Negresă: o prăjitură apetisantă și simplu de preparat
Este o rețetă foarte specială pentru mine deoarece îmi amintește despre momentele unice petrecute cu bunica mea.
Când veneam în vizită, pe masa din sufragerie era mereu așezate diferite feluri de mâncare și prăjituri gustoase, negresa fiind una dintre favoritele mele.
Datorită texturii pufoase ale negresei și siropului dulce de ciocolată voiam să termin de mâncat toată prăjitura într-o singură zi, fără ajutorul nimănui!
Așadar, recomand cu cea mai mare încredere această rețetă, pentru că este un deliciu extrem, dar este și foarte ușor de preparat, cu ingrediente la îndemână.
Ingrediente (pentru prepararea aluatului de negresă) :
- 250 ml apă
- 360 gr zahăr
- 1 pachet unt
- 150 gr nuci pisate (opțional)
- 200 gr făină
- 1 pachet praf de copt
- 2 linguri cacao
- 4 ouă
Ingrediente (pentru siropul negresei) :
- 15 linguri apă
- 2 linguri zahăr
- 1 lingură praf de cacao
- 1 ciocolată cu lapte (eu folosesc de obicei ciocolată Milka)
Prepararea negresei :
Într-un ibric mare se fierbe apa, zahărul, praful de cacao și untul la foc mic spre mediu. Se învârte ocazional cu o lingură de lemn, până când va da în clocote. Se mai învârte maxim un minut, apoi compoziția trebuie pusă într -un bol mare de plastic, ca să se răcească.
Din aceasta trebuie transferate 15 linguri într-un castron pentru siropul de la final.
Între timp, cele patru ouă se separă de albuș și de gălbenuș.
Gălbenușurile se adaugă pe rând în compoziție, amestecând cu mixerul.
Urmează făina, împreună cu praful de copt, care se amestecă cu un tel, de asemenea, treptat, pentru a nu se forma gogoloși.
Se adaugă nucile, dacă doriți, în funcție de preferința dumneavoastră.
Albușurile trebuie mixate înainte să fie adăugate și ele în compoziție.
Acestea se mixează până când se formează o spumă, apoi spuma trebuie adăugată treptat în compoziție și se amestecă bine cu telul.
Compoziția trebuie pusă într-un vas rezistent la cuptor, deasupra unei hârtii de copt. Se lasă la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Se verifică dacă e gata cu o scobitoare, iar dacă aluatul nu se prinde de scobitoare atunci e făcut.
Prepararea siropului negresei :
Cât timp negresa este la cuptor, i se prepară și siropul. Într-un ibric se adaugă apa, zahărul și praful de cacao. Se lasă la fiert până când ingredientele se topesc, apoi se adaugă cele 15 linguri, din compoziția inițială, care s-au păstrat într-un castron. Se adaugă ciocolata, ruptă în bucățele, și se topește. Se fierbe până când se formează un sirop, fără o textură apoasă.
Când negresa e gata și scoasă din cuptor, cu o scobitoare se fac găuri în aceasta, apoi se răstoarnă siropul preparat.
Poftă bună și mult spor la gătit !
Recomandare de DENISA BĂDESCU
cover Andrea Piacquadio