Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/10/2023
Festival Lifestyle

Ioan Big | Toţi iubim fotografia, nu-i aşa? Ne vedem la Photofest!

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Ioan Big | Toţi iubim fotografia, nu-i aşa? Ne vedem la Photofest! Share Ioan Big | Toţi iubim fotografia, nu-i aşa? Ne vedem la Photofest!


Salut, București!

Toţi iubim fotografia, nu-i aşa? Ne vedem la Photofest!

Cu toate că rămânem avizi de experienţe culturale de going out cu potenţial de memorabilitate, poate că nu toţi suntem pasionaţi de teatru ca să vânăm bilete la premierele de luna asta – nu mai vorbim de X-FEST (7-15 octombrie) şi FNT (20-30 octombrie) – sau de artă şi design ca să ne ducem din Drumul Taberei ori Berceni până la Combinatul Fondului Plastic pentru DIPLOMA Show (7-15 octombrie) şi nici atât de mari consumatori de muzică de cameră încât să ne fi pus în agendă, încă de acum câteva luni, Festivalul SoNoRo (27 octombrie-5 noiembrie), deşi toate aceste evenimente speciale ar merita, cu certitudine, încercate live.

Pe de altă parte, n-am vrea însă nici să ieşim în oraş exclusiv de dragul reîntâlnirii cu prietenele sau cu amicii – fiindcă am aflat deja ce-a făcut fiecare frumos în vacanţă şi-am ajuns acum în faza conversaţiei acide pe marginea dronelor, creşterii taxelor şi a scumpirii sucurilor cu mult zahăr – şi atunci ne putem aminti subit că ne folosim zi de zi telefoanele ca să pozăm orice şi să trimitem cu ele fotografii oricui, deci… iubim fotografia. Cu toţii. Sau, mă rog, marea majoritate.

În consecinţă, am fi, cel puţin teoretic, destui cei care am rezona cu ceea ce-i preocupă pe artiştii şi profesioniştii fotografiei, iar pentru asta, tot ce trebuie să facem e să ajungem să le vedem lucrările într-una sau alta dintre locaţiile, peste 10 la număr – din Piaţa Amzei sau Deschis Gastrobar până la 2/3 Gallery şi UNATC -, în care se desfăşoară Bucharest Photofest, între 6 şi 15 octombrie.

De ce ne-am rupe din timp să mergem la Photofest?

Pentru că, anul acesta, expun peste 150 de artişti, deopotrivă români şi străini, printre care multe staruri ale artei fotografice, precum Ragnar Axellson (RAX), Fabiola Ferrero, Grégory Herpe, Mads Nissen sau Kiliii Yuyan, parte dintre ei urmând a fi prezenţi în premieră în ţara noastră, iar un al doilea motiv e acela că Photofest înseamnă mult mai mult decât o sumă de expoziţii de poze pe diferite tematici, dat fiind faptul că programul e îndestulat cu proiecţii de filme, conferinţe, ateliere educative, workshop-uri şi prezentări de portofoliu, ce ne permit să trăim, ca parte a publicului, experiențe diferenţiate, în funcţie de propriul nostru nivel de interes faţă de arta fotografiei şi tehnica fotografierii.

Bucharest Photofest
Kiliii Yuyan

Nu în ultimul rând, festivalul ne dă prilejul să descoperim în propria urbe spaţii interesante, pe care, altfel, poate le ignoram, indiferent că ne gândim la Echoes haus sau chiar la Noua Galerie a MŢR.

Ajuns la a opta ediție, Bucharest Photofest este un festival-platformă care și-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante și relevante repere din fotografia autohtonă și internațională şi pare evident că este pe cale de a deveni cel mai important festival de fotografie din România.

În condiţiile astea, este foarte probabil că ne vom întâlni cumva la Photofest, măcar din curiozitate, dacă nu din pasiune, şi după aceea… mai vedem noi ce facem.

Text de Ioan Big | Opinii

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.