Înghețată cu arome năstrușnice
Știți deja că sunt îndrăgostită de înghețata artizanală, motiv pentru care am dezvoltat-o destul de mult în laboratorul nostru și chiar am construit o afacere în jurul ei.
Eu și echipa mea avem o viziune jucăușă despre ce înseamnă acest produs, lucru care sperăm să se vadă foarte clar la Zelato. Caracterul ludic (care nu știu de ce, dar lipsește multor branduri de înghețată) este laitmotivul nostru. Am ales să ne zbenguim la nivel vizual (identitate vizuală și design), dar mai ales în conceperea aromelor din galantar. Monotonia nu are ce căuta în vitrinele noastre!
Așa au apărut în vitrina noastră sortimentele care ne-au consacrat: înghețata de pâine prăjită cu magiun, colivă, ananas cu piper, eugenie, must, orez cu lapte, smântână fermentată, cătină și multe alte sortimente care mai de care mai nonconformiste, dar atent studiate și îndelung testate. Inspirate din amintirile copilăriei, din dragostea noastră pentru joacă, din bogăția ingredientelor sau, pur și simplu, din curiozitate.
Vă recunosc, aproape cu mândrie, că izvorul ideilor noastre în materie de înghețată are un debit extraordinar.
Este simplu să faci înghețată cu orice îți trece prin cap, dar este incredibil de greu să faci acest lucru corect, cu adevărat artizanal.
Există mai multe tipuri de înghețată, printre care două se evidențiază în gelateriile românești: cea clasică (cea cuminte, echilibrată) și gelato (cu mult mai multă aromă, mai puțin aerată, mai grasă, cu o textură mai elastică).
Nouă ne place câte ceva din ambele: cantitatea mai mare de aer din înghețata clasică și grăsimea din gelato, plus o cantitate mică de zahăr, desigur.
De aceea, am schimbat puțin regulile de concepere a rețetelor inventate de italieni și de francezi, astfel încât să creăm o înghețată perfect adaptată gustului nostru românesc: aromată, aerată, grasă și mai puțin dulce. Asta presupune ani de muncă și teste, pentru ca mai apoi să aplicăm toate aceste cunoștințe în mod corect, când inventăm noi arome.
Scriam mai sus despre „adevărat artizanal”.
Sunt tot felul de confuzii legate de acest termen. Este firesc, deoarece metodele de producție au evoluat foarte mult în ultimii ani. Un lucru este cert, nu este nimic artizanal în a combina două mix-uri prefabricate, fie ele și cu arome „inedite” de bubble gum, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Definiția artizanatului într-o gelaterie din 2023 este, cred eu, legată de două lucruri:
- însușirea meseriei și stăpânirea ei, know-how, crearea rețetelor proprii, personalizarea rețetelor din manuale și adaptarea lor la mediul în care vinzi;
- materia primă folosită. Din moment ce 100% din produsul tău provine din premix, faptul că îl amesteci de mână nu înseamnă nici pe departe că este artizanal. Chiar dacă aromele sunt mai puțin clasice. Credeți-mă, există și premixuri cu arome de cozonac! Fiecare sortiment de înghețată pe care îl avem noi are o bază separată făcută din lapte, smântână, zahăr sub diverse forme, multă aromă naturală provenită din fructe (piureri alese extrem de bine) sau paste naturale din nuci și alune.
Top 5 arome de înghețată cum nu ați mai gustat
Înghețata cu magiun și pâine prăjită
Desertul clasic al copiilor din generația mea pe care ne-am dorit să nu îl rateze nici copiii din ziua de astăzi. Da, prăjim pe flacără pâinea.
Înghețata de colivă
Nu doar cu esență de rom și puțină nucă, ci chiar o înghețată cu bază din colivă fiartă. Surprinzător de fină, ne dă o altă perspectivă a consacratului desert.
Înghețata de eugenie
I-am spus biscotto autohton, de frica unui proces. Cu bază de cacao și rom, este singura căreia am considerat necesar să îi adăugăm și bucăți crocante de biscuit.
Înghețata de ananas cu piper
Dovada clară că totul e permis în înghețată, atât timp cât ingredientele se scot în evidență unul pe celălalt. Periculos de răcoritor!
Înghețata de cătină
Capcană pentru cei mici. Niciodată portocaliul nu a fost mai sănătos!
Pentru că vitrina devine din ce în ce mai neîncăpătoare, vara aceasta am adoptat un sistem nou. Introducem aromele în vitrină prin rotație. În fiecare săptămână, găsiți în vitrina de la Zexe Braserie și Zelato #SpecialaSaptamanii – o nouă aromă gândită și creată de gelatierii noștri întru răsfățul vostru. În ediție limitată, de vineri până joi. Modul nostru de a vă alinta și papilele.
Pentru că aromele noastre nu sunt doar rebele, ci și foarte gustoase. Vă invit să vă convingeți singuri!
Text de Ana Consulea | Eat & Drink |Opinii
Ana Consulea este chef cofetar & owner Zexe Braserie şi Zelato. A studiat cofetăria în Franța, la Școala de Cofetari din Montbeliard. În 2017, 2018 și 2019, a primit titlul consecutiv de „Cel mai bun Chef Cofetar din România”, la Gala Horeca Awards, iar în 2019 a primit titlul „Pastry Chef of the Year”, din partea ghidului Gault&Millau.
Citește aici mai multe articole din EAT & DRINK.