Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/05/2024
Artă & Cultură / Teatru

PREMIERĂ | Când primarul este eroul… noi de cine râdem?

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii PREMIERĂ | Când primarul este eroul… noi de cine râdem? Share PREMIERĂ | Când primarul este eroul… noi de cine râdem?
Când-primarul-este-eroul-Revizorul TEATRUL MIC


Când primarul este eroul… noi de cine râdem?

Evenimentul teatral al lunii mai îl reprezintă premiera spectacolului Revizorul, de N.V. Gogol, în regia şi adaptarea lui Alexandru Dabija, la Teatrul Mic, şi asta nu neapărat doar pentru că realitatea este vremelnic mult mai absurdă, ilară sau năucitoare decât orice ficţiune, în contextul circului electoral dâmboviţean, ci tocmai fiindcă avem nevoie să ni se repete uneori, pe un ton pe care să-l ţinem minte, că parte dintre bolile sociale de care suferim sunt tratabile, poate până la a deveni suportabile, dar… nu trec.

Iar piesa lui Gogol face asta de aproape 200 de ani, vorbeşte despre banalitatea şi banalizarea răului social în toate interpretările posibile – de la viziunea expresionistă a lui Meyerhold, din 1926, la opera lui Klebe din 2008 -, peste tot în lume, din Mexic până la Bollywood, şi este cu atât mai relevantă pentru noi, în clipa de faţă, prin perspectiva sardonică asupra amoralităţii şi corupţiei asociate poziţiilor de putere în comunitate la nivelul administraţiei, justiţiei, sănătăţii sau educaţiei.

Am avea nevoie reală de un „revizor” să inducă panica în rândul celor aleşi sau numiţi „de sus”, doar că, iată, trebuie să ne mulţumim cu parabola, iar propunerea lui Alexandru Dabija, care ne coboară în subsolul Teatrului Mic de pe Gabroveni pentru a percepe organic şi… dureros de amuzant cât de jos(nic) funcţionează gândirea funcţionarilor publici ai lui Gogol, reprezintă un must-see al acestei stagiuni, mai ales că spectacolul trimite şi la Lucian Pintilie, dar nu atât la celebrul său Revizor, interzis de comunişti în 1972, după trei reprezentaţii, cât la decrepitudinea morală cu specific local pe care o degajă crâncena sa radiografie cinematografică De ce trag clopotele, Mitică?, pe care o regăsim în Revizorul lui Dabija, în varii forme, de la primar şi directorul spitalului până la diriginta poştei şi inspectorul şcolar.

Când-primarul-este-eroul-Revizorul TEATRUL MIC
Foto Andrei Gîndac
Când-primarul-este-eroul-Revizorul TEATRUL MIC
Foto Andrei Gîndac

Montarea de la Teatrul Mic reprezintă, de asemenea, rezultatul unei fericite întâlniri între regizorul deja reputat pentru investiţiile de încredere în actori şi unul dintre cele mai talentate ansambluri performative de pe scena teatrală bucureşteană, iar distribuţia străluceşte in corpore în acest maraton ludic: Ovidiu Niculescu, Andreea Grămoşteanu, Alexandru Voicu, Ana Bianca Popescu, Vlad Logigan, Tudor Aaron Istodor, Irina Velcescu, Andrei Seuşan, Oana Puşcatu, Cezar Grumăzescu, Silvana Mihai, Liliana Pană, Claudiu Istodor, Virgil Aioanei.

Nu te supăra pe oglindă dacă eşti pocit” este proverbul folosit de Gogol ca motto al piesei… nu uitaţi asta când alegeţi să vedeţi Revizorul, pentru că, la final, întrebarea care vă este direct adresată de către primar (în fond, eroul piesei), „De ce râdeți?”, vine şi cu răspunsul:  „De voi râdeți!”.

Rămâne ca voi să decideţi cum îl veţi… interpreta.

Text de IOAN BIG | TEATRU

Cover foto: Andrei Gîndac

Când-primarul-este-eroul-Revizorul TEATRUL MIC

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută