Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/08/2023
Viața Orașului / Jurnal de gurmand

”Salată de vară cu piersici” de Corina Gruber

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Salată de vară cu piersici” de Corina Gruber Share ”Salată de vară cu piersici” de Corina Gruber


Vara, când e cald și nu ai chef să stai în căldură și să gătești sau, pur și simplu, nu vrei o mâncare grea și complicată, salata e o idee foarte bună. Dar, în ciuda faptului că acest fel de mâncare e sinonim cu un amestec de ingrediente ce ține doar de creativitatea celui ce prepară, sunt rare situațiile în care salata include ingrediente cu adevărat spectaculoase, cum ar fi fructele.

Pentru majoritatea, fructele sunt asociate cu desertul. Ai nevoie de niște papile gustative destul de aventuroase ca să mănânci struguri cu brânză maturată, smochine cu brânză, mere cu Brie sau prosciutto cu pepene galben. În acest sens, m-a surprins în mod plăcut, mai demult, o salată cu pere poșate în vin, gorgonzola și nuci. Modul în care aceste feluri de mâncare combină gustul dulce cu cel sărat e o experiență gustativă pe care înveți să o apreciezi în timp, testând fel de fel de combinații.

Deci, nu sunt străină de aceste combinații inedite de arome. Dar trebuie să recunosc că, atunci când am văzut rețeta de salată cu roșii, piersici, busuioc și tofu în New York Times Cooking, am ridicat sceptic din sprâncene. Nu e vorba că e o salată cu fructe, pentru că asta am acceptat de mult, dar aveam semne de întrebare referitoare la combinația piersici, roșii și busuioc.

Am decis să o prepar atunci când piersicile din curte erau roșii, dar nu moi și foarte zemoase, iar roșiile erau îndeajuns de coapte încât să devină dulci. Am avut privilegiul de a culege toate ingredientele cu mâna mea (inclusiv busuiocul) și de a ști exact cum au crescut. Am eliminat tofu (membrii familiei mele nu sunt fani), dar, sincer, nici nu am mai simțit nevoia unui alt ingredient.

Salata aceasta înseamnă exact ceea ce spune și numele (roșii, piersici, busuioc), plus un praf de sare și un strop de oțet balsamic (dacă e cremă de oțet balsamic, e și mai bine). Când ingredientele se combină, se petrece ceva… roșiile sunt mai dulci, iar piersicile combinate cu busuioc și oțet balsamic capătă cea mi neașteptată notă gustativă posibilă și devin umami. E o combinație atât de surprinzătoare de dulce, sărat și savuros (cred că acest termen surprinde cel mai bine gustul umami), încât simți nevoia de încă o îmbucătură, pentru că nu îți vine să crezi. Pentru cei care doresc, salata poate fi servită alături de carne ușoară, cum ar fi pui sau curcan și, fără discuție, se potrivește foarte bine și cu tofu. E vara esențializată într-un gust.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută