Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Musical

Mașinăria. Musicalul | Asociația CREAS @ TNB

Mașinăria. Musicalul

Mașinăria. Musicalul | Asociația CREAS @ TNB

 

O coproducție a Teatrului Național București în parteneriat cu Asociația CREAS, musicalul Mașinăria. Musicalul, în regia lui
Alexander Hausvater, are la bază piesa „Mașina de calcul” de Elmer Rice, scrisă în 1923 și considerată, la acea vreme, „cea mai originală și mai inteligentă piesă scrisă până acum de un american, cea mai dură, dar și cea mai vizionară piesă despre societatea modernă văzută vreodată pe Broadway“.

 

O satiră despre înrobirea ființelor umane în epoca mașinilor, piesa prezintă viața, strania moarte și apoi viața de după moarte a unui contabil anost, _Domnul Zero_. Când _Domnul Zero_, o simplă rotiță în angrenajul unei întreprinderi, află că munca lui va fi preluată de o mașinărie, clachează și își ucide șeful. Pentru prima dată în viață, _Domnul Zero_ își ia destinul în propriile mâini, un gest ale cărui consecințe îl vor trimite pe lumea cealaltă, unde i se oferă o nouă șansă la dragoste, viață și mântuire.

 

În 2007, Joshua Schmidt transformă piesa într-un musical, conferind textului original, după cum declara Michael Billington, „o sălbăticie comică și voioasă”. Mașinăria. Musicalul, o premieră absolută în România, în regia unuia dintre cei mai importanți regizori, Alexander Hausvater, este un musical „noir”, incitant și comic, o poveste despre prețul sufletului omenesc, susținută de partitura obsedantă a lui Joshua Schmidt, cu influențe gospel, operă, jazz și rock and roll.

 

Dl. Zero – Ioan Andrei Ionescu

Dna Zero – Natalia Călin / Oana Berbec

Daisy – Florentina Ţilea / Medeea Marinescu

Shrdlu, Martor A – Istvan Teglas / Petre Ancuța

Șeful – Tomi Cristin

Dna Unu, Dna. Trei, Martor B, Mama – Monica Davidescu / Iuliana Moise

Dl. Unu, Dl. Opt, Martor C – Petre Ancuța

Dna Doi, Dna Trei, Betty, Bucătăreasa, Martora D – Fulvia Folosea

Dl. Doi, Martor E – Silviu Biriş

Martor E, Polițist, Gardian – Silviu Mircescu

Martor G, Pastor, Călău – Mihai Munteniţă

Martor H – Daniel Burcea

  • Muzica: Joshua Schmidt
  • Libret: Jason Loewith și Joshua Schmidt
  • Regie: Alexander Hausvater
  • Regie muzicală: Alexandru Burcă
  • Dirijor cor: Mădălina Ene
  • Scenografie: Adina Mastalier
  • Coregrafie: Florin Fieroiu
  • Producţie muzicală: Vlad Vedeș

 

Asociația CREAS a luat naștere în 2011, pornind la inițiativa a doi artiști cu experiență în artele spectacolului, din dorința de a crea și de a promova noi forme de exprimare artistică în spațiul cultural românesc, precum teatrul muzical. Alegerea teatrului muzical ca instrument de realizare a misiunii asociației de a promova performanța artistică și de a atrage publicul tânăr, nu este întâmplătoare. Caracterul accesibil și contemporan al producțiilor de teatru muzical reprezintă un vector important care aduce publicul mai aproape de manifestarea cultural-teatrală.

Asociația CREAS a implementat până în prezent o serie de proiecte culturale și a produs două musicaluri pentru adulți și șapte spectacole muzicale cu păpuși dedicate copiilor.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Asociația CREAS

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută