Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/02/2023
Artă & Cultură / Teatru Viața Orașului / Jurnal de bucureștean

Nimic nou sub „Bolta cerească”

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Nimic nou sub „Bolta cerească” Share Nimic nou sub „Bolta cerească”
Bolta cerească


Reușita montare de la TNB după piesa lui Lucy Kirkwood proiectează teme contemporane sub firmamentul veacului XVIII. Doar oamenii nu s-au schimbat.

„Bolta cerească”, de Lucy Kirkwood, pusă în scenă la TNB, e o piesă cu acțiunea plasată în Anglia anului 1759, la una dintre trecerile pe cer ale cometei periodice Halley, și care propune o meditație pe teme actuale și azi, și la următoarea apariție a cometei, în 2061.

Dezbaterea duzinei de matroane care trebuie să hotărască dacă o tânără e însărcinată, caz în care va fi expulzată în Australia, sau nu, ceea ce o va trimite la ștreang, face, evident și deliberat, trimitere la „12 oameni furioși”. Însă e mai mult decât o variantă feminină și feministă a unui grup care trebuie să decidă condamnarea sau grațierea unui semen. „Bolta cerească” e un comentariu social și politic profund al unei autoare cu o voce puternică și distinctă, care îi oferă oportunitatea lui Gelu Colceag de a lucra și cu grupul, și individual, într-un spectacol ce reliefează însușirea regizorului de a ține mulți actori pe scenă, fiecare captând atenția spectatorului în felul său.

Textul și, mai ales, decupajul acestuia pun în valoare nu doar distribuția feminină, din rândurile căreia îmi pare că se disting Tania Popa, Medeea Marinescu, Ilinca Goia, Lamia Beligan, ci și roluri masculine, secundare, corect susținute de Marius Rizea și de Mihai Calotă.

bolta cereasca

Deloc întâmplător, finalul spectacolului aduce sub luminile rampei prezentul, înfățișat printr-un moment special, singurul care aduce unisonul personajelor feminine: acestea interpretează a cappella piesa „Running Up That Hill”, a lui Kate Bush. Poate știți destinul acestui cântec, readus la viață anul trecut printr-o festă a hazardului, piesa lui Kate Bush revenind pe locul 1 în Marea Britanie după 37 de ani, grație includerii pe coloana sonoră a popularului serial „Stranger Things”, de pe Netflix.

E un cântec integrat în spectacol pentru că dezvăluie un hop de netrecut în urmă cu trei secole, cu trei decenii sau cu trei zile: incapacitatea noastră de a-l înțelege pe celălalt. „Ceea ce încercam să spun era că, într-adevăr, un bărbat și o femeie nu se pot înțelege reciproc din simplul motiv că sunt bărbați, respectiv, femei. Dacă am putea schimba rolul între noi, dacă am putea fi în locul celuilalt pentru o vreme, cred că fiecare dintre noi ar fi surprins”, a explicat Kate Bush.

bolta cereasca

Titlul inițial al piesei „Running Up That Hill (A Deal with God)” era doar partea din paranteză: un pact cu Dumnezeu. Casa de discuri a determinat-o să-l schimbe, existând dubii că Italia, Irlanda, Franța sau Australia ar fi difuzat o piesă cu Domnul în titlu. Așa că muziciana a acceptat pactul cu Diavolul, în pofida convingerii sale că Pact cu Dumnezeu era titlul potrivit.

Includerea piesei „Running Up That Hill” în spectacolul lui Lucy Kirkwood demonstrează că nu e nimic nou sub „Bolta cerească”.

» Vezi alte recomandări scrise de Horia Ghibuțiu.

Citește și:

BOLTA CEREASCĂ, o poveste emoţionantă despre empatie, crimă şi maternitate la Teatrul Naţional I.L. Caragiale • Teatru • Zile și Nopți (zilesinopti.ro)

O vedere spre “Bolta cerească” de la TNB • Artă & Cultură • Zile și Nopți (zilesinopti.ro)

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută