Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/05/2024
Junior Artă & Cultură / Performing arts

Musicalul „Matilda” – Premiera anului la Opera Comică pentru Copii!

Ioana Marghita De Ioana Marghita
Comentarii Musicalul „Matilda” – Premiera anului la Opera Comică pentru Copii! Share Musicalul „Matilda” – Premiera anului la Opera Comică pentru Copii!
Matilda


Musicalul „Matilda” – Premiera anului la Opera Comică pentru Copii!

Ce transformă o fetiţă într-un supererou?

Tim Minchin este un nume care poate nu îți spune la fel de multe ca Andrew Lloyd Webber sau Stephen Sondheim în lumea musicalurilor, dar cu „Matilda”, acest compozitor australian a reușit să lase o amprentă profundă în perimetrul contemporan al genului.

Citește și:

Inspirat de romanul celebru cu același titlu al lui Roald Dahl, „Matilda” a reuşit, încă de la premiera sa din 2010, să captiveze publicul și critica de specialitate deopotrivă, prin combinația inovatoare de muzică, poveste și coregrafie.

Iar Opera Comică pentru Copii este prima instituție muzicală din România care abordează acest titlu de referință al secolului XXI, începând cu 17 mai 2024.

Un subiect cu ramificații multiple

„Matilda” spune povestea unei fetițe extraordinare, supradotate, care, în ciuda neglijenței părinților și a tiraniei directoarei școlii, doamna Trunchbull, reușește să-și folosească inteligența, creativitatea și un dar neașteptat din sfera telechineziei pentru a-și schimba destinul.

Ce diferențiază „Matilda” de alte titluri de gen?

Veridicitatea şi forţa cu care Tim Minchin a reușit să transpună sonor umorul negru și sensibilitatea unică ale lui Dahl. Cunoscut pentru stilul său satiric și adesea provocator, Minchin a abordat muzica din „Matilda” cu un amestec rafinat de melodii antrenante și balade emoționante.

Momentele precum „When I grow up” și „Revolting children” nu doar că te prind de la prima audiţie, dar sunt și inovatoare prin modul în care captează perfect visurile și speranțele copilăriei dar şi spiritul de revoltă. 

În plus, prin pasiunea sa pentru lectură, Matilda ilustrează puterea cunoașterii de a transforma și de a oferi refugiu și forță în vremuri dificile.

Într-o eră digitală, în care atenția este subminată și accesul la o informaţie cel mai adesea superficială este facilitat din toate părţile, „Matilda” subliniază importanța profundă a educației și a dezvoltării personale prin lectură și auto-educare.

Un show în adevăratul sens al cuvântului

Spectacolul este remarcabil și prin designul său scenic și coregrafia modernă. Montările cu „Matilda” sunt descrise adesea ca fiind vizual frapante, puternice, cu o amprentă ce constituie un melanj cuceritor între universul real şi cel imaginar.

Îmbinarea creativă a elementelor de realism cu cele fantastice construieşte un peisaj teatral în care povestea poate respira în mod fluid. Şi te  captivează de la primele măsuri.

O contribuție notabilă la succesul musicalului l-a presupus şi coregrafia originală a lui Peter Darling.

Numerele de dans nu doar că amplifică energia și emoția scenei, dar și potențează povestea, accentuând prin expresivitatea mișcării corporale tema recurentă a revoltei și puterii schimbării.

De exemplu, în „School song”, literele alfabetului sunt introduse printr-o serie complexă de mișcări ce combină dansul cu acrobațiile, ilustrând ingenios și plastic experiența educațională.

Elemente fantastice ca mijloace de eliberare

Magia prezentă în „Matilda nu este doar un simplu ornament al narațiunii; ea servește ca mijloc de eliberare și de manifestare a puterii interioare.

Abilitățile Matildei din zona telechineziei sunt descoperite și cresc în momente de stres emoțional intens, sugerând că puterea ei este direct legată de dorința și necesitatea de a schimba circumstanțele opresive. Prin aceasta, Minchin și Dahl subliniază ideea că cei mici nu sunt simpli spectatori ai vieții lor, ci pot avea control și influență semnificativă asupra lumii cu care interacţionează.

Magia este, de fapt, o metaforă a puterii interioare și a potențialului uman de a produce schimbări pozitive.

Fiecare utilizare a puterilor sale reflectă un pas în dezvoltarea autonomiei ei personale și în consolidarea propriei identității. Acest lucru ne aminteşte că, deși suntem constrânși de realitățile vieții, avem și capacitatea de a le influența în moduri neașteptate și decisive.

Nu considerați că cei mici au vise mici doar pentru că sunt mici – George Enescu

Teme profund serioase, precum abuzul, bullying-ul și lupta împotriva autorității deţin o pondere semnificativă în cadrul spectacolului Matilda”, devenind astfel accesibile și relevante pentru un public de toate vârstele.

Cu ajutorul lor, povestea devine, totodată, şi o valoroasă lecție despre importanţa curajului de a sta în fața nedreptății dar și despre puterea extraordinară a unui copil de a face schimbări care contează.

De fapt, „Matilda” nu este doar un musical despre o fetiță cu abilități neobișnuite; este o celebrare a imaginației, a inteligenței și a rezistenței umane.

Tim Minchin a reușit să creeze un spectacol care nu numai că face plăcere, ci te provoacă și în acelaşi timp te face să gândeşti, rămânând fidel spiritului ludic, dar profund al lui Dahl. Este un spectacol care, indiferent de vârstă, te invită să crezi în magia posibilităților infinite.

La Opera Comică pentru Copii, noua producţie beneficiază de o echipă spectaculoasă, coordonată regizoral de Emil Pantelimon, cel care este adeptul unei viziuni moderne, dinamice, pline de forţă, ingenioase în evitarea locurilor comune.

Din 17 mai 2024, pătrundem în universul acestui musical de referinţă. 

Text de IOANA MARGHITA

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută