Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/04/2023
Eat & Drink

Verdețuri de primăvară

Maria Martac De Maria Martac
Comentarii Verdețuri de primăvară Share Verdețuri de primăvară
Verdețuri


Verdețuri de primăvară

Suntem în aprilie și, odată cu venirea primăverii, toate piețele sunt pline de legumele verzi specifice perioadei. Deși le putem mânca și în alte anotimpuri, ceapa verde, spanacul, urzicile, ștevia, loboda, leurda, rucola etc, au în acest anotimp cel mai bun gust și cea mai mare valoare nutritivă. Acestea sunt bogate în vitamine (A, B, C, K) minerale (Fe, K, Mg, Zn etc) fitonutrienți (betacaroten, luteină, xantină, clorofilă etc.) și fibre alimentare.

Au un rol important în echilibrarea microflorei intestinale, în absorbție și reglarea tranzitului. De aceea verdețurile sunt alegerea perfectă pentru vitaminizarea naturală a organismului la ieșirea din iarnă. Pentru a consuma verdețuri de sezon putem face nenumărate tipuri de salate pe care să le savurăm alături de friptura la grătar sau le putem găti sub formă de piureuri. Multitudinea de combinații ține doar de imaginație și gust.

Verdețuri de primăvară

Toată copilăria am evitat să mănânc urzici sau spanac. Dar, la un moment dat, am mâncat o plăcintă cu brânză și spanac și mi s-a părut cea mai bună plăcintă sărată gustată vreodată. M-am gândit ce anume îi dă gustul acela și am început să redescopăr spanacul.

Acum îl gătesc destul de des alături de pește, cu ouă la cuptor sau cu chifteluțe de pui. Baby spanacul și rucola sunt nelipsite în salatele de legume sau devin chiar ele vedeta farfuriei în combinație cu semințe și un pic de lămâie.Recunosc, urzicile le mănânc doar primăvara gătite sub formă de piure, neapărat cu mămăligă. 🙂

Verdețuri de primăvară

Dacă urzicile și spanacul sunt mai gustoase preparate, fierte sau coapte, cu celelalte legume verzi lucrurile sunt diferite. Pentru a le simți cu adeărat gustul, vă recomand să le gătiți cât mai puțin sau, mai bine, să le mâncați crude. Ceapa verde și usturoiul nu au nevoie de recomandări speciale.

Ele sunt bine cunoscute și integrate deja în meniuri. Însă, leurda, stevia, loboda, năsturelul cred că au nevoie de o revitalizare. Ciorbele de salată sau lobodă sunt un deliciu, servite reci sau calde, îmbogățite cu orez și bucăți generoase de omletă.

Verdețuri de primăvară

Dacă sunteți nesiguri în ceea ce privește gustul verdețurilor, dar totuși doriți să beneficiați de vitaminele din acestea, o soluție sigură este să le adăugați din belșug în compoziția de chiftele (făcute la cuptor), în ghiveciul de legume (fără ulei) sau în diverse tipuri de rizoto.

Probabil că ați văzut frunze de spanac sau rucola pe blatul de pizza sau în lasagna. Le puteți adăuga în plăcinte, checuri sărate, tarte, omlete, drob, ciorbe. Și, pentru că urmează masa de Paște, asigurați-vă că aveți ceapă și usturoi verde din belșug crud sau în preparate (stufat, friptură de miel, ciuperci umplute) dar și multă salată verde.

Maria Martac este biolog, tehnician nutriționist, health coach. www.mariamartac.ro

» Alte Articole, Știri din EAT & DRINK – OPINII.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută