Horia Ghibutiu La o băută cu AI


La o băută cu AI

N-o văzusem venind pe asta, dar băutura concepută cu ajutorul Inteligenței Artificiale e deja o realitate

„M-am întâlnit aseară cu o Inteligență Artificială și am băut cu ea până lunea viitoare”.

Sună plauzibil, cu excepția duratei în sine a degustării – și să nu uităm că la această rubrică milităm neabătut pentru consumul responsabil.

Ceea ce era clar că se va întâmpla a devenit realitate în această primăvară: au apărut băuturile pe bază de Inteligență Artificială. Nu e un ingredient fizic, firește, ci doar efortul unor oameni de știință cât se poate de serioși de a antrena un model de Inteligență Artificială cu scopul de a anticipa ce tip concret de băutură vor oamenii și cum pot fi îmbunătățite rețetele.

bere-artizanală-românească ai

O echipă de la universitatea belgiană KU Leuven a publicat în studiu în „Nature Communications” în care explică în detaliu experimentul lor.

Astfel, cercetătorii au analizat ce factori condiționează gustul, de la genetică și mediu la cultură și psihologia consumatorului. Or, acest studiu nu se putea realiza fără aportul a ceea ce se numește machine learning.

„Aroma berii e un amestec complex de componente. E imposibil de prevăzut cât de bună va fi o bere doar măsurând unul sau mai multe componente, așa că realmente avem nevoie de puterea unor computere”, a precizat unul dintre autorii studiului, citat de Euronews.

„Marele nostru scop e să creăm o bere fără alcool mai bună. Folosind Inteligența Artificială, am reușit deja să creăm un cocteil de arome naturale care imită gustul și mirosul alcoolului fără riscul unei mahmureli”, a precizat alt profesor.

Mai trebuie menționat că experimentele științifice se vor extinde și la alte produse, nu se opresc la bere.

Am câteva decenii bune de experiență în materie de bere belgiană, ceea ce, dincolo de a-mi oferi posibilitatea de a cunoaște lumea, m-a și făcut, nu doar asta, evident, să trec de la măsura L la XL.

Am apreciat-o de când a venit în România și am descoperit-o în prima tavernă cu specific belgian de pe o veche stradă bucureșteană.

Apoi, când am început să călătoresc, la fiecare popas belgian m-am dedulcit la experiențe care mai de care mai memorabile. Ca să parafrazez niște versuri celebre, sunt tânăr, doamnă, berea belgiană mă știe pe de rost.

Ne-am împrietenit pe unde ne-am întâlnit, adică și acolo unde-și făcea veacul Jacques Brel, în berăria și braseria „Á la mort subite”, și la terasele din Piața Mare. Amintirile sunt nepieritoare.

Cred că berea de abație cu arome de fructe făcută de călugări nu va fi întrecută nici peste o sută de generații de Inteligență Artificială.

La o băută cu AI

Dar s-o poftim la masă cu noi, e loc pentru toată lumea.

Text de HORIA GHIBUŢIU

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută