BucurFitEști | ALIN POTOP, antrenor de crossfit: „Îmi doresc să le arăt oamenilor cât de bine te simți când ai un stil de viață sănătos”
Alin Potop este absolvent ale unor instituții de fitness și nutriție din SUA și Canada – Precision Nutrition și National Academy of Sports and Medicine.
În 2023 a fondat YourCoach, o platformă de fitness și nutriție prin care și-a propus să schimb percepția oamenilor față de ce înseamnă a face mișcare și a mânca sănătos.
De le ceva ce pare complicat și greu la ceva ce îți face plăcere și este simplu. Alin mai spune că prin YourCoach a dorit să construiască un mediu în care oamenii să se simtă în siguranță și respinge cu desăvârșire imaginea antrenorului aspru și inflexibil.
Mai multe detalii despre acest concept găsești pe www.yourcoach.ro. Tot acolo pe poți înscrie și o primă ședință care este gratuită.
De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi personal trainer?
Înainte de pandemie eram actor full-time, nu mă vedeam făcând altceva. Sportul era doar o pasiune. Pandemia și toată nebunia de atunci m-au obligat să-mi întrerup brutal activitatea artistică, iar pentru mine sportul a devenit atunci un fel salvare, îmi oferea stabilitate și bucurie. (Mai târziu, după ce am studiat, am aflat că sportul chiar facilitează producția de endorfine si dopamină, acești hormoni ai fericirii.). Acela a fost momentul în care am realizat că a face sport nu e doar despre a arăta bine, beneficiile sunt mult mai multe și mai complexe.
Imediat după pandemie am decis ca vreau sa fiu antrenor. Sportul mi-a făcut atât de mult bine, pe toate planurile, încât am simțit nevoia să transmit asta mai departe.
Care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce?
Eu fac Crossfit, acesta este și tipul de antrenament pe care îl propun clienților mei. Fie că îți dorești să slăbești, să scapi de durerile de spate sau pur și simplu să îți îmbunătățești stilul de viață prin activitate fizică regulată, acest tip de mișcare te poate ajuta.
În acest tip de antrenament, îmbin elemente din diverse discipline sportive precum gimnastica, haltere și kettlebell. Folosesc foarte mult mișcări funcționale, acestea fiind opusul mișcărilor de izolare musculară întâlnite în sălile de fitness „clasice”, și sunt mișcări pe care le întâlnești în viața ta de zi cu zi. Exersând aceste mișcări constant, într-un mediu controlat, cu sau fără greutăți, îți vei întări musculatura corpului într-un mod armonios și îți vei îmbunătății considerabil calitatea vieții.
Cred că cel mai bine descrie acest tip de antrenament un lucru pe care mi l-a spus una din clientele mele: „Alin mi-a dat încrederea în mine și în puterea corpului meu”. Îmi doresc de la clienții mei să obțină un corp puternic, sănătos și fără dureri.
Un alt lucru la care țin foarte multe este diversitatea. Cred că variația este cheia pentru a menține motivația ridicată și pentru a evita monotonia. Indiferent de nivelul tău de fitness sau de experiența anterioară, vei găsi mereu ceva nou și interesant în cadrul antrenamentelor cu mine.
Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de personal trainer.
Chiar și eu mănânc pizza, burger, paste și dulciuri. Dar am grijă să fac asta responsabil și fără excese.
Și, cel mai important, nici eu nu am mereu chef să mă antrenez. Și asta e absolut normal. În zilele fără chef sau când sunt obosit, fac antrenamente mai ușoare sau mai scurte. Dar nu anulez niciodată, pentru că sentimentul de după este absolut minunat.
Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?
Un lucru pe care și eu l-am învățat odată ce am început să studiez la Precision Nutrition (cea mai importantă școală de nutriție din acest moment) este importanța de a fi un bun psiholog.
Sau, mai bine zis, de a avea calitățile unui bun psiholog. Să fii empatic, să creezi un spațiu sigur, să comunici eficient, sunt doar câteva din calitățile pe care trebuie să le aibă un antrenor.
Sunt foarte mulți oameni pentru care sala este ceva nou și sunt speriați de mediul ăsta care pare dur, greu și ostil. Cred că datoria mea este să le arăt oamenilor că a face sport, a mânca sănătos e mai simplu și mai ușor decât credeau.
Și, cel mai important, îmi doresc să le arăt oamenilor cât de bine te simți când ai un stil de viață sănătos.
Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?
Din păcate, românii încă mai caută soluții rapide de slăbire. Din păcate, ele nu există, sau nu sunt sustenabile pe termen lung.
La YourCoach (conceptul de fitness și nutriție pe care l-am fondat) nu vorbim despre diete ci despre stil de viață și obiceiuri alimentare. Misiunea noastră este să te învățăm cum să-ți construiești treptat obiceiuri alimentare sănătoase și un stil de viață echilibrat.
Conceptul nostru propune o abordare holistică, care integrează nu doar planul de antrenament și cel nutritional, ci și coaching-ul dedicat motivării și mentalității pozitive.
Ne propunem să aducem echilibrul în toate aspectele tale de sănătate și fitness, oferindu-ți nu doar instrumentele fizice, ci și cele mentale pentru a-ți atinge obiectivele și a îmbrățișa un stil de viață sănătos pe termen lung.
Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?
Evident că mă bucur că oamenii când clienții mei slăbesc 10, 20 chiar și 25 de kilograme, dar cea mai mare satisfacție este când văd că oamenii își schimbă stilul de viață.
Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă personal trainer?
Fii un exemplu pentru clienții tăi.
Te antrenezi și în aer liber (atunci când vremea permite)? Dacă da, ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi?
Antrenamentul în aer liber pentru mine înseamnă plimbări pe munte. Bucureștiul devine sufocant și simt nevoia să ies în natură.
Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?
Un studiu recent arată că doar 9% din români au abonament la o sală de fitness, în timp ce Spania, Suedia, Franța au peste 30-40%. De asemenea, România se află pe locul pe penultimul loc la speranța de viață, în timp ce Spania, Suedia sau Franța ocupă primele locuri.
Aș vrea ca românii să înțeleagă din ce în ce mai mult că a face sport nu te ajută doar să arăți bine, ci îți modifică considerabil calitatea vieții.
Interviu de GRUIA DRAGOMIR