Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/08/2023
Eat & Drink

PRIN LUME | Triunghi sau cerc, tot la fel de bună e. Preparată la cuptor, ghici pizza ce-i?

Iuliana Ciocîrlan De Iuliana Ciocîrlan
Comentarii PRIN LUME | Triunghi sau cerc, tot la fel de bună e. Preparată la cuptor, ghici pizza ce-i? Share PRIN LUME | Triunghi sau cerc, tot la fel de bună e. Preparată la cuptor, ghici pizza ce-i?
pizza


Triunghi sau cerc, tot la fel de bună e. Preparată la cuptor, ghici pizza ce-i?

„When the moon hits your eye like a big pizza pie, that’s amore…”

Lăsându-l pe Dean Martin în fundal, vorbim în cele ce urmează de (poate) cea mai iubită mâncare de pe întreaga planetă: pizza. Și cum altfel să celebrăm acest preparat dacă nu cu câteva dintre cele mai interesante feluri de pizza de pe mapamond?

pizza

Pizza napoletană

Să începem deci cu începutul: Pizza Napoletană din Italia. Pentru acest tip de pizza, simplitatea este cheia, dar nu înseamnă neapărat că este și simplu de făcut. Asociația Pizzei Napoletane, AVPN (da, chiar există), a stabilit reguli stricte pentru prepararea acesteia. Astfel, pentru a oferi autenticitate preparatului, blatul trebuie să fie subțire, crocant, dar totuși aerat; trebuie să utilizăm parmezan drept brânză și sos de tomate făcut în casă. Frunzele de busuioc proaspete și uleiul de măsline extra virgin sunt indispensabile pentru a avea o pizza Napoletană autentică.

pizza

Deep-Dish Pizza

La polul opus în materie de blaturi de pizza, avem Deep-Dish Pizza, din SUA. Secretul unei Deep-Dish Pizza excelente stă în blatul care trebuie să fie asemănător unui croissant, motiv pentru care se folosesc fulgii de porumb și untul în prepararea sa. În timp ce aluatul de pizza crește în cuptor într-o tavă de plăcintă, sosul de tomate trebuie să conțină usturoi, fulgi de ardei iute, ceapă și zahăr granulat. Adăugăm și cât mai multă mozzarella la combinație, mai dăm la cuptor până se rumenește și avem cea mai gustoasă Deep-Dish Pizza.

pizza

Okonomiyaki

Acum că ne-am făcut „încălzirea” cu două pizza clasice, facem o întoarcere la 180 de grade și ne ducem direct în Japonia, unde pizza se numește okonomiyaki și tradus înseamnă „cum vă place”. Cu alte cuvinte, pe aluatul de okonomiyaki, care este făcut din făină, nagaimo ras (un tip de yam), apă și ouă, pot fi puse absolut orice ingrediente ne plac. Printre cele mai populare în Japonia se numără: varza roșie, caracatița și ceapa verde.

pizza

Lachmacun

Rămânem în Asia, în Turcia și Armenia, unde pizza se numește Lachmacun și constă într-un aluat din griș peste care se adaugă un mix de carne tocată (preferabil miel sau vită) și legume tăiate mărunt. Printre cele mai populare legume se numără: ceapa, roșiile, usturoiul și pătrunjelul.

pizza

Tarte Flambée

Revenim în Europa, în Franța mai precis, unde putem încerca Tarte Flambée sau flammekueche, cum îi spun germanii. Aluatul pentru acest tip de pizza este foarte simplu, doar făină și apă, iar sosul de tomate este înlocuit de smântână ca topinguri: ceapă călită, bacon și brânză gruyere, toate băgate la cuptor și avem Tarte Flambée gata.

Pizza maghiară nu ne este străină, întrucât de sărbători, alături de kürtős, langoșul este în topul preferințelor noastre. Pe lângă sosul de smântână și usturoi, pe langoș se mai pot pune: șuncă, mozzarella, ceapă și pătrunjel. Puțin diferit de combinața clasică de usturoi și smântână cu care ne-am obișnuit, însă la fel de gustos.

pizza

Adjaruli Khachapuri

O altă pizza interesantă găsim în Georgia și se numește Adjaruli Khachapuri. Sosul de tomate lipsește și este înlocuit de brânza de capră rasă, brânza feta și mozzarella. Pentru acest preparat, un ou este pus în mijloc. Adjaruli Khachapuri este considerat o alegere perfectă pentru brunch și a fost adesea asemănat cu un calzone.

pizza

Fugazza

Ultima oprire o facem în Argentina, unde vom mânca Fugazza, care este de fapt cuvântul argentinian pentru focaccia. Ceea ce face Fugazza specială este chiar drojdia, întrucât spre deosebire de corespondentul ei italian, acest preparat trebuie să fie cât mai aerat. De cele mai multe ori, se pune pe deasupra ceapă caramelizată, oregano, mozzarella și parmezan. Cei mai mulți turiști folosesc fugazza și pe post de pâine pentru sandviciuri, pentru un gust mai aromat.

Oferim o mențiune onorabilă unei pizza pe care o vom numi pizza on a budget. Ce e special la acest tip de pizza? Faptul că o putem prepara cu ce avem prin frigider: pâine în loc de blat, ketchup în loc de sos de tomate și cașcaval Rucăr în loc de mozzarella. La toate acestea adăugăm și o felie de kaizer și avem o pizza delicios de improvizată.

Cel mai apreciat preparat din lume vine și cu multe variații și dacă am sta să le înșiruim pe toate cele care ni se par interesante, probabil că nici peste un an nu am termina, așa că vă lăsăm pe voi fie să le descoperiți, fie să încercați una dintre opțiunile propuse mai sus la plajă sau la birou, căci pizza este la fel de bună oriunde am fi!

Citește aici mai multe articole din EAT & DRINK.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută