Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/09/2023
Eat & Drink

CpCC: coaliția pentru clienți conservatori

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii CpCC: coaliția pentru clienți conservatori Share CpCC: coaliția pentru clienți conservatori
CpCC


CpCC: coaliția pentru clienți conservatori

Oare bucuria gurmandului exploratoriu se reduce doar la bucătării pe care nu le prea cunoaște sau devine și mai satisfăcătoare când descoperă câte un blid neaoș remarcabil?

Ăsta e un alt text despre una dintre obsesiile mele: cealaltă mâncare românească, pe care nu o prea găsim prin meniurile restaurantelor. Probabil că o să epuizez sinonimele și metaforele și tot nu o să nu apuc vremea să văd masa largă de clienți români entuziasmați și de altceva în afară de pizze, cefe, burgeri și ciorbe de burtă. Azi e despre clienți, nu despre restaurante. O statistică personală (și amatoare) bazată pe informații furnizate de multe restaurante reliefează conservatorismul culinar și frecventarea acelorași opțiuni în majoritatea cazurilor.

Dar, pe de altă parte, dacă te uiți în farfuriile românilor ce-și petrec vacanțele la all-inclusive cu munți de mâncare, reclame vii ale food-waste-ului, o să zărești o diversificare poate insolită. E adevărat că mulți își pun din toate ca să vadă ce le place și ce nu (o opțiune pe care nu o ai în restaurant și preferi să eviți riscul de a comanda un fel de mâncare nou, care poate nu e pe gustul tău). Dar mulți chiar vor să încerce mâncăruri diferite. Iar asta se poate deduce și din multele restaurante etnice, a căror clientelă e formată și din mulți conaționali.

CpCC: coaliția pentru clienți conservatori

Ne-am dedulcit la sushi și ramen, ne dăm în vânt după hummus și tabuleh, se bat creveții cu baby caracatițele la gura noastră, ba chiar, de curând, pare că ne place mâncarea nepaleză, srilankeză sau pakistaneză, pe care o găsim în din ce în ce mai multe restaurante cu profil asiatic, deschise pentru o piață în creștere – cea a muncitorilor veniți de la mii de kilometri să acopere lipsa de personal din multe domenii în dezvoltare de la noi.

Înțeleg confortul locului comun, al mâncării pe care o știi, dar chiar și mie, care studiez sarmalele, zacusca ori mâncărurile cu burtă, mi s-a luat de ele. Le comand (de obicei, nu la noi în țară) pentru a descoperi diferențe regionale, dar să fim serioși, câte restaurante oferă altfel de sarmale în România și cât de mare să fie pofta, încât să nu le înlocuiești cu ceva care ar putea să-ți deschidă și alte orizonturi culinare?

Să înțeleg că dacă oricum tot meniul vietnamez ori argentinian îți e necunoscut, atunci alegi la întâmplare, eventual în funcție de ingrediente, și vezi tu după dacă îți place sau nu, iar în cazul meniurilor autohtone nu vrei să dai greș și optezi pentru văcuță, fasole, burtă sau perișoare? Să fie mai lesne să comanzi o pizza cu anghinare decât un păstrăv care e gătit altfel decât dat prin făină cu mălai și prăjit? Dar na, eu când stau la coadă la șaorma visez tocănițe la ceaun, alții doar speră ca a doua zi, la aceași oră, să fie în același loc.

» Text de COSMIN DRAGOMIR

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută