Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/05/2024
Festival

Festivalul Opera Copiilor | Interviu cu Felicia FILIP, Managerul Operei Comice pentru Copii

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Festivalul Opera Copiilor | Interviu cu Felicia FILIP, Managerul Operei Comice pentru Copii Share Festivalul Opera Copiilor | Interviu cu Felicia FILIP, Managerul Operei Comice pentru Copii
Festivalul Opera Copiilor 2024


Interviu cu Felicia FILIP, Managerul Operei Comice pentru Copii

Ce v-a inspirat să organizați Festivalul Opera Copiilor, ajuns la cea de-a opta ediție, și care sunt obiectivele principale ale acestui eveniment?

Copiii. Acesta ar fi răspunsul cel mai scurt și, totodată, cuprinzător.

Fiind managerul singurei opere comice pentru copii din România – și din întreaga lume, din câte știm noi – organizarea unui eveniment amplu, care să aibă în centru copilăria, a fost o idee care nu a așteptat prea mult până să devină realitate – mai exact, în 2015 a fost prima ediție și de atunci, an de an, ne străduim să păstrăm tradiția (cu excepțiile impuse de pandemie).

Obiectivele evenimentului rămân neschimbate, indiferent de forma în care alegem să le punem în practică la fiecare ediție: Festivalul Opera Copiilor îi sărbătorește pe cei mici, oferindu-le acces la toate activitățile care contribuie la o copilărie fericită.

Iar aici includem cultura de calitate, prin spectacole adaptate lor, fie că sunt bebeluși sau adolescenți, timpul petrecut cu sens împreună cu ceilalți membri ai familiei, activitățile în aer liber – atât creative, cât și recreative – și, desigur, conectarea la o comunitate care crește pe zi ce trece – minunatul public al Operei Comice pentru Copii.

Cum a fost primit Festivalul Opera Copiilor în trecut și ce surprize sau momente speciale pregătiți pentru publicul din acest an?

Primele ediții ale festivalului au fost „găzduite” de cel mai cunoscut parc din Capitală, tocmai pentru că ne-am dorit ca publicul să ne descopere și apoi să ne cunoască din ce în ce mai bine, până a ajuns să-și dorească să ne treacă pragul cât se poate de des. Odată cu ascensiunea Operei Comice pentru Copii în mintea și sufletul bucureștenilor, Festivalul Opera Copiilor s-a mutat acasă, în Calea Giulești nr. 16, unde avem atât un sediu cu trei săli de spectacol dotate riguros, cât și o curte generoasă, pentru a pune în practică toate ideile care ne vin pe parcursul anului.

Printre atracțiile ediției din acest an se numără Grădina cu Fluturi, Aventura Parc, Căsuța Păsărelelor, Ținta cu Baloane de Apă, Caruselul și Trenulețul, la care se vor adăuga multe altele, dezvăluite la deschiderea evenimentului. De asemenea, și în acest an, copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani au un spațiu dedicat în exclusivitate lor – zona Bebe F.O.C., din care nu vor lipsi Orașul Bebelușilor și Căsuța Senzorială – precum și evenimente în aer liber, desfășurate la Căsuța din Copac, cum sunt mini-concertele cu personajele din spectacolele „Bubu”.

Care sunt principalele activități și spectacole planificate pentru Festivalul Opera Copiilor și cum vă asigurați că sunt atrăgătoare și educative pentru tineri?

Pe lângă activitățile și atracțiile amenajate în aer liber și în spații neconvenționale, festivalul cuprinde 60 de reprezentații, programate în Sala Mare, în Salonul Mozart și în Sala UnderGrant.

Superproducția care deschide cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, musicalul „Matilda” se joacă în premieră în România, începând cu 17 mai, în Sala Mare, în regia lui Emil Pantelimon. „Matilda” aduce în scenă povestea captivantă a unei fetițe cu puteri neobișnuite, inspirată de romanul clasic al lui Roald Dahl.

Prin muzică, dans și interpretare, spectacolul transmite mesaje puternice despre găsirea frumuseții în lucrurile mărunte și despre lupta împotriva bullying-ului și a violenței, abordând în același timp subiecte actuale, precum manipularea mediatică și rezistența în fața presiunilor sociale.

Salonul Mozart găzduiește două titluri îndrăgite de întreaga familie: spectacolul de magie „Poveste magică”, prezentat și conceput de Bogdan Muntean, și basmul simfonic „Petrică și lupul”, de Serghei Prokofiev. În Sala UnderGrant revin un spectacol mult aștept de public, baletul „Scufița roșie”, precum și primul titlu din trilogia „Bubu”, „Bubu și Anotimpurile”, spectacol senzorial dedicat bebelușilor, ambele spectacole purtând semnătura Andreei Soare.

Cum colaborați cu artiștii și echipa de producție pentru a crea spectacole de operă captivante și accesibile pentru copii?

Fiecare regizor are propriul stil de lucru cu echipa artistică și cea tehnică a unei producții. Rolul meu este să mă asigur că respectul și profesionalismul fac casă bună cu talentul și tenacitatea. 🙂 Iar publicul este cel care evaluează rezultatul muncii noastre, a tuturor.

Ce impact credeți că are participarea la evenimente culturale precum Festivalul Opera Copiilor asupra dezvoltării copiilor?

Participarea la evenimente culturale precum Festivalul Opera Copiilor poate avea un impact profund asupra dezvoltării copiilor, oferindu-le oportunitatea de a experimenta și aprecia arta într-un mod interactiv și captivant.

Aceste experiențe pot stimula creativitatea, imaginația și empatia copiilor și pot contribui la formarea lor ca indivizi cu o înțelegere și apreciere a valorilor culturale. Iar aici, deschiderea părinților spre asemenea experiențe face toată diferența, căci ei mediază accesul copiilor la tot ce avem noi de oferit.

Care sunt provocările majore în organizarea unui astfel de eveniment și cum le gestionați pentru a asigura succesul și satisfacția participanților?

Provocările și satisfacțiile cele mai mari vin de la aceeași sursă: oamenii. Mereu am considerat că o echipă unită, care trage în aceeași direcție, în același timp, poate depăși obstacolele mai ușor și mai repede. Și, dacă este necesar, poate muta și munții din loc. Organizarea unui asemenea eveniment presupune gestionarea logisticii complexe, atragerea și implicarea publicului tânăr și asigurarea calității și relevanței conținutului artistic și educativ. Pentru a gestiona aceste provocări, lucrăm cu profesioniști în domeniul cultural și educațional, ne adaptăm strategiile de marketing și comunicare la nevoile publicului nostru și evaluăm constant feedback-ul participanților pentru a îmbunătăți evenimentul.

Ce mesaj sau sfaturi ați transmite părinților care doresc să-și aducă micuții la Festivalul Opera Copiilor pentru prima dată?

Să asculte de copiii lor. 🙂 Atunci când adulții ascultă cu adevărat ce le transmit copiii, șansele ca toată familia să fie unită și fericită cresc exponențial.

Având această idee în minte permanent, îi invităm pe părinții care aud acum prima dată de Opera Comică pentru Copii să fie curioși. Să vină deschiși și pregătiți să se bucure de experiențe artistice și recreative de calitate.

Ne dorim să devenim un partener de încredere pentru cât mai mulți părinți care și-au propus să-și încurajeze copiii să descopere și să exploreze acest univers fascinant care este arta spectacolului. Și, nu în ultimul rând, să ne amintim cu toții că Festivalul Opera Copiilor a fost mereu programat în preajma zilei de 1 Iunie, astfel încât să putem sărbători cu toții Copilăria!

Care sunt perspectivele dumneavoastră pentru viitorul Festivalului Opera Copiilor și cum vedeți evoluția acestuia în următorii ani?

Clădirea în care ne desfășurăm activitatea la Opera Comică pentru Copii datează din anii ‘30 și poartă semnătura celebrului arhitect Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă și părintele arhitecturii moderniste în România interbelică.

Având la dispoziție asemenea moștenire culturală, avem totodată și o responsabilitate pe măsură – aceea de a o reda comunității sub toate formele posibile. Atât timp cât sursa noastră de inspirație rămâne inepuizabilă – copilăria fericită – ne vom strădui să ne depășim limitele imaginației și să le oferim experiențe memorabile copiilor – de toate vârstele! – care ne trec pragul.

Pentru viitorul Festivalului Opera Copiilor, ne dorim să continuăm să dezvoltăm și să diversificăm oferta de activități și spectacole, să extindem colaborările cu instituții culturale și educaționale și să atragem un public tot mai amplu și diferit. Vedem evoluția acestuia în următorii ani ca fiind una plină de inovație, creativitate și impact cultural și educațional pozitiv pentru tineri.

Dacă în 2015 am început cu un festival care a durat patru zile, iar în 2024 am ajuns la un eveniment ce se întinde pe patru weekend-uri, cine știe ce ne rezervă următorul deceniu?

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută