Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/05/2023
Viața Orașului / Lucruri pe care le știi doar dacă

Lucruri pe care le știi doar dacă ești ghid de turism, cu Adela Dadu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești ghid de turism, cu Adela Dadu Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești ghid de turism, cu Adela Dadu


Adela Dadu e sibiancă de vreo cinci generații, iubește orașul și împrejurimile. A încercat mereu ca prin experiențele și activitățile propuse să promoveze cât mai mult zona Sibiului și să transforme șederea turiștilor într-una de neuitat.

Mulți sibieni își iubesc orașul, însă am fost curioși cum și-a transformat această pasiune în profesie: ”Cred că meseria m-a ales pe mine. În 2006 am participat la un curs de ghizi locali, iar din 2007 am început să organizez vizite ghidate pentru turiști din diverse țări. Ceea ce credeam că va fi un job de-o vară s-a dovedit o profesie de deja 17 ani. Iubesc Sibiul și an de an am încercat să aduc mai multă valoare experienței locale a turiștilor, să promovez turismul sustenabil și ecoturismul”, ne povestește Adela.

Am continuat discuția dorind să aflăm de la Adela cât de ofertantă e regiunea Sibiului pentru un ghid de turism și cât de mult s-a dezvoltat infrastructura turistică după anul de cotitură 2007. Adela e de părere că Sibiul s-a maturizat mult: ”A crescut numărul evenimentelor de calitate, multe obiective turistice au fost reabilitate sau sunt în curs de reabilitare, au apărut puncte gastronomice locale, iar turiştii pot participa la drumeţii şi activităţi în aer liber prin programul ’Anii Drumeţiei’. Colinele Transilvaniei şi traseul Via Transilvanica aduc numeroase experienţe autentice concentrate pe starea de bine.”

Întrebată care sunt principalele țări din care provin turiștii care apelează la seriviciile ei și cum ajung să audă despre oraș și despre regiunea Sibiului, Adela enumeră țări precum SUA, Spania, Franţa, Marea Britanie, dar şi ţări mai exotice, precum Singapore, Filipine, Brazilia, Argentina și adaugă ”Acești turiști vin prin intermediul partenerilor sau a platformelor de rezervare online. Mulţi turişti vin şi în urma recomandărilor. Atunci când îşi planifică itinerariul, majoritatea se informează online, iar Sibiul e o prezenţă vizibilă, un ‘must visit’ pe lista lor.”

Am întrebat-o mai apoi pe Adela ce îi impresionează cel mai mult pe cei care vizitează Sibiul știind că ea e cea mai în măsură să ne dea un răspuns pertinent: ”Sunt impresionaţi de peisaje, natură în general şi biodiversitate. Îi surprinde istoria locurilor, patrimoniul arhitectural, multiculturalitatea, gastronomia delicioasă, atmosfera calmă şi evenimentele. În Sibiu reuşesc să se deconecteze, să se bucure de diverse activităţi şi experienţe locale. Dacă îi întrebăm cum ar descrie regiunea Sibiului ar spune idilică, sigură, cosmopolită, dinamică, naturală, prietenoasă.”

Pentru cineva care cunoaște regiunea Sibiului ca-n palmă, am vrut să aflăm care sunt locurile care-i sunt cele mai dragi, în care îi face plăcere să revină și în timpul liber, iar Adela ne-a mărturisit: ”Iubesc Munţii Cindrel, mirosul fânului prospăt cosit mă umple de energie. Pasiunea mea e fotografia şi atunci când doresc să mă relaxez mă retrag în Colinele Transilvaniei, în împrejurimile fostelor sate săseşti, unde surprind pădurile de stejari seculari, pajiştile înflorate, fauna şi flora bogate. Pare romanţat, dar natura e locul unde mă regăsesc cel mai bine, iar Sibiul ne-a binecuvântat cu peisajele sale.”

 

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută