Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/10/2023
Viața Orașului / Jurnal de gurmand

“Aroma de toamnă: plăcintă cu dovleac” de Corina Gruber

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii “Aroma de toamnă: plăcintă cu dovleac” de Corina Gruber Share “Aroma de toamnă: plăcintă cu dovleac” de Corina Gruber


Deși îl poți găsi în magazine  aproape pe tot parcursul anului, dovleacul are un gust pe care mai degrabă am ajuns să îl asociez cu toamna. Poate că e de vină abundența reclamelor la pumpkin spiced latte. Poate că e de vină combinația cu toate acele condimente, ce parcă pregătesc papilele gustative pentru explozia de arome specifice Crăciunului. Poate că sunt de vină amintirile din copilărie, când toamna mâncam dovleac copt și nuci. Orice ar fi, e cert că, pentru mine, dovleacul e gustul esențial al toamnei.

Pentru că niciodată nu m-am dat înapoi de la testa tot felul de mâncăruri, am încercat și să integrez dovleacul în tot felul de alte preparate. Supa cremă de dovleac încearcă o combinație cu ierburi aromate, cum ar fi rozmarin și salvie. Pastele cu dovleac (tortellini, mai exact) mizează pe aceeași combinație de gusturi. Totuși, niciuna dintre aceste nu m-a impresionat așa cum a făcut-o plăcinta cu dovleac. Nicio aromă nu reușește să potențeze atât de bine dulceața naturală a dovleacului așa cum o face combinația de condimente ce a ajuns să caracterizeze turta dulce. Scorțișoara, ghimbirul, nucșoara, cuișoarele și piperul au toate arome calde, picante și învăluitoare, care scot în evidență gustul acela dulce și aroma tomnatică a dovleacului. Dacă adaugi acestui amestec și gustul nucilor (care oferă și un foarte plăcut contrast de textură cu pasta de dovleac), vei obține o aromă ce te învăluie și e perfectă pentru o zi însorită de toamnă.

Plăcintă cu dovleac există și printre felurile românești tradiționale. Totuși, în rețeta autohtonă, apare, de obicei, doar scorțișoara, iar umplutura de dovleac nu e amestecată cu frișcă sau ou. În rețeta americană de plăcintă cu dovleac, pornești de la un aluat sablat, pe care îl prepari cu unt, făină și apă rece (eventual și cu puțin zahăr). Acesta se pre-coace, ca să primească o formă adâncită, pe care apoi o umpli cu o cremă de dovleac, condimente, zahăr, ou și smântână. La cuptor, aluatul sablat își păstrează forma (nu se umflă, ca alte tipuri de aluat) și se rumenește, devenind asemănător cu un biscuit. Crema se întărește, iar căldura potențează într-un mod aproape magic dulceața dovleacului și gustul cald al condimentelor. Rezultatul? Un gust și o textură absolut divine.

La final, cum poți face ceva bun să fie și mai bun? Ornezi plăcinta cu dovleac cu frișcă în care ai adăugat aceleași condimente ca și în crema de dovleac. Va rezulta un adevărat desert decadent.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută