Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/03/2023
Viața Orașului Zile si Nopti

 Martie, păstrătorul moştenirii primăverii              

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii  Martie, păstrătorul moştenirii primăverii               Share  Martie, păstrătorul moştenirii primăverii              


Martie „a stat” întotdeauna sub semnul femeilor. International Women’s Day celebrează în întreaga lume realizările remarcabile ale femeilor din sectoarele social, economic, cultural şi politic.

Martie este o lună care ne îndeamnă să ne întoarcem la tradiţii, la originile oricărei poveşti, mit sau  legendă, pentru a putea înţelege mai bine, de unde a pornit totul.

Persefona era considerată, în mitologia greacă, zeiţa primăverii. Ea făcea legătura între Pământ şi lumea de dincolo. Totodată, ea era asociată cu schimbarea de anotimp. Despre frumuseţea incontestabilă a acestei zeităţi s-a spus totul.

O altă legendă este aceea a Mărţişorului. La început,  Mărţişorul autentic de altădată era un şnur. Două fire răsucite de lână colorată. Legenda spune că primele obiecte de care era ataşat şnurul alb-roşu au fost monedele de aur şi de argint. Abia după aceea a venit rândul bijuteriilor. În ziua de azi, fetele îşi leagă deobicei şnurul la mână sau îl agaţă în piept, alături de o broşă strălucitoare.  Dar oare de ce mărţişorul este purtat tocmai în dreptul inimii? Am putea specula că are legătură cu dorul de primăvară.

Despre simbolistica celor două culori se poate vorbi mult. Rezumând, roşul reprezintă iubirea şi este asociat cu vara, iar albul este un simbol al purităţii şi face referire la iarnă.

Majoritatea avem colecţii de mărţişoare. Poate că ar fi bine să începem să (re) practicăm un vechi obicei şi imediat după ce decidem că nu-l mai purtăm, să-l ducem şi să-l “agăţăm” de crengile unui copac roditor.  Dintre toate tipurile de mărţişoare, cele cu „norocosul coşar” sunt cele mai răspândite. Uneori, pare că tradiţia s-a pierdut sau a fost înlocuită treptat de alte simboluri, păgâne, sau cel puţin lipsite de vreo semnificaţie reală, dar cu siguranţă împrumutate de la occidentali.

Încă ne identificăm cu Coşarul, omul acela plin din cap până în picioare de funingine, care viziteză locuinţele oamenilor şi se avântă fără nici o reţinere în interiorul unui horn, oricât de îngust ar fi fost acesta şi oricât de riscant ar fi putut să devină tot acest proces.

Când eram mică, locuiam într-o casă din centrul Braşovului, în care încălzirea încă se făcea cu sobă de teracotă, prin urmare, familia mea apela des la servicile coşarului.

Bunicii mei îmi spuseseră proverbul :Ţi-a ieşit coşaru-n drum/ O să ai noroc de-acum.”

Brusc, întâlnirea cu coşarul devenise extrem de importantă pentru mine. Un detaliu a rămas bine întipărit în mintea mea. Trebuia să îl atingi pe coşar, să pui mâna pe el!

Un gest simplu, dar care mie mi se părea de o importanţă aproape organică. Atunci când s-a ivit ocazia ca un coşar să ne treacă pragul casei, m-am repezit pur şi simplu să-i ating haina, bucuroasă că astfel norocul „se va transfera” la mine. Mai sunt braşoveni care încă locuiesc în spaţii încălzite de sobe şi care au nevoie de “serviciile” hornarului. Ce noroc pe ei!

Braşovul aşteaptă să fie descoperit în prag de primăvară. Oraşul se prezintă fiecăruia dintre noi pe măsură ce ne străduim măcar să ne conectăm cu adevărat la el. Cine ştie, poate vom avea surpriza să constatăm că „ne-a scăpat” ceva important. Mai ales acum, când natura ne ţine o lecţie deschisă despre renaştere.

A sosit momentul  să ne înclinăm în faţa primăverii şi să rostim un îndemn ilustru, asemeni poetului Vasile Alecsandri: Salutare, primăvară!

 Martie, păstrătorul moştenirii primăverii              

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută