Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/05/2023
Lifestyle Viața Orașului

Tipicuri, datini, eresuri | „Sâmbra oilor”, un vechi obicei românesc reînnoit în aceste zile

Horia C. Deliu De Horia C. Deliu
Comentarii Tipicuri, datini, eresuri | „Sâmbra oilor”, un vechi obicei românesc reînnoit în aceste zile Share Tipicuri, datini, eresuri | „Sâmbra oilor”, un vechi obicei românesc reînnoit în aceste zile
Sambra oilor


Tipicuri, datini, eresuri | „Sâmbra oilor”, un vechi obicei românesc reînnoit în aceste zile

Continuăm să prezentăm în rubrica de față, stimați cititori, crâmpeuie ale lumii arhaice românești, mituri, legende, superstiții prezente odinioară în mentalul rural, de care tinerii din ziua de astăzi probabil că nici nu au auzit. Majoritatea obiceiurilor vizează latura laică a existenței oamenilor de la sat, dar multe se asociază și cu importante sărbători religioase, respectate și cinstite de întreaga obște.

 „Sâmbra oilor, un vechi obicei românesc reînnoit în aceste zile

 În arealul montan transilvan, acolo unde creşterea ovinelor reprezintă din vechime o îndeletnicire tradițională, există multe obiceiuri specifice legate de animite perioade ale anului, Acum se află în actualitate „Sâmbra oilor”, o veche datină păstorească, pe care o regăsim  încă vie și în zona noastră geografică, anume  în Tara Bârsei, Țara Făgărașului, Ținutul Buzaielor.

O cunoştinţă veche din părțile locului ne-a povestit că de Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena păstorii  alegeau viitorii baci şi stabileau locul unde  vor amenaja stânele.  Exista şi o rânduială legată de operaţiunea  măsurării  laptelui, fiecare proprietar notându-şi  într-un registru cantitatăţile mulse de la oile încredinţate, în aşa fel încât să nu apară discuţii ulterioare.

„Măsura oilor”, numită  pe alocuri şi „sâmbră”, reprezintă un obicei românesc  din vechime şi se mai practică şi astăzi în multe zone montane, vizând  estimarea cantităţii de lapte şi de brânză pe care proprietarii le pot obţine.

“Sâmbra  oilor” constituie  un obicei specific zonelor de munte,  unde creşterea animalelor  reprezintă principala sursă de venit. Este o datină perpetuată de  comunitatea rurală, pentru oamenii simpli fiind  un prilej de a se întâlni, de a-şi etala animalele, de a se  bucura împreună cu familia,  prietenii, vecinii, ceilalţi consăteni.

Mulți gospodari  îşi amintesc că în copilărie şi  adolescenţă luau parte alături de părinţi la acest ritual.  Cu câteva zile înainte de ceremonia măsurării laptelui, avea loc aşa-zisa ”purificare” a oilor, nevinovatele rumegătoare fiind trecute peste o tavă cu jăratec în care era pusă şi tămâie. Animalele erau apoi atinse cu o crenguţă de leuştean, pentru a rămâne  sănătoase şi a da cât mai mult lapte. Oamenii  veneau îmbrăcaţi în straie  populare, aducând în traistă bucate special preparate, câte o sticlă de palincă, pentru a închina cu consătenii şi a se bucura de  acestă zi deosebită.  După ce se alegea locul noii  stâne, avea loc un mic ritual de sfinţire a târlei şi necuvântătoarelor.

Apoi toată lumea  participa  la maial: o petrecere câmpenească aşteptată de cei mari şi mici, unde comercianţii ambulanţi aduceau marfă  specifică, dulciuri, băutură. Veneau  şi lăutarii, se încingea câte o horă, atmosfera fiind veselă, iar cei care se numeau Constantin sau Elena “făceau cinste”.  Abundau bucatele tradiţionale, precum  brânza, caşul,  bulzul, friptura de  miel, plăcintele. Se sacrificau miei, cu convingerea că în felul acesta va  începe  cu bine noul sezon pastoral, în belşug, sănătate şi pace.

Existau multe superstiţii, una dăinuind multă vreme în popor. Ea se referea la faptul că  de Sărbătorile religioase duhurile rele trebuie alungate din casă şi din bătătură, stropindu-se cu aghiasmă în jur. De asemenea, se credea că spiritele malefice puteau  fi îndepărtate dacă sătenii  făceau un foc mare la marginea localităţii, iar femeile îngânau descântece. Ciobanii mânau pe lângă aceste ruguri  oile cu  care urmau să plece la stână, spre a fi  atât ei cât şi  turmele feriţi de boli şi alte necazuri.

Se practicau anumuite ritualuri arhaice pentru protejarea ciobanilor, a oilor şi stânelor,  aprinzându-se aşa-numitele “focuri vii”la marginea așezărilor, în speranţa că astfel vor fi alungate duhurile care împuţinează laptele oilor şi le betejesc.

…Erau și încă mai sunt obiceiuri frumoase, ce vorbesc despre cultura populară a acestui neam și pe care trebuie să le apreciem ca atare.

Text de Horia C. Deliu | Opinii

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.