Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/10/2022
Festival

EUROTHALIA, un festival la standarde înalte Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului european de teatru organizat de TGST s-a încheiat cu succes

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii EUROTHALIA, un festival la standarde înalte Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului european de teatru organizat de TGST s-a încheiat cu succes Share EUROTHALIA, un festival la standarde înalte Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului european de teatru organizat de TGST s-a încheiat cu succes


Cea de-a opta ediție a Festivalului European de Teatru EUROTHALIA al Teatrului German de Stat Timișoara s-a încheiat recent cu spectacolul Simfonia Progresului, care a fost primit cu entuziasm de către public. Spectacolul, o producție teatru-spălătorie din Republica Moldova, scris de Nicoleta Esinencu, și produs de teatrul berlinez HAU Hebbel am Ufer, este o reflecție asupra condițiilor de muncă și de viață a milioane de est-europeni care și-au părăsit țările de origine pentru a lucra, adesea pe bani puțini, undeva în Europa de Vest. Se estimează că aproximativ un milion de persoane din România lucrează în diverse locuri de muncă numai în Germania, multe dintre ele în construcții, agricultură sau îngrijirea persoanelor în vârstă.

După o întrerupere de cinci ani, cauzată în principal de pandemia Covid 19, tema festivalului a fost de data aceasta CONFRUNTĂRI, adică întrebările conflictuale, care trebuie puse, despre istorie, despre relația dintre generații și sexe sau, așa cum am menționat mai sus, despre realitatea relațiilor sociale într-o Europă unită din punct de vedere politic, dar în care există încă o diferență evidentă între clasele sociale, respectiv decalajul foarte mare dintre societățile bogate din Vest și țările încă „tinere” din Europa de Est.

" "

Spectacolul renumitului Deutsches Theater din Berlin, care a deschis festivalul, a abordat istoria recentă a Europei Centrale, adică istoria emigrării germanilor din România. Autorul piesei carpații ca niște pete pe pielea mea este tânărul Thomas Perle, care a și coordonat un atelier pentru elevi la Liceul Nikolaus Lenau. Alte două evenimente au fost dedicate acestei teme a destinului germanilor din România: vernisajul expoziției de fotografie a artistului luxemburghez Marc Schroeder despre deportarea șvabilor bănățeni și a sașilor transilvăneni după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și premiera în România a filmului documentar Ca pasărea de pe gard de Thomas Ciulei.

În locul spectacolului programa inițiat, Fericirea a ansamblului KnAM, care activează în orientul îndepărtat al Rusiei, în Komsomolsk pe Amur, din 1985, a putut fi prezentat doar un film despre proiect și sfârșitul acestuia, KnAM sur AMOUR, regizat de Bleuenn Isambard. După ce a cultivat forma de teatru politic timp de mai bine de 35 de ani, grupul a considerat în cele din urmă că este recomandabil să nu se mai întoarcă din turneul din Franța, vara trecută, din cauza restricțiilor tot mai mari ale dictaturii putiniste. Deoarece autoritățile franceze nu au acordat încă statutul de azil politic tuturor membrilor grupului, participarea la festival nu a fost posibilă în ciuda tuturor eforturilor depuse. Umbra războiului din Ucraina vecină s-a așezat și asupra festivalului TGST.

Printre cele mai importante momente ale festivalului din acest an s-au numărat, fără îndoială, reprezentațiile spectacolului (In)corect, o producție a grupului Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca, care s-a axat pe dorințele și fanteziile neștiute ale mai multor generații dintr-o familie, spectacolul Sfârșitul unei iubiri cu cei doi actori francezi Audrey Bonnet și Pascal Bonnet și, nu în ultimul rând, spectacolul de dans Repetiție pentru o cartografie din Portugalia, care a avut ca temă autodeterminarea feminină și a explorat limitele dintre muzică și expresia fizică. Alături de evenimentele conexe, care au inclus două prezentări de carte, ediția din acest an a Festivalului EUROTHALIA a oferit prietenilor teatrului și dansului nu numai o mare varietate, ci mai ales producții care au îndeplinit cu ușurință standardele teatrale întâlnite în festivalurile europene.

eurothalia

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută