Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/01/2023
Eat & Drink / Drink

DRINK | Ce bem în 2023?

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii DRINK | Ce bem în 2023? Share DRINK | Ce bem în 2023?
DRINK | Ce bem în 2023?


DRINK | Ce bem în 2023?

Piața de băuturi va fi atentă la tendința cocteilurilor gata de consumat, a mixului neobișnuit de arome, gen mandarină cu caprifoi, și a berii cu aromă de ciocolată.

La nivel micro, zic să stăm liniștiți și să nu ne ridicăm de la masă nici în 2023, nu ne ia nimeni bolta de viță din curte, vișina din damigeană sau berea din navetă. La nivel macro, însă, trendurile industriei de băuturi merge pe diversificare și inovație. Firește, social media rămâne un dictator de tendințe, așa că ne putem aștepta să bem #toktailuri, așa cum în 2022, rețeaua verticală a lansat trenduri în ceea ce privește vinurile sau îndrăgitul Negroni Sbagliato. Dar cum TikTok are politici de ținere la distanță de alcool a publicului foarte tânăr, brandurile nu vor da năvală aici.

Au apărut recent șampania a cărei spumă poate fi savurată în spațiu sau baruri cu teme SF, așa că se pot face previziuni legate de tot soiul de trenduri inedite, cum ar fi să prindă cheag Kuiper Belt Aged 8 Years Straight Kentucky Bourbon, băutura cu aromă de scorțișoară inspirată de centura de materie primordială ce înconjoară sistemul solar.

În mare, tendințele pieței de băuturi pot fi împărțite în câteva categorii mari: cocteilurile gata de băut îmbogățite cu arome naturale și din ierburi, băuturi care vor exploata aventura, băuturi clasice îmbunătățite, combinații cu alcool puțin sau deloc, beri tot mai experimentale.

Să le luăm pe rând. Marele trend al anului 2023 va fi cocteilul RTD (mixuri gata de băut, care se beau din doze, combinații născute în pandemie). Acesta va împerechea elemente botanice sau ierburi cu citrice, conferind noi savori băuturii pe care o poți lua cu tine și consuma oriunde se poate.

Vreți aventură? Trageți cu ochiul la tendința milenialilor de a consuma o băutură cu o aromă ușor de recunoscut, precum cea de mandarină, cuplată cu cea de caprifoi, pentru efecte de nebănuit în cerul gurii.

Whiskey sour, o rețetă din secolul XIX, care aduce în același pahar, pe lângă clasicul whiskey, lămâie, migdale și bitter, se va bea în 2023 cu mango, ardei iute sau ghimbir, așa cum experimentatul Moscow Mule, care împrietenește vodca și berea de ghimbir, va fi primenit cu hibiscus.

DRINK | Ce bem în 2023?

Alt trend important va fi cel așa numit „Low-and-No Alcohol”, cu alcool puțin sau deloc. Acesta va diversifica portofoliul producătorilor care, încă din 2021, au țintit o categorie mai largă de public. O dăm pe mocktailuri, compoturi și cidru? De văzut!

Până și berea noastră cea de toată zilele va cunoaște o „cosmetizare”. Vorbim tot despre bere artizanală, hipsterească, dar cu arome noi. Tendința va fi, chiar și pentru consumatorii „rodați”, care beau bere cu gust de cireșe făcută după rețetele unor călugări din Evul Mediu, să fie încercate beri experimentale, cu arome de ciocolată sau de ardei iute. Noroc!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută