Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/06/2023
Lifestyle Eat & Drink

Alergiile: factorii alergeni și simptomele lor

Maria Martac De Maria Martac
Comentarii Alergiile: factorii alergeni și simptomele lor Share Alergiile: factorii alergeni și simptomele lor
Alergiile: factorii alergeni și simptomele lor


Alergiile: factorii alergeni și simptomele lor

Ce este o alergie?

O alergie apare atunci când sistemul tău imunitar reacționează la ceva care este de obicei inofensiv. Acești factori declanșatori, numiți „alergeni”, pot include polen, mucegai, păr de animale, alimente etc.

Alergiile: factorii alergeni și simptomele lor

Ce se întâmplă în timpul unei reacții alergice?

Atunci când intri în contact cu un declanșator pe care îl inhalezi, înghiți sau pui pe piele, corpul tău începe să producă o proteină numită IgE (imunoglbulina E), care se atașează de alergen. Apoi histamina și alte substanțe chimice încep să fie eliberate în sânge. Asta provoacă simptomele pe care le observi.

Care sunt simptomele?

Simptomele depind de modul în care ești expus la alergen – prin aer, piele, alimente sau printr-o înțepătură de insectă.

Dacă ai o alergie nazală (inhalezi alergeni), simptomele comune includ: mâncărimea și lăcrimarea ochilor, strănut, mâncărimea nasului și rinoree (îți curge nasul) și senzație de oboseală sau rău, similară unei răceli

Simptomele comune ale unei alergii cutanate (la nivelul pielii) includ erupții cutanate și urticarie (pete roșii în relief). Pielea ta poate fi roșie, să simți mâncărime sau umflătură.

Alergiile alimentare (la alergeni alimentari ca: pește, lapte, ouă, gluten, soia, nuci, arahide, fructe de mare etc.) pot provoca crampe stomacale, vărsături și diaree.

Dacă o înțepătură de insectă a fost declanșatorul, vei avea umflături, roșeață și durere acolo unde te-a înțepat.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe. Majoritatea apar imediat după acțiunea declanșatorului și dispar la scurt timp după încetarea expunerii. Cele ușoare pot fi aproape de neobservat: ușoară oboseală, respirație anevoioasă, mâncărime ușoară sau crampe pentru câteva minute. Simptomele moderate te pot face să te simți rău, ca și cum ai fi răcit sau chiar ai o formă moderată de gripă.

Reacțiile alergice severe sunt extreme și îți pot pune viața în pericol. O reacție alergică este considerată severă atunci când două sau mai multe sisteme sunt afectate. De exemplu, nu mai respiri bine, ai pulsul mărit și amețești.

Ce este anafilaxia?

  • Cea mai severă reacție alergică se numește anafilaxie. Simptomele pot include:
  • Urticarie și mâncărime pe tot corpul
  • Respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație
  • Răgușeală sau senzație de nod în gât
  • Umflarea feței, pleoapelor, buzelor, limbii sau gâtului
  • Furnicături la mâini, picioare, buze sau scalp

Alergiile: factorii alergeni și simptomele lor

Anafilaxia poate pune viața în pericol, așa că sunați imediat la 112!

Dacă aveți un auto-injector de epinefrină/adrenalină, utilizați-l și repetați după 5 până la 15 minute, dacă simptomele persistă.

Veți avea în continuare nevoie de îngrijiri medicale, chiar dacă simptomele par să înceteze, deoarece pot apărea reacții întârziate.

Text de Maria Martac | Nutriție | Lifestyle | Opinii 

Maria Martac este biolog, tehnician nutriționist, health coach.
www.mariamartac.ro

Photo by Engin Akyurt

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută