Pâine: o rețetă simplă și gustoasă, gata de preparat acasă
Pâinea este foarte ușor de preparat! Aveți nevoie de numai puține ingrediente, care sigur sunt la îndemâna dumneavoastră sau sunt gata de cumpărat la orice magazin din apropriere.
Aceasta se poate adăuga la numeroase feluri de mâncare! Spre exemplu, în salată se adaugă mici bucățele de pâine pentru o textură crocantă și delicioasă. Sau se poate mânca lângă o supă caldă și sănătoasă. De asemenea, se folosește pentru un simplu mic dejun, așadar la sendvișuri gustoase cu alimentele preferate dumneavoastră.
Pâinea făcută de casă este o rețetă foarte specială pentru mine, deoarece aduce nostalgia copilăriei, când mama îmi pregătea mie și surorilor această rețetă gustoasă. Adițional, mirosul pâinii și al drojdiei este unul unic și aromat, iar prepararea aluatului de pâine este într-adevăr un timp demn de petrecut, deoarece este relaxant și terapeutic, mai ales când trebuie să frămânți aluatul de pâine.
Ingrediente :
- 1 cană cu apă caldă
- 2 căni cu făină
- 1 lingură și jumătate de drojdie
- 1 linguriță de zahăr
- 2 lingurițe de sare
- 1 linguriță de ulei de măsline
Preparare :
Într-un bol mare se adaugă apa caldă (nu fierbinte!) cu drojdia și se amestecă cu o lingură de lemn. Se așteaptă 10 minute, pentru a se activa drojdia și pentru ca aluatul să crească bine.
Apoi, se adaugă făina, zahărul și sarea.
Se amestecă bine, tot cu o lingură de lemn, până când compoziția nu se va mai lipi ușor și se poate modela cu mâna, așadar când va avea o textură netedă. Dacă este necesar, se adaugă mai multă făină treptat pentru a avea textura nevoită.
Aluatul se frământă cu mâinile, timp de 10 minute, pe o suprafață curată, ușor acoperită cu făină.
Apoi, aluatul se adaugă într-un bol mare, care trebuie acoperit cu puțin ulei de măsline.
Bolul se acoperă bine cu o folie de plastic și se adaugă deasupra o pătură sau un prosop, ca să crească, timp de o oră. Este necesar ca aluatul respectiv să fie ținut într-un loc cald și umed pentru a crește, până i se va dubla dimensiunea.
După ce compoziția crește, se apasă în jos cu pumnul pentru a elibera aerul din interior, apoi se frământă unpic. Compoziția se pune deasupra unei tăvi de copt, acoperită cu o folie de copt. Se formează pentru a fii o pâine rotundă și se acoperă cu puțină făină.
Se lasă la gătit la cuptor, în jur de 30 de minute, la 200°C, până când pâinea va avea o culoare aurie-maronie.
Bon appétit!
Text de DENISA BĂDESCU | Bun de Gătit
cover: Photo by Karolina Grabowska