Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/09/2022
Artă & Cultură / Teatru

MAȘINĂRIA Musicalul în regia lui Alexander Hausvater – premieră la TNB

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii MAȘINĂRIA Musicalul în regia lui Alexander Hausvater – premieră la TNB Share MAȘINĂRIA Musicalul în regia lui Alexander Hausvater – premieră la TNB
MAȘINĂRIA. Musicalul.


MAȘINĂRIA Musicalul – în deschiderea stagiunii, la TNB, premiera europeană a unui musical ”noir”, incitant și comic, semnat de Alexander Hausvater

O coproducție a Teatrului Național ”I.L.Caragiale” București cu Asociația CREAS

În deschiderea noii stagiuni 2022-2023, TNB prezintă, în avanpremieră, pe 28 septembrie 2022, la Sala Studio, de la ora 19.30, un spectacol inedit semnat de regizorul Alexander Hausvater: MAȘINĂRIA. Musicalul.

Spectacolul are la bază piesa lui Elmer Rice, Mașina de calcul (The Adding Machine) scrisă în 1923 și considerată, la acea vreme,

„piesa cea mai originală și mai inteligentă scrisă până acum de un american, cea mai dură, dar și cea mai vizionară piesă despre societatea modernă văzută vreodată pe Broadway”.

În 2007, Joshua Schmidt transformă piesa într-un musical, conferind textului original, după cum declara Michael Billington, „o sălbăticie comică și voioasă”, susținută de o coloană sonoră care îmbină numeroase stiluri, de la piese corale la pop rock, de la operă la muzica anilor ‘20-‘30, cu influențe gospel, jazz și rock and roll.

O satiră despre înrobirea ființelor umane în epoca mașinilor, piesa prezintă viața, strania moarte și apoi viața de după moarte a unui contabil anost, Domnul Zero. Când Domnul Zero, o simplă rotiță în angrenajul unei întreprinderi, află că munca lui va fi preluată de o mașinărie, clachează și își ucide șeful. Pentru prima dată în viață, Domnul Zero își ia destinul în propriile mâini, un gest ale cărui consecințe îl vor trimite pe lumea cealaltă, unde i se oferă o nouă șansă la dragoste, viață și mântuire.

Spectacolul MAȘINĂRIA Musicalul realizat de regizorul româno-canadian Alexander Hausvater are o relevanță profundă pentru lumea de azi în care tehnologia, comunicarea electronică și automatizarea au dus la un conflict neliniștitor între om și moralitatea sa. Cu cât societatea modernă a avansat pe plan tehnologic și științific, cu atât relația dintre un om și celălalt, în cadrul unei colectivități, se degradează și stă tot mai mult sub semnul egoismului și al materialismului. În ultimă instanță, o poveste despre preţul sufletului omenesc…

Protagoniștii acestui spectacol sunt performeri de excepție, îmbinând jocul actoricesc propriu-zis, cu muzica și dansul, conform cerințelor acestui gen de spectacol: Ioan Andrei Ionescu, Natalia Călin / Oana Berbec, Florentina Țilea / Medeea Marinescu, Istvan Teglas / Petre Ancuța, Tomi Cristin, Monica Davidescu / Iuliana Moise, Fulvia Folosea, Silviu Biriș, Silviu Mircescu, Mihai Munteniță, Daniel Burcea.

„Spectacolul se vrea o lecție în cântec și mișcare – precizează Alexander Hausvater. El accentuează necesitatea omului modern de a lupta împotriva tentației tehnologice, ca să ajungă la o înțelegere mai profundă a sinelui, a capacităților și a potențialului individual. E un semnal de alarmă. E o viziune apocaliptică. Ceea ce se întâmplă protagonistului, s-ar putea întâmpla fiecăruia dintre noi”.

La realizarea spectacolului au contribuit alături de regizor şi interpreţi: Adina Mastalier – Scenografia, Florin Fieroiu – Coregrafia, Alexandru Burcă – Regia muzicală, Vlad Vedeș – Producţia muzicală, Bogdan Golumbeanu, Ion Vlașcu – Lighting design, Mădălina Ene şi Andreea Dobia – Pregătirea muzicală.

Acum mai bine de două decenii, Alexander Hausvater monta la Teatrul Național o altă capodoperă a dramaturgiei expresioniste americane, Machinal de Sophie Treadwell. Mulți dintre actorii din distribuția spectacolului Machinal se reîntâlnesc cu Alexander Hausvater în această nouă aventură teatrală.

Timp de peste trei decenii, stilul nonconformist al lui Hausvater a spart multe tipare atât în teatrul canadian – unde a fost perceput drept ”un vulcan plin de culoare, farmec și energie” (cf.Lorraine Pintal, Montreal) – cât şi în cel românesc.

Premiera oficială a spectacolului MAȘINĂRIA Musicalul va avea loc la Sala Studio, pe 28 septembrie 2022, de la ora 19.30, iar biletele au fost pus în vânzare la Casa de bilete a Teatrului Naţional şi online.

Foto: FLORIN GHIOCA

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută