Ioan Big | Început de an bogat în noutăţi teatrale
Supravieţuitori după excesele obişnuite de sărbători, iată că am intrat în noul an, deci am putea parca topurile şi bilanţurile experienţelor deja consumate şi să începem a medita, fără vreun anume plan sau presiune, la ce ne poate rezerva 2023 în materie de pretexte de going out prin urbea noastră.
Să nu ne pierdem însă vremea cu generalităţi. Semne bune anul are?
Cel puţin, în privinţa teatrului, aşa s-ar zice, fiindcă proverbul “nu aduce anul ce aduce ceasul” se dovedeşte a fi un adevăr palpabil la o baleiere a inflaţiei de spectacole lansate în decembrie, care intră, practic, în programul curent al teatrelor bucureştene abia acum, în ianuarie. Sunt atât de multe montări noi de încercat în serile din iarna asta încât ne e imposibil să le cuprindem aici pe toate.

Pentru a prelungi starea de bine din recenta vacanţă, cea mai tentantă categorie de spectacole este, evident, comedia, unde lista, deschisă de must-see-urile Locotenentul din Inishmore de la Teatrul Mic şi Picasso vs. Einstein de la Teatrul de Comedie, s-a extins prin premierele de la Teatrul Dramaturgilor Români (Interesul general al lui Aurel Baranga, în regia lui Andrei Huţuleac), Teatrelli (Să vorbesc cu tine, “comics-ul în mişcare” a Antoanetei Cojocaru şi Daniel Pascariu), Teatrul Elisabeta (Bucătarii, debutul în regie al actorului Lucian Ghimişi), Teatrul Infinit (Sălbaticul, inedita piesă a lui Alejandro Casona), Teatrul Stela Popescu (Cum să distrugi o piesă, punere în scenă cu tinerii de la UNATC), la care se adaugă preluarea în repertoriul Teatrului de Comedie al spectacolului Liei Bugnar, Masculin|Feminin, cu o distribuţie ce îi include acum pe Ilona Brezoianu şi Anghel Damian.

În privinţa sumei de propuneri dramatice menite a face publicul să îşi pună întrebări serioase, ne vom limita la spicuiri, întrucât varietatea temelor şi tonalităţilor ar face un pic ciudată alăturarea lor într-o enumerare formală, în special când spectacole de factură radical diferită împart aceeaşi “pălărie”, de exemplu cea a TNB (combo-ul format din Pacea eternă, noua producţie din cadrul programului 9G, şi one-man show-ul Zorro, un pustnic pe trotuar) sau TES, cu premierele VERSUS (destinele oglindite a două politiciene notorii, Ana Pauker şi Golda Meir) şi Păsări călătoare, “poveste concert” bazată pe texte adaptate de poezie feminină.
De altfel, feminin/feminismul pare a fi una din notele dominante în abordările teatrale care au făcut trecerea spre 2023, dacă punem la socoteală şi Nuntă în cer (TDR), călătoria în mitul eternului feminin în viziunea Zsuzsánnei Kovács, Risipire (unteatru), love-story-ul dintre două femei erodat de boala degenerativă a uneia dintre ele, E adevărat, E adevărat, E adevărat! (Teatrul ACT), despre istoricul proces de viol al pictoriţei Artemisia Gentileschi, plus Bolta cerească (TNB), tot o ‘legal drama’, spectacol impresionant în regia lui Gelu Colceag, ce reuneşte pe scenă 13 dintre cele mai valoroase actriţe ale Naţionalului.
Diversitatea şi bogăţia de producţii recent intrate în repertoriile teatrelor arată că semne bune anul are, dar, evident, fiecare dintre noi îşi va trage în final propria concluzie. Până la acel final mai e însă timp, căci 2023 abia a început şi multe experienţe, teatrale sau nu, încă aşteaptă să fie trăite.
Text de Ioan Big
foto cover: Image by Gerd Altmann from Pixabay