Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/11/2023
TV

PREMIERĂ TV | „SANCTUARUL” (Focus Sat), un thriller scandinav profund şi hiper-intens despre natura psihopatiei

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii PREMIERĂ TV | „SANCTUARUL” (Focus Sat), un thriller scandinav profund şi hiper-intens despre natura psihopatiei Share PREMIERĂ TV | „SANCTUARUL” (Focus Sat), un thriller scandinav profund şi hiper-intens despre natura psihopatiei
SANCTUARUL Focus Sat


O bijuterie a producţiilor de televiziune din spaţiul european nordic, thriller-ul psihologic Sanctuarul (Sanctuary/Himmelstal, 2019, 8 episoade) debutează pe 21 noiembrie în aplicația Focus Sat.

A începe o avancronică de serial cu o asemenea apreciere categorică ar putea să pară hazardat și, evident, fiecare își va putea contura propria opinie în urma vizionării acestuia, dar există din start câteva argumente incontestabile care să incite la descoperirea Sanctuarului, începând chiar cu povestea propriu-zisă, plină de suspans și de mister, care abordează imersiv probleme general umane legate de supraviețuire, identitate și raportare la comunitate. În cine ai fi capabil(ă) să te transformi pentru a supraviețui?

Cât de profundă se poate dovedi influenţa mediului sau al contextului în modelarea personalităţii tale? Sunt întrebări explorate în serialul suedez produs de Yellow Bird, compania responsabilă de trilogia Millenium și de seriale precum Wallander sau Headhunters, ce lasă spectatorul pe gânduri – de aici suspansul -, mai ales că cea care definește cursul acţiunii este una realmente disconfortabilă: te naşti sau devii psihopat?

SANCTUARUL Focus Sat
„SANCTUARUL” – Focus Sat

Resemnată cu o existenţă ternă, marcată de o serie de tragedii culminând cu moartea iubitului ei și de un job anost la un call center de asistenţă IT care îi ocupă toate nopţile, tânăra Helena Brant primește un semn de viaţă neașteptat de la sora sa geamănă, Siride care este înstrăinată de mulţi ani, după ce fetele au fost separate încă din copilărie, pe continente diferite, în urma divorţului părinţilor lor. Siri se află internată acum, pentru a se vindeca de dependență într-un sanatoriu exclusivist din Alpii italieni, Himmelstal (“Valea paradisiacă”), unde o convinge pe Helena să o viziteze, doar că nimic nu e ceea ce pare a fi în idilicul decor montan fiindcă ce ar putea fi mai rău decât să fii închis într-o clinică unde nimeni nu te crede când spui cine ești?

Dar dacă începi să bănuiești că au dreptate? Şi nu e vorba de Siri, psihopată care și-a rafinat în timp tehnicile de manipulare, ci chiar de ‚Hel’, Helena, care se trezește captivă într-un fals loc de recuperare al cărui lux face parte din instrumentarul de studiere ai rezidenţilor, amintind de Fantasy-Horror-ul A Cure for Wellness al lui Gore Verbinski, aparent condamnată să fie tratată, de aici încolo, ca… sora ei geamănă.

SANCTUARUL Focus Sat
„SANCTUARUL” – Focus Sat

Mai concret, ajunsă în „sanctuar” Hel refuză cererea lui Siri de ajutor de a-și asuma identitatea ei pentru scurt timp, pentru ca aceasta să-și rezolve o problemă personală în exteriorul Himmelstal, dar, spre groaza ei, o găsește plecată când se trezește a doua zi. Realizează curând că sora ei nu se va mai întoarce și toată lumea din jur, cu psihiatrii în frunte, este convinsă că ea e Siri. Într-un ambient ce trimite cu gândul, inevitabil, la Shutter Island al lui Martin Scorsese (cu un pic din clasicul lui Milos Forman, Zbor deasupra unui cuib de cuci, din serialul din anii ’60 The Prisoner, cu Patrick McGoohan și din filmele din seria Department Q, după romanele scriitorului norvegian de Nordic Noir, Jussi Adler-Olsen), evadarea trece pe plan secundfiindcă problema primordială a lui Hel devine… supraviețuirea.

A continua să încerce să demonstreze schimbarea de identitate devine nu doar superfluă pentru medicii care îi refuză pledoaria imposibil de susţinut prin dovezi (pe care o asimilează comportamentului psihopatic obișnuit a lui Siri), ci chiar nociv deoarece simplele diferenţe de trăsături comportamentale îi atrag lui Hel ostilitatea celorlalţi „vieţași”. După cum o avertizează o altă pacientă, parafrazând cu subînţeles din piesa de teatru existenţialistă Cu uşile închise, al lui Jean-Paul Sartre… ‚Hel is other people’.

SANCTUARUL Focus Sat
„SANCTUARUL” – Focus Sat

Serialul Sanctuarul (Himmelstal) are la bază cartea omonimă scrisă de Marie Hermanson, publicată în engleză în 2013 ca The Devil’s Sanctuary, titlu mai puţin inspirat fiindcă trimite mai degrabă la o ficţiune Gothic-Horror decât la un studiu psihologic a naturii umane, așa cum este textul conceput de către o autoare cu vastă experienţă ca jurnalistă și cu studii aprofundate în literatură și sociologie.

În scrierile lui Hermanson stilul realist îmbracă în fapt un apetit peren pentru mituri și basme, iar asta transpare și în serialul Sanctuarul prin constantele aluzii sau referiri la simbolurile și personajele din vechile povești occidentale cu zâne, de la Titania, numele dat de Shakespeare Reginei Zânelor în Visul unei nopţi de vară, inspirat la rândul său de Metamorfozele lui Ovidiu, și până la comparaţia directă dintre tandemul Helene-Siri Brant cu Albă-ca-Zăpada şi Roşie-ca-Trandafirul, cele două surori extrem de diferite între ele din basmul german Schneeweißchen und Rosenrot (Snow-White and Rose-Red) cules de Fraţii Grimm la începutul secolului XIX. Helena, precum Snow-White, este o fire liniștită, retrasă și introvertită, în timp ce Siri e exuberantă și impulsivă, la fel ca Rose-Red, doar că nu la fel de… cuminte sau empatică.

SANCTUARUL Focus Sat
„SANCTUARUL” – Focus Sat

Surprinzător, ranforsarea remarcabilei legături între vechile istorisiri și originalele povești contemporane pe care Marie Hermanson le imaginează este meritul serialului Sanctuarul şi nu a cărţii care a stat la baza scenariului deoarece a fost opţiunea producătoarei Marianne Gray (nominalizată la BAFTA pentru Headhunters) să schimbe sexul gemenilor din fraţi în surori și să le contureze acestora personalitatea prin tușe mult mai puternice, menite să captiveze publicul în jocul identitar din timpul ședinţelor de terapie.

Mai mult, alegerea pentru dublul rol a tinerei actriţe suedeze Josefin Asplund, lansată în The Girl with the Dragon Tattoo (versiunea lui David Fincher) și serialul Vikings, s-a dovedit extraordinar de inspirată, ea reușind să fie credibilă în ambele posturi, mai ales în confruntările cu aceleași personaje.

Oricum, întreaga distribuţie este extrem de solidă, indiferent că e vorba de starul american Matthew Modine (Oppenheimer, The Dark Knight Rises, Full Metal Jacket), de actorul de teatru și film de origine română Marius Bizău, absolvent al Academiei de Arte Dramatice “Silvio D’Amico” din Roma, sau de un performer la început de drum precum britanicul Felix Garcia Guyer, memorabil în Sanctuarul, în rolul excentricului Raymond. După cum îl caracterizează cineva făcând aluzie la popularul Sit-Com cu Ray Romano din anii ‘90… ‘Everybody hates Raymond’.

Partiturile actoricești și-ar fi pierdut însă din forţă, aproape cu siguranţă, dacă nu ar fi fost susţinute de o atmosferă care să construiască și să ţină povestea pe frontiera dintre realitate și fantezie, iar asta s-a definit deopotrivă sonor prin angoasantul OST compus de trupa italiană Mokadelic (fondată în 2002, are o istorie de succes în muzica de film, de la serialul Gomorra la As God Commands al lui Gabriele Salvatores) și vizual, prin filmările din Trentino, provincia autonomă situată în nordul Italiei, realizate de DoP-ul Francesco Di Giacomo, dublu nominalizat în carieră la prestigiosul premiu David di Donatello, în regia islandezului Óskar Thór Axelsson (Operation Napoleon) și a lui Enrico Maria Artale, premiat în 2023 la Festivalul de Film de la Veneţia cu Arca CinemaGiovani Award pentru El Paraiso.

Dincolo însă de orice argument de ordin artistic sau tehnic, serialul Sanctuarul este un psycho-thriller ce captivează publicul prin însăși stranietatea și intensitatea poveștii, ce nu încetează a-l face să-și pună la rândul său întrebări cu caracter introspectiv pe întreaga durată a celor opt episoade de evoluţie a (com)plot-ului, pentru deslușirea dilemei lui Hel: ‘A fi sau a nu fi… Siri?

Text de IOAN BIG

Toamna aceasta Focus Sat a pregătit numeroase producții Canal+ Original și Studiocanal în premieră în aplicația Focus Sat pe care poți să le vezi oricând și de oriunde pe teritoriul Uniunii Europene. În Bibilioteca VOD din Focus Sat app descoperi săptămânal noi filme și seriale europene de o mare diversitate tematică și cu subiecte extrem de provocatore. Acestea pot fi descărcate direct din app pe smartphone-ul sau tableta personală și vizionate offline. Dacă nu ești deja client Focus Sat poți testa aplicația Focus Sat gratuit, timp de 7 zile.

Mai multe informații despre produsele Focus Sat pe:

Web: www.focussat.ro

Facebook: www.facebook.com/FocusSatRomania

Instagram: www.instagram.com/focussat.ro

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută