Ce bem în 2024
Anul acesta vom bea licori de origine asiatică, dar și cocteiluri pe bază de cafea, cocteiluri vegane ori vinuri în culori tari
Tendințele pieței de băuturi alcoolice din 2024 indică o continuare a curentelor din ultimii ani, cu accent pe explorarea unor produse orientale, exploatarea unor componente mai proaspăt introduse în mixere, cum sunt cafeaua sau ceaiul, diversificarea cromatică a vinului.
Să ne turnăm încetișor.
Începem cu influențele asiatice, care ne vor aduce în pahare ghimbir, iarbă de limon sau, pur și simplu, forma de artă de a extrage din orez simplu o licoare pe nume sake. Dorul de sake se ostoiește cu audiția „Baladei lui Shogun”, a neuitatului Gyuri Pascu: „Frunză verde de alun/ Auzit-ați de-un Shogun/ Îmbrăcat în kimono/ Chinuit de libido…”
Ne pregătim să degustăm și în Europa cea mai vândută băutură alcoolică din lume – pariez că nu știați, nici eu n-aveam habar, că e așa-numita vodcă din Coreea de Sud, populara Soju.
Continuăm cu marea vedetă a cocteilurilor din ultimii ani.
În 2022, când Espresso Marini a detronat Manhattan din topul celor mai vândute cocteiluri, ne-am frecat la ochi și ne-am dezmeticit într-o lume nouă. În 2023, ingredientul numit cafea s-a strecurat în cel puțin 46 de rețete de cocteil din măcar 26 de baruri de Top 50 din America de Nord.
Orice mixolog pe care-l întrebați va ști să vă spună ce minuni pot deriva din lichiorul de cafea sau chiar din cafeaua simplă, caldă sau rece. Dacă iei un prea-cinstit Black Russian, pe care oricine e treaz îl face cu părți egale de vodcă și de lichior de cafea, prin simpla adăugare a unei lingurițe de frișcă devine White Russian fără să-și piardă nota puternică de produs care, turnat în ceașcă, ne limpezește diminețile.
Pui Horchata din America Latină, adică din orez, nu din alune tigrate, ca în Spania, iese White Mexican. Torni rom, în loc de vodcă, te-ai ales cu un White Cuban.
Și, până la urmă, ce bei?
Cafea cu un strop de altceva! E ca la rețeta originală de Irish Coffee, ideală pe vreme rece – whiskey irlandez, cafea fierbinte, zahăr. Dar oare e greșit să punem spirtoase de pe alte meleaguri? Aflăm în 2024!
Cold Brew Negroni
Viitoarea mea favorită e Cold Brew Negroni.
După ce bei, cum am apucat eu în 2018, un Grand Negroni, în cel mai vechi bar de Campari din lume, de la Galleria Vittorio Emanuele din Milano, e greu de conceput că vei gusta ceva mai acătării. Dar ia încercați să combinați gin, vermut dulce și Campari cu cafea rece!
Tot în 2024 vom fi gata să salvăm planeta turnându-ne – firește, responsabil – pe gâtlej cocteiluri tot mai vegane, care nu conțin lapte sau frișcă de origine animală, ci alternative bazate pe plante.
Nu uităm de spectrul vinului, care se îmbogățește cromatic. Ne-au intrat deja pe sub piele vinul roz, portocaliu, arămiu, roșu deschis, e timpul să ciocnim pahare cu conținut vibrant, fuchsia aprins, datorită co-fermenților care vor lărgi paleta coloristică din pahare.
Text de HORIA GHIBUȚIU | Drink
Citește mai multe articole din EAT & DRINK.