Meniu Zile și Nopți
smartbill logo

prezintă

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/12/2022
Povești de succes Eat & Drink

Povești de succes | FREZ COFFEE: Cafeaua funky pentru oamenii care apreciază creativitatea

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Povești de succes | FREZ COFFEE: Cafeaua funky pentru oamenii care apreciază creativitatea Share Povești de succes | FREZ COFFEE: Cafeaua funky pentru oamenii care apreciază creativitatea
Frez-Coffee


FREZ COFFEE: Cafeaua funky pentru oamenii care apreciază creativitatea

Iulia Dincă și Alexandru Gheorghe sunt cei doi oameni de creație, cu propria agenție (BrainUP), care au lansat în urmă cu 8 ani brandul Frez. Atunci, ei au vrut să vadă cum e să crești un brand de la zero, dar și cum e să experimentezi cu rețete și combinații „funky”. În tot acest interval, cafeaua lor a ajuns prin multe locuri din țară, dar poate fi savurată și la Frez House, braseria lor din centrul Piteștiului.

Cum a apărut brandul de cafea Frez? Cine sunt oamenii care se ocupă de prăjitoria de cafea Frez? 

Frez a apărut ca idee/proiect la inițiativa Iuliei și a mea (Alex Gheorghe). Oamenii care se ocupă de prăjitoria de cafea sunt membrii familiei mele. Vorbim de fratele mai mare, soția sa, fratele mijlociu ș.a.m.d. Iar noi, de când există afacerea cu cafea, mai ales de când se prăjește cafea în familie, ne-am dorit să avem în portofoliu acest produs și să îl reprezentăm cât mai bine!

Prăjitoria se află în Pitești, este una dezvoltată la standarde înalte, foarte atent controlată și în continuă evoluție. Stilul de prăjire este cel italian.

Cafeaua verde provine din diferite colțuri ale lumii. Procesul de prăjire, în general, este unul complex și complicat, fiind necesari ani de pregătire, perfecționare, continuă evoluție tehnologică ș.a.m.d. Fiind vorba de multe sortimente de cafea de origine & blends, la final rezultând cafele acide, mai puțin acide, cu note florale, fructate, nutty, carameloase. Este un trial and error nesfârșit.

Spuneți-ne un lucru mai puțin știut despre cafeaua Frez, dar și unul mai puțin cunoscut despre procesul de prăjit cafea.

Este o cafea prăjită în stil italian, prăjire de intensitate medie. Unii oameni, pasionați și consumatori de cafea prăjită light ar spune că această prăjire este nepotrivită, prea intensă… Ori noi credem că este întocmai una foarte potrivită, echilibrată, care îți oferă tot ce se poate mai mult din materia primă pe care o deservești și o celebrezi prin prăjire. Asta se reflectă în gust, precum și dozajul în grame de cafea per porție: 9-10g vs 18-20g (mediu vs light).

Povestiți-ne un pic despre cafeaua voastră și prin ce se deosebește de celelalte de pe piață. 

Se deosebește prin cele de mai sus, prin faptul că are în spate o prăjitorie la standarde internaționale, ce se află în îngrijirea unor oameni deosebiți, care pun muncă și pasiune totală în a obține cel mai bun produs posibil! Sperăm că și prin noi, cei din spatele proiectului Frez, care vor să o ducă mai departe.

Cele mai populare sunt sortimentele Ethiopia Sidamo & Colombia Supremo. Ethiopia Sidamo este o cafea ușor acidă, cu un corp plin și o aromă intensă și florală, deci numai bună pentru un espresso sau o cafea la filtru. Colombia Supremo are un gust foarte intens, echilibrat, cu note de ciocolată și se potrivește bine în combinațiile cu lapte, care sunt foarte populare.

Cât de greu a fost să ajungeți să vă listați cafeaua la raft în supermarketuri, în alte băcănii sau lanțuri de magazine și cafenele?

Am cochetat cu DM, dar am avut doar o listare punctuală pe îmborcănate (gemuri, sosuri, gustări), dar pe cafea încă nu am reușit să listăm la ei. Am avut o listare demo într-o serie de locații selecționate Mega Image.

În schimb, avem o relație excelentă cu lanțul de librării Cărturești. Suntem listați în locațiile lor de la începuturi, de prin 2016-2017, iar relația cu ei a fost și este întotdeauna una naturală, empatică. Mai suntem prezenți doar în câteva locații de HoReCa și mic retail, neavând focus până acum pe vânzarea B2B. Și, nu în ultimul rând, vindem bine pe Frez.ro

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit în anii de activitate?

Lipsa de resurse financiare care să ne ofere consecvență și focus în a ne implica în acest proiect în mod total.

Aveți și comenzi din afara țării, doriți să intrați și pe piețele de afară?

Încă nu avem, dar așa cum importăm și vindem pe Frez.ro ceva ceaiuri extraordinare din Marea Britanie, la fel ne-am dori într-o bună zi să exportăm și cafeaua Frez, plus alte bunătăți de pe meleaguri românești. Cred că ar fi frumos să ajungem în Italia, Austria, Germania, Franța, Marea Britanie.

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă afacerea voastră?

Ne-am dori enorm să ajungă într-o bună zi să fie un lider de piață, să fie un ambasador al alimentelor de calitate și al întregului univers gastronomic, al creativității în orice prepari sau iei gata preparat și îl consumi. Să fie un reprezentant onorabil a ceea ce e valoros în și din România mai departe, peste mări și țări.

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada în care ați dezvoltat acest brand?

Credem că încă nu e un brand în adevăratul sens al cuvântului, mai e mult de muncă până acolo, chiar dacă pentru noi reprezintă un copil în creștere – în adevăratul sens al cuvântului. Trebuie să te implici și să fii consecvent 1000%, să persiști și să insișți până iese, pentru că de cele mai multe ori iese.

Ce planuri aveți pentru cafeaua Frez pentru 2023?

Să facem mult mai cunoscut proiectul Frez, începând cu cafeaua, dar și celelalte produse proprii sau ale altor producători dragi. Și, deopotrivă, să reușim să vindem muuuult mai mult! Capacitate de producție există.

Interviu realizat de Gruia Dragomir

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută