Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/02/2023
Viața Orașului

SALUT, SIBIU | ”Goana după nume și numere” de Răzvan Sădean

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SALUT, SIBIU | ”Goana după nume și numere” de Răzvan Sădean Share SALUT, SIBIU | ”Goana după nume și numere” de Răzvan Sădean

Vă mai amintiți că înainte de pandemie aveam festivaluri care băteau și milionul de spectatori pe ediție? Da, se întâmpla chiar în Sibiul nostru, oraș cu nici 200.000 de locuitori. În momentul în care această practică părea cu totul dată uitării, noile reguli de finanțare pe Agenda Culturală vor să o reînvie. Pe scurt, se propune ca evenimentele culturale să primească finanțare în funcție de numărul de spectatori pe zi și, ca o noutate, în funcție de numărul și notorietatea artiștilor prezenți.

De ce e insalubră o astfel de măsură pentru sectorul cultural? Pentru că mută atenția organizatorilor de la efortul de a curatoria un program autentic la preocuparea de a umple săli și de a avea pe afiș cât mai multe nume sonore pentru a obține finanțarea dorită. Iar ne vom minuna cum unele festivaluri vor anunța mai mulți spectatori în câteva zile decât pot umple în mod real sălile orașului în câteva luni, după principiul hârtia bate realitatea. Atunci când vine vorba despre invitați, lucrurile sunt și mai sensibile și nuanțate pentru că multe dintre festivalurile sibiene s-au remarcat de-a lungul timpului tocmai prin faptul că au avut printre invitați artiști aflați la începutul carierei care ulterior au devenit nume importante la nivel național sau internațional. Până la urmă, festivalurile ar trebui să aibă și menirea de a descoperi viitorii mari artiști înaintea tuturor, fie că vorbim de actori, regizori de teatru sau film, dansatori, muzicieni etc. Dar astfel de nume nu vor mai putea fi cuantificate de noile bareme care se ghidează după popularitatea artiștilor și numărul de spectatori pe care îl atrag în detrimentul actului revelator de a identifica artiști necunoscuți, dar cu potențial. Practic, îndeamnă organizatorii la un proces de lucru mai leneș pentru că e mult mai ușor să cooptezi vedete decât să sapi după nume promițătoare, dar care nu au ajuns încă pe buzele tuturor.

Astfel de reguli nu fac decât să deregleze ecosistemul cultural local, să încurajeze cultura de masă axată îndeosebi pe diseminarea conținuturilor comerciale și să lase pe dinafară orice încercare de a ieși din tipare.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută