Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/05/2023
Eat & Drink

CEVA DULCE | Cafeaua și desertul ei pereche

Ana Consulea De Ana Consulea
Comentarii CEVA DULCE | Cafeaua și desertul ei pereche Share CEVA DULCE | Cafeaua și desertul ei pereche
Cafeaua


Cafeaua și desertul ei pereche

Spune-mi ce tip de cafea bei în fiecare dimineață, ca să-ți spun cu ce desert face pereche bună. Sau, dacă ai un desert preferat fără de care nu-ți începi dimineața, perfect, descoperim împreună cu ce cafea se potrivește. Da, ați ghicit, cafeaua este „the new wine” pentru deserturi. Și, la fel ca vinul, o asociem cu diverse prăjituri, în funcție de mai multe criterii, pe care le voi detalia imediat.

Cafeaua este unul dintre cele mai versatile și mai îndrăgite ingrediente folosite în prăjituri. Dar la fel de bine merge savurată și împreună cu desertul. Biscuiți, chec, madlene, brownies, negrese sau chiar cheesecake cu fructe, toate sunt minunate lângă o cană aromată de cafea proaspăt râșnită.

Stați liniștiți, nu este complicat să găsim desertul-pereche pentru cafeluța de dimineață. Trebuie doar să fim atenți cum combinăm diversele arome, astfel încât ele să se susțină și să se evidențieze una pe cealaltă. Să creăm un echilibru între gustul amărui al cafelei și gustul dulce al desertului. Da, la final, totul este despre gust.

Cea mai simplă și cea mai sigură alegere este să asociem cafeaua cu un desert cu ciocolată. Ciocolata merge foarte bine cu cafeaua. Sunt două ingrediente cu personalitate, cu gust intens, care se susțin reciproc. La noi în laborator își dau întâlnire în mod constant. Pentru un boost de energie, poți combina cafeaua cu un desert care conține și el cafea.

Cafeaua

Cheesecake cu fructe

Boabele de cafea își aleg singure desertul

Cafeaua din ceașcă este profund influențată de locul în care au fost cultivate boabele. Solul, apa și soarele imprimă boabelor de cafea caracteristici unice. Pe lângă asta, gustul și aroma cafelei sunt influențate și de modul în care sunt prăjite boabele. Ținem cont de aceste aspecte când alegem desertul. Pairing-ul poate fi un eșec dacă nu suntem atenți la aroma cafelei și gradul de prăjire a boabelor.

Cafeaua din boabe ușor prăjite (Light Roast) are un gust foarte puțin amărui, cu note de citrice, datorită timpului scurt de prăjire. Ea se poate asocia cu succes cu biscuiți sau cookies. La Braserie găsiți nu mai puțin de șapte sortimente: cu cocos, cu stafide, cacao și portocale, fistic, ovăz, scorțișoară sau biscuiți cu nimic (fără zahăr, gluten și lapte).

Cafeaua

Chec cu ciocolată și portocală

Cafeaua din boabe prăjite mediu (Medium Roast) are o aromă echilibrată, nici prea dulce, nici prea amară. Este puțin mai acidă, de aceea se potrivește cu un desert cu o textură mai fină, mai ușoară, precum tiramisu cu cremă aerată din mascarpone, blat bine însiropat cu cafea și amaretto. Si cheesecake-ul cu compotée din fructe de pădure și crumble crocant se încadrează în această categorie.

Cafeaua din boabe prăjite intens (Dark Roast) are o aromă foarte bogată, un gust corpolent și o textură catifelată. Deserturile potrivite pentru acest tip de cafea sunt cele intens aromate și cremoase, precum brownies sau amandina. Desertul copilăriei noastre are straturi de blat foarte bine însiropat cu rom, alternate cu o cremă fină și un glasaj crocant, ambele din ciocolată, ceea ce îl face perfect pentru un dark roast.

Cafeaua

Brownie cu cafea și negresă cu cocos

Pairing desert-cafea, în funcție de tipul cafelei

Espresso se combină perfect cu deserturile care au arome la fel de intense și puternice. De exemplu, deserturile cu ciocolată neagră. Aromele se echilibrează, iar cafeaua va fi ponderată și completată de intensitatea aromelor din desert.

În vitrina noastră găsiți brownie cu ciocolată cu arahide, negresă vegană cu cocos sau chiar ciocolată de casă. Trei gustări care se potrivesc perfect cu un shot de espresso sau un espresso dublu.

Nici checul cu ciocolată și portocale nu este de ignorat când vine vorba de espresso.

Este un chec dens, catifelat și aromat, îndrăzneț, chiar spectaculos. Gustul amărui al ciocolatei negre se îmbină perfect cu aciditatea portocalelor confiate. La care adăugăm savoarea unei cești de cafele.

Cappucino și caffe latte, pentru că au lapte în compoziția lor, se potrivesc mai bine cu deserturile care au arome subtile, delicate și o textură cremoasă. Cele două băuturi pot fi consumate împreună cu o felie de tartă de fructe cu cremă de vanilie. Tartele noastre cu fructe îmbină perfect blatul crocant, finețea cremei de vanilie și dulceața fructelor. Toate aceste arome completează gustul ușor amărui al cafelei.

Cafeaua

Tarte de sezon vișine, mere, struguri, piersici

Pe scurt, de reținut este că o cafea cu arome robuste, bogate și puternice va face întotdeauna pereche bună cu deserturi la fel de bogate în arome. În timp ce o cafea cu gust fin, delicat va putea fi cel mai bine savurată alături de un desert fresh, cu o textură fină.

Toate acestea fiind zise, spor la cafeluță și prăjiturică!

Text de Ana Consulea | Ceva Dulce | Eat & Drink

Ana Consulea este chef cofetar & owner Zexe Braserie şi Zelato. A studiat cofetăria în Franța, la Școala de Cofetari din Montbeliard. În 2017, 2018 și 2019, a primit titlul consecutiv de „Cel mai bun Chef Cofetar din România”, la Gala Horeca Awards, iar în 2019 a primit titlul „Pastry Chef of the Year”, din partea ghidului Gault&Millau.

Citește aici mai multe articole din EAT & DRINK.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.