Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/07/2023
Film / Videodome

VIDEODOME | “LIGHTNING JACK” (1994, r: Simon Wincer)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEODOME | “LIGHTNING JACK” (1994, r: Simon Wincer) Share VIDEODOME | “LIGHTNING JACK” (1994, r: Simon Wincer)
LIGHTNING JACK


“LIGHTNING JACK” (1994, r: Simon Wincer)

VIDEODOME | 99+ cronici de filme realizate de Ioan Big!

Comedie Western simpatică, ce este construită pe reţeta de Buddy-Movie, mai exact o declinare atipică prin profilul protagoniştilor: Lightning Jack Kane, albul guraliv, analfabet, absolvent a ‘şcolii vieţii’ şi Ben Doyle, afroamericanul mut din naştere, inteligent şi autodidact.

Primul nu înţelege mesajele scrise de cel de-al doilea, iar acesta nu poate replica la sfaturile şi învăţăturile turuite de cel pe care l-a ales ca mentor în ale fărădelegilor. 

LIGHTNING JACK

Ambii au în comun atât o problemă serioasă de comunicare – pe care o rezolvă printr-un mix de gaguri ce combină glumiţe vechi de când e lumea cu găselniţe ceva mai proaspete (care fac rezultatul final îngurgitabil) -, cât şi frustrarea că valoarea lor nu este îndeajuns de apreciată de către cei din jur.

Lightning Jack este cel mai tare, rapid, experimentat pistolar din Vestul Sălbatic însă asta… doar în mintea lui, pentru că nici un şerif comunal nu îl hăituiteşte cu obstinaţie şi nici comunitatea nu este dispusă să ofere vreo recompensă pentru prinderea sa mort sau viu.

Celălalt, junele Doyle, trăieşte drama de a fi perceput datorită culorii pielii sale şi a defectului fizic doar ca un etern băiat de băcănie şi, drept urmare, e constant luat în derâdere, albii plini de ifose mai degrabă urându-l pentru faptul că ştie să citească şi să scrie, spre deosebire de cei mai mulţi dintre ei. Asta pentru a lămuri utilizarea cuvântului ‘atipic’ în introducerea filmului.

LIGHTNING JACK

În fapt, avem de-a face cu o versiune a lui Crocodile Dundee în Vestul Sălbatic, filmul fiind produs, scris şi interpretat – rolul lui Lightning Jack – de către australianul Paul Hogan, nominalizat la Oscar şi la Globul de Aur în ’87 pentru mega-succesul “Crocodile Dundee”, care şi-a dorit să realizeze după ani şi ani un Western în manieră cu-adevărat clasică (împuşcături, cavalcade, cabaret, în fine, tot tacâmul) cu o echipă de producţie de la Antipozi, dar filmat în Statele Unite (regizorul Simon Wincer a ajuns la exasperare datorită dificultăţilor logistice generate de faptul că în aceleaşi locaţii se turnau atunci şi “Tombstone”, “Geronimo”, “City Slickers 2” şi “Wyatt Earp”), ajungând până acolo încât să înfiinţeze, special pentru acest proiect, o companie pe care a listat-o la Bursa din Australia pentru a acoperi finanţarea sa. 

În ciuda faptului că experimentatul Simon Wincer (“Lonesome Dove”, “Crossfire Trail”) îşi face treaba cu un profesionalism indiscutabil, iar muzica lui Bruce Rowland (“Gunsmoke: The Last Apache”) este, nu exagerez, senzaţională, depăşind cu mult valoarea filmului în ansamblu, “Lightning Jack” a fost un flop comercial, iar explicaţia vine aproape exclusiv din direcţia scenariului care, dintr-un exces (probabil) de ambiţie al popularului ‘Crocodile Dundee’ Hogan (“I’m not speaking English, I’m a bloody Australian!”), încearcă să poziţioneze o comedie ce ar fi putut avea realmente vână, de la cap la coadă, într-o ramă de Western autentic.

Legăturile între conţinut şi cadru par însă, destul de frecvent, însăilături rudimentare sau incomprehensibile, de la abandonul subit al Comanşilor, care par a se plictisi să mai urmărească tandemul, până la comportamentul inept al asasinilor vânători de recompense sau arsenalul sado-maso a prostituatei. 

lighting jack

Cu un scenarist experimentat care să prelucreze premisa haioasă, poate că “Lightning Jack” ar fi devenit un film strălucitor şi plin de vervă, mai ales că are scene (ex. lecţia introductivă despre sex), replici (“The whole town is deputised!”) şi elemente de interpretare savuroase, de la referirile sardonice la figuri populare în mitologia nord-americană precum James-Younger Gang sau Jesse James, la rolul făcut de Cuba Gooding Jr., care este obligat să apeleze doar la expresia corporală pentru a-i defini personalitatea mutului şi virginului Ben.

Whithout the Younger brothers he’s nothing, he’s a brainless follower… he’s nothing.

sunt cuvintele care, din păcate şi, totodată, din fericire, îi unesc pe actorul Paul Hogan şi pe Lightning Jack, personajul său fetişist şi simplu… în gândire şi acţiune.

Spun şi din fericire pentru că unul dintre plusurile incontestabile ale filmului este crearea lui Jack pe structura personalităţii interpretului său (un “the Last Aussie Hero” până în măduva oaselor), aspect care ne face să fim mult mai îngăduitori cu stângăciile de detaliu… voite sau nu, greu de spus.

Partiturile lui Cuba Gooding Jr. şi al lui Beverly D’Angelo, interpreta Lanei, iubita banditului, sunt regretabil de subdezvoltate, dar actriţa beneficiază, totuşi, de un moment memorabil prin interpretarea parodică à la Marlene Dietrich a piesei tradiţionale “Cowboy Jack” în bordelul-saloon. 

VIDEODOME | “LIGHTNING JACK” (1994, r: Simon Wincer)

Povestea în sine e simplă. Lightning Jack rămâne singurul supravieţuitor după un jaf eşuat în urma căruia întreaga bandă Younger Brother ajunge în coşciuge iar el, stupefiat, constată că fuge degeaba întrucât nu-l urmăreşte nimeni deoarece Şeriful (L.Q. Jones – “Ride the High Country”, “The Ballad of Cable Hogue”), aspirant la o carieră politică, consideră că nu merită efortul (a recuperat banii cetăţenilor şi s-a fotografiat deja pentru posteritate cu cadavrele celebrilor fraţi Younger).

Nimeni nu îi acordă vreo importanţă lui Jack. O lovitură dureroasă pentru banditul de mâna a doua care speră în continuare că va ajunge într-o bună zi o vedetă naţională demnă de a apare pe prima pagină a ziarelor… şi că va da lovitura vieţii lui pentru a-şi recupera după ani buni femeia iubită din postura de outlaw faimos şi plin de bani.

Norocul său nu rezidă până în final în propriile capabilităţi sau experienţă practică, ci în asocierea cu mai destupatul la minte Ben Doyle şi, pe de altă parte, în… jocurile politice, autorităţile fiind speriate că imaginea de anti-erou ghinionist îl poate transforma într-un “Folk Hero”, un simbol pentru “underdogs”. 

VIDEODOME | “LIGHTNING JACK” (1994, r: Simon Wincer)

Cel din urmă aspect aduce un alt plus filmului prin tratamentul detaşat şi ironic al construcţiei aparatului democratic în Vest, de la nivelul comunităţii (“The Law and Order Association”) la cel de vârf decizional (Guvernatorul statului, U.S. Marshals) prin manipularea presei cu ajutorul influenţei cu caracter economic.

Revenind la personaj, mi s-a părut justă observaţia lui Leonard Klady din revista Variety:

Hogan relies on personality rather than narrative. That approach provides him the opportunity to feign cowardice and put the pin in macho posturing when it’s revealed vain Jack ought to be wearing spectacles to see his way through trouble. The role fits Hogan like a glove.”.

Plusuri şi minusuri discutabile… în egală măsură de pus în balanţă.

Singurul lucru de care vă asigur este acela că, pentru un deceniu arid în ceea ce priveşte Western-urile, această comedie arată suficient de bine şi conţine destul umor încât să nu dăuneze… sănătăţii.

Cei care iubesc genul de machoism naiv care îl caracterizează pe australianul Paul Hogan nu vor fi în niciun caz dezamăgiţi. 

LIGHTNING JACK

Într-unul din rolurile secundare, în afara câtorva actori veterani subestimaţi şi insuficient puşi în valoare (Pat Hingle – “Hang ‘Em High”, Ben Cooper – “Support Your Local Gunfighter”, Richard Riehle – “Glory”) şi al unor australieni anonimi, avem surpriza să îl vedem cooptat în distribuţie inclusiv pe vocalistul faimoasei trupe de Rock britanice The Who, Roger Daltrey, la primul şi ultimul său rol într-un Western… aşa şi-aşa, “Lightning Jack” fiind caracterizat la vremea premierei sale în Austin Chronicle drept un “Western for people that hate Westerns”.

Text de IOAN BIG

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută