Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/11/2022
Artă & Cultură / Teatru

Stagiunea CALEIDO 2022- despre diversitatatea culturală în 5 spectacole la unteatru

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii Stagiunea CALEIDO 2022- despre diversitatatea culturală în 5 spectacole la unteatru Share Stagiunea CALEIDO 2022- despre diversitatatea culturală în 5 spectacole la unteatru
stagiunea caleido 2022


unteatru – Stagiunea CALEIDO – despre diversitatatea culturală în 5 spectacole

Menite să ne facă să reflectăm asupra importanței dialogului între culturi, interdisciplinaritatea și multiculturalismul fiind cuvintele-cheie, cinci spectacole produse sau apreciate de Caleido, festivalul multicultural de arte performative, revin pe scenă, în cadrul evenimentului Stagiunea Caleido, care și-a propus să descopere și să promoveze diversitatea culturală și etnică.

Între 11 – 14 noiembrie 2022, la unteatru (Sfinții Apostoli 44, București), publicul din București poate vedea gratuit spectacolele: „O familie fericită”, „Domnișoara Iulia”, „Libretto Impostura”, „Aleea stereotipurilor” și „Pelicanul”.

Programul evenimentului va fi completat de proiecția filmului „R.M.N.” și de un concert de improvizație muzicală. Accesul la eveniment este liber și se face pe bază de rezervare online pe caleido.ro/stagiunea-caleido/.

Stagiunea Caleido pune în scenă diversitatea culturală și vorbește despre cele mai importante teme care polarizează societatea actuală.

Prin aceste producții, Caleido urmărește să ofere spațiu de manifestare tinerilor actori aflați la început de drum, dar și să îi aducă pe cei cunoscuți mai aproape de public.

stagiunea caleido

O familie fericită” (de Alina Berzunțeanu și István Téglás),

Un spectacol invitat în Stagiunea Caleido și produs de unteatru, este un colaj din întâmplări care te trezesc când în jur încă e crepuscul și nu te lasă să adormi la loc.

Pornit de la dialogurile personale ale actorilor – venite mai mult din inconștient – replicile par mai degrabă amuzante decât triste și ne amintesc că e imposibil să mergem mai departe fără o oarecare vindecare.

stagiunea caleido

„Pelicanul” (regia: Florin Liță)

Este o poveste despre iertare și relația disfuncțională mamă-copii care speră să fie un important punct de discuție despre felul în care relaționăm în familie. Este omenesc, etic și moral să îți idolatrizezi mama.

Dar dacă acesta nu vrea, sau nu poate să trăiască și să ofere la rândul său aceleași sentimente față de propriii copii?

Lipsa iubirii duce la o implozie sufletească în căutarea descoperirii de sine, șlefuirea unor personalități ori explorarea identității de gen.

stagiunea caleido

„Aleea stereotipurilor” (coordonatori: Ionuț Oprea, Mădălina Dorobanțu),

În interpretarea trupei Playhood, mixează elemente din poetry-slam, hip-hop și dans contemporan pentru a descrie diferite forme de discriminare născute din stereotipuri. Rezultatul este un spectacol de teatru în care performerii vorbesc deschis și cu umor despre provocările vieții de adolescent.

stagiunea caleido

În „Libretto Impostura” (regia: Matei Lucaci-Grünberg),

Un spectacol colectiv, comedie pe alocuri tristă, pe alocuri optimistă, descoperim o poveste despre mediocritate și escrocherie, despre religie și sport, despre condiția actorului, despre om în general.

Impostura există, sindromul imposturii există, iar spectacolul nu își propune să judece impostura, ci să o descopere și eventual să o înțeleagă și să o accepte.” – Matei Lucaci-Grünberg

stagiunea caleido

Domnișoara Iulia” (regia: Andrei și Andreea Grosu),

Un spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani „despre cum se descompun oamenii în nopțile nedormite și despre mersul pe sfoară fără plasă de siguranță”, cu Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov, vorbește despre diferențele dintre clase și relațiile de putere, despre vulnerabilitate, despre egalitatea dintre sexe și despre constrângerile și presiunile sociale, capabile să distrugă destine.

Caleido este programul nostru care vizează crearea unui context în care dezvoltăm dialogul intercultural și interdisciplinar. Am început ca un festival prin care curatoriem spectacole care celebrează diversitatea și multiculturalismul, ulterior implicându-ne și în producția de spectacole de arte performative care oglindesc aceste principii.

Stagiunea Caleido este o ocazie bună pentru noi de a prezenta cinci dintre spectacolele pe care le-am produs din 2019 și până în prezent. În spiritul interdisciplinarității pe care o considerăm necesară, am inclus în program proiecția unuia dintre cele mai complexe filme românești create în ultima perioadă, care ne reflectă și completează demersul. Este vorba despre R.M.N., în regia lui Cristian Mungiu.“, spune Ion Borșan, președinte al Fundației Amfiteatru.

Programat pe 13 noiembrie, „R.M.N.”, filmul lui Cristian Mungiu, prezentat în competiția oficială la Cannes, vorbește despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. În rolurile principale: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován și Maria Drăguș.

stagiunea caleido

Text de Delia Mitrache

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută