Rezumat
Artă video plus bijuterie egal SMCK ON REEL – un festival de film dedicat bijuterieiUcraina, invitat de onoare la SMCK ON REELBijuteriile din întreaga lumeComunitatea de bijuterii contemporane din România
Loukia și Cristoph sunt deopotrivă atraşi de arta vizuală, experimentală, dar și de instalații video și bijuterii contemporane. Adună deșeuri de pe stradă și le transformă în bijuterii, transformă comunități în contexte globale nefavorabile și susțin artiștii emergenți prin festivaluri, rezidențe și instalații artistice.

Fascinată de limbajul vizual al Tarotului, Loukia Richards a dezvoltat – împreună cu Christoph – Tarot Moebling, un act de performance divinatoriu puternic influențată de practica Gestalt a lui Fritz Perls. Loukia a studiat artă vizuală, sculptură și instalație la Universitatea de Arte (UdK) din Berlin și a fost nominalizată de două ori la Premiul Herbert Hofmann (München, 2020 și 2017) şi la Premiul European pentru Arte Aplicate/Bijuterii 2018.

Christoph Ziegler este un artist vizual, interpret și bijutier german. Plajele grecești, precum cea din Atena văzută în imaginea de mai jos, au devenit unul dintre numeroasele locuri în care își adună materialul și își câștigă inspirația pentru munca sa. Broșele distractive ale lui Christoph sunt expuse în prezent în expoziția Modern Life de la Gill Wing Jewellery din Londra.
Christoph și Loukia au creat SMCK ON REEL în lockdown pentru a facilita comunicarea între artiștii de bijuterie contemporană, pornind de la o rezidență artistică online, iar în prezent, SMCK ON REEL este o platformă puternică de promovare și expunere a bijuteriilor de autor, fiind recunoscută public de către Vogue, Academia Britanică de Bijuterii din Londra, European Fashion Heritage și multe altele. La Romanian Jewelry Week 3.0 (5-9 octombrie, Bucureşti) vom fi spectatorii celei de-a doua ediții a festivalului, care este în mișcare și va începe în București cu un invitat de onoare: Ucraina. Într-un scurt interviu, cei doi artişti ne-au oferit mai multe detalii despre demersul lor inedit.
Artă video plus bijuterie egal SMCK ON REEL – un festival de film dedicat bijuteriei
Ne-au plăcut întotdeauna clipurile video ca formă de artă. Am filmat primul nostru videoclip cu bijuterii în 2017, intitulat Bijuterii pentru oameni adevărați, cerând sătenilor greci să modeleze bijuteriile noastre. Ne-am distrat foarte mult filmând acest videoclip, care era diferit, ca narațiune și structură, de cele pe care le-am filmat pentru a ne documenta propriile performanțe.
Covid-19 a fost cel care ne-a forțat în martie 2020 să adaptăm proiectul nostru de expoziție de grup Polemos_War pe care l-am organizat pentru Schmuck din München la restricțiile de izolare. Le-am cerut participanților la spectacol să realizeze un videoclip despre povestea din spatele bijuteriilor lor și am fost impresionați de rezultate.

Am văzut oricum avantajele introducerii video în emisiunile noastre și ne-am dat seama că putem face și expoziții de bijuterii fără obiecte, dar cu imaginea și spiritul acestor obiecte. Tema de anul acesta este deschisă; am vrut să-i facem pe oameni curioși de mediu și de posibilitățile sale, de aceea nu aveam un titlu anume și am salutat tot felul de tratamente vizuale.
În 2023, titlul SMCK ON REEL II este Civilization Rebooted, iar festivalul se va concentra pe întrebarea: dacă civilizația noastră va pieri, sau moare într-un accident nuclear sau într-un război, cum va renaște? Acesta este un proiect pentru a vorbi despre schimbările climatice, catastrofele naturale, război, frică, moarte, renaștere, reciclare, noi valori, utilizarea diferită a obiectelor și despre estetică, arheologia viitorului, precum și despre stabilirea priorităților în viață.
Ucraina, invitat de onoare la SMCK ON REEL
Războiul din Ucraina a adăugat o nouă perspectivă demersului nostru: posibilitatea artiștilor și designerilor de a-și transmite mesajul și de a avea un impact asupra comunității internaționale chiar dacă nu sunt capabili să iasă din zona de război.
Pentru noi, povestirea este sine qua non pentru promovarea artei și a meșteșugurilor, iar video-ul este o modalitate grozavă de a combina imaginea, textul, sunetul, conceptul, grafica. Faptul că vin clienți să cumpere bijuterii după ce au vizionat SMCK ON REEL este cea mai mare recompensă a acestui proiect.

Avem aproximativ cincizeci de participanți – artiști și instituții – la cea de-a doua ediție a SMCK ON REEL care va avea loc în octombrie, mai întâi la Romanian Jewelry Week București, urmat de Muzeul Grassi din Leipzig din Germania, Bienala METALLOphone din Vilnius din Lituania, Muzeul de Istorie al Ucrainei la Kiev.
Sperăm că mai multe orașe și locații să se alăture „Lanțului Solidarității”, un proiect de comunicare în cadrul SMCK ON REEL, care urmărește să transmită mesajul că ne pasă de colegii noștri artiști ucraineni, de tragedia și calvarul prin care trec.
Bijuteriile din întreaga lume
O problemă majoră a bijuteriilor contemporane din întreaga lume este că nu este percepută ca o disciplină de artă contemporană de către mulți oameni, inclusiv de către iubitorii de artă și de colecționari; adesea nu sunt familiarizați cu mediul design-ului de bijuterie. Asta înseamnă că există mult loc de îmbunătățire în domeniul promovării, muncii de presă, programelor de educație nespecializată, PR. Trebuie să extindem cercul oamenilor interesați de bijuterie contemporană.
Designerii preferați din Europa sunt Victoire de Castellane, Fabrizio Tridenti, Bernhard Schobinger, Reka Lorincz, Karl Fritsch, Peter Vermandere și Sigurd Bronger. De asemenea, ar trebui să fim cu ochii pe artiștii ucraineni prezentați în SMCK ON REEL, pentru că simțim că vor fi în lumina reflectoarelor în următorii ani.

Comunitatea de bijuterii contemporane din România
România era o țară cu o clasă superioară și mijlocie foarte cosmopolită, bine educată și înfloritoare înainte de al Doilea Război Mondial și suntem siguri că tradițiile eleganței și bunului gust prevalează în România contemporană. Arta populară unică a României, precum și uimitoarea tradiție vizuală creștină ortodoxă sunt influențe puternice asupra designului contemporan. Suntem fascinați de varietatea și frumusețea lucrărilor prezentate pe site-ul ROJW și pe rețelele sociale și așteptăm cu nerăbdare ROJW 2022!
Romanian Jewelry Week 3.0 are loc între 5-9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe.
Program și detalii aici https://www.romanianjewelryweek.com/