Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/12/2022
Lifestyle / Arhitectură & Design

DESIGN |  CORINA CUBICI – Paftalele, element decorativ de pe vremea lui Decebal, ciocănire cu răbdare pentru un designer de bijuterie

Alexandra Bujeniță De Alexandra Bujeniță
Comentarii DESIGN |  CORINA CUBICI – Paftalele, element decorativ de pe vremea lui Decebal, ciocănire cu răbdare pentru un designer de bijuterie Share DESIGN |  CORINA CUBICI – Paftalele, element decorativ de pe vremea lui Decebal, ciocănire cu răbdare pentru un designer de bijuterie
Corina Cubici paftale


DESIGN |  CORINA CUBICI – Paftalele, element decorativ de pe vremea lui Decebal, ciocănire cu răbdare pentru un designer de bijuterie

O pereche de paftale de la un târg de vechituri au atras-o pe Corina Cubici în crearea acestor elemente decorative ale cingătorilor încă de pe vremea lui Decebal și până la Regina Maria a României.

După un proces de creație de până la o lună, crearea unei perechi de paftale se dovedește a fi cea mai mare satisfacție a unui creator de bijuterie. Corina Cubici a expus câteva dintre paftalele din noua colecție alături de Tezaurul Național la Muzeul de Istorie al României în cadrul Romanian Jewelry Week 3.0.

Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cum ai început să faci bijuterie contemporană? 

De obicei, când spun altei persoane că sunt creator de bijuterie contemporană și apoi că am urmat un liceu de artă și apoi o facultate, prima reacție este „normal” sau „ai urmat un drum care sigur avea să te aducă aici”. Adevărul este că puteam să merg în direcții complet diferite în viață.

S-a întâmplat ca într-o zi să mă întâlnesc cu un om care a sugerat o posibilă direcție fără ca ea sau ca eu să știm unde va duce. Dacă eram sau nu menită să merg pe direcția bijuteriei contemporane este o întrebare la care nu sunt sigură că vreau un răspuns clar, știu doar că de la primul curs de bijuterie de la Assamblage, mi-a plăcut și mă pot vedea lucrând foarte ușor o zi întreagă fără pauză.

Care este prima ta colecție și care este povestea ei?

Prima colecție de bijuterie a fost ,,Mi Memento Mori”. Eram aproape de terminarea Facultății de Arte și în continuare nu știam ce să fac pe viitor. În sinea mea știam că nu mă potriveam cu ce încerca să facă facultatea pentru studenți, dar în același timp nu voiam să renunț.

Cred că încercarea de acceptare a faptului că un drum nu avea viitor m-a făcut să mă gândesc la acele „memento mori” în artă. Picturi, obiecte decorative și bijuterii care incorporau un craniu sau o alegorie a timpului care trece și una a morții.

Colecționam mulți ani înainte pietre și bijuterii astfel m-am putut folosi de piese pe care nu le mai purtam.

Această colecție a fost cea mai sinceră exprimare creativă a mea cu putință. Eram într-o zonă instabilă și voiam stabilitate, aveam idei, dar încă nu dispuneam de mai multe cunoștințe tehnice pentru a le realiza. 

Cum ai ajuns să faci paftale și ce te inspiră când le faci?

Eram într-o vară în Parcul Kiseleff și avea loc un târg de vechituri. Țin minte cât de încântată eram să văd toate obiectele acestea vechi. La una dintre mese erau mai multe bijuterii vechi. Printre care o pereche de paftale. În momentul acela, eu nu îmi permiteam să le iau. Cred că erau mici, nu mai știu din ce metal și cred că aveau un model clasic de flori și păsări pe ele. Acele paftale mi-au rămas în cap și am tot văzut modele la muzeu, în picturi, în poze vechi.

Îmi doream o pereche și inițial căutam unele să cumpăr. Dar apoi am mai făcut niște cursuri de bijuterie și tehnică de chasing-repoussé și aceea a fost cea care a schimbat totul. Cu ea puteam să pun ideile mele pentru modele de paftale în practică. Orice model care îmi vine în minte este în combinație cu o piatră sau mai multe.

Am încercat să mă bazez pe modelele clasice de paftale la început. Motivarea pentru a le face începe în general cu pietrele și ce simt că ar putea să le pună în valoare cel mai bine. Din fericire, pot să absorb inspirație dintr-un segment generos din istorie în general și din istoria artei. De la Evul Mediu până la Artele Decorative.

Cât durează și care sunt etapele pentru a finaliza o pafta?

Cel mai dificil la paftale este că sunt la pereche. Faci o latură și trebuie să existe o oglindă a acesteia. Și poate fi valabil și pentru pietre. Ori folosesc două pietre similare în formă și dimensiuni, ori folosesc două pietre complet diferite.

După urmează procesul de modelare a metalului, zile la rând ciocănind o latură, apoi cealaltă latură până obții forma dorită. Construirea lor este simplu de înțeles, dar în egală măsură consumă timp. O bază de pe tot conturul piesei pentru a oferi rezistența, tijele pe care trebuie să se prindă un brâu sau curea. Sistemul de închidere poate să difere în funcție de model. În final așezarea pietrelor.

După toate acestea urmează o etapă care poate să dureze o zi întreagă, dar este extrem de importantă: lustruirea, ca să scoți lumina din modelul acela la care ai petrecut ore ciocănind, pietrele fac parte cum îți doreai din piesa în mare și când în sfârșit o pui la mijloc este o satisfacție imensă.

Întreg procesul poate dura până la trei săptămâni sau chiar o lună.

Cine sunt purtătoarele paftalelor?

Doamnele care poartă paftalele sunt poate un pic ca mine. Iubesc piesele deosebite. Au ceva excentricitate în ele, dacă au ceva ce iubesc vor găsi orice ocazie să poarte paftalele. Cunosc ce sunt paftalele și își doresc ceva deosebit și frumos.

Care este povestea colecției cu care ai participat la Romanian Jewelry Week 3.0?

Am început prin februarie 2022 să lucrez la următoarele piese pentru expoziție. Știam că îmi doream să realizez modele geometrice și modele cu elemente vegetale. Inițial am găsit pietrele dorite. Multe ore petrecute selectând din grămezi de cabochoane de lapis lazuli pentru a găsi formele potrivite.

Apoi ametistele, carneolul și celelate pietre folosite. Povestea acesteia acum este echilibrul între manualitate  și organic. Am realizat piese modelând prin ciocănire metalul pentru a-i da forma, iar la altele m-am folosit de elemente naturale pe care le-am turnat în bronz pentru a realiza paftalele. 

Ce a reprezentat pentru tine expunerea bijuteriilor la Muzeul de Istorie Națională în cadrul ROJW și cum ai văzut paftalele lângă Tezaurul Național?

Când am aflat că pot expune piesele la Muzeul de Istorie Națională nu îmi venea să cred. Oamenii apreciază piesele pe care le lucrez. Dacă pui ce am făcut în cadrul unui muzeu, în vecinătatea Tezaurului Național, brusc au devenit ceva ce nici eu nu îmi închipuiam că pot fi.

Pentru un moment am simțit că ce fac are o posibilă valoare pentru viitor mai mare decât credeam. Știu că nu lucrez cu metale prețioase și nu așez pietre prețioase, dar nu mai conta acest lucru atunci când le-am vazut în acea casetă la muzeu. Faptul că au fost acolo mă face să vreau să fac piese și mai deosebite, mai frumoase. Să simt eu că își merită locul acolo.

Corina-Cubici-paftale-interviu--large-portret-1

Interviu de ALEXANDRA BUJENIŢĂ

Citește și:

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.