Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/08/2022
Eat & Drink

Tendințele verii în materie de mâncare

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii Tendințele verii în materie de mâncare Share Tendințele verii în materie de mâncare


Vara este în toi și, odată cu temperaturile ridicate, a apărut și această nouă tendință ce duce la o renaștere în ceea ce privește alegerile noastre alimentare. Dacă am putea rezuma cele mai apreciate trenduri în materie de mâncare din vara anului 2022 într-o singură temă generală, aceasta ar fi: reinventarea rețetelor retro cu alimente naturale. Cu cât vei îndrăzni mai mult în bucătărie, cu atât vei fi mai cool!

Stilul retro a revenit în forță, fie că vorbim despre muzică, fashion sau design, însă în ultimii trei ani, s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a căutărilor de alimente din gama preferată de nostalgici, inclusiv a celor clasice și tradiționale. Dr. Morgaine Gaye, analist în domeniul alimentar, susține că nostalgia atinge adesea cote maxime în perioadele de perturbare și recesiune, determinându-ne să privim înapoi cu drag la vremurile din trecut, care păreau lipsite de griji.

După mai bine de doi ani în care am mâncat acasă, căutăm noi modalități de a reinventa mesele principale din zi. Profilurile de arome înscrise în tendințe se inspiră din grădină – de la fructe și legume proaspete la ierburi și flori comestibile. Natural, fresh, sănătos și delicios! Cât despre băuturi, cocktailurile sunt cele mai în vogă, fiind preferate băuturile ușoare, cu conținut scăzut de alcool.

Iată care sunt alimentele care se bucură de cel mai mare interes în această vară:

Lavanda

Tendințele verii în materie de mâncare

Că tot vorbeam de stresul și incertitudinea cu care ne-am confruntat în ultimul timp, probabil nu-i de mirare că lavanda este prezentă pe lista de ingrediente a multora dintre rețetele de sezon, pentru aroma sa reconfortantă și proprietățile medicinale calmante, despre care se tot vorbește în aromaterapie. Este frecvent inclusă ca ingredient în amestecurile de ierburi de Provence. Băuturile și deserturile cu infuzie de levănțică sunt din ce în ce mai populare – de la cheesecake la limonadă și cocktailuri. Interesul pentru lavandă ca ingredient a crescut cu 514% pe EatingWell.com, comparativ cu anul trecut.

Hibiscusul

Tendințele verii în materie de mâncare

Hibiscusul conferă o aromă acrișoară, florală și o culoare purpurie superbă băuturilor și mâncărurilor. Este ușor de găsit sub formă de ceai de plante și ingredient pentru gătit. Vara, ceaiul de hibiscus se consumă mai degrabă rece. Acesta nu este doar delicios, ci are și proprietăți benefice pentru sănătate. Conținutul ridicat de antociani și alți antioxidanți ajută la scăderea tensiunii arteriale. Vedem cum hibiscusul apare pe lista a tot mai multe produse de înfrumusețare, dar și în băuturi alcoolice, lichiorul de hibiscus fiind considerat o delicatesă.

Înghețata reinventată

În meniul celor mai multe gelaterii de renume a apărut înghețata pe bază de plante. Interesul pentru rețete de înghețată fără lactate a crescut cu 22% în aprilie, față de anul trecut. Atenția crescută pe care ne dorim să o acordăm regimului alimentar și stilului de viață se reflectă cel mai bine în sfera deserturilor, care prezintă un conținut de grăsimi din ce în ce mai redus. De asemenea, foarte populară este și înghețata cu condimente, cum ar fi aromele cu cardamom și șofran.

Soia

Tendințele verii în materie de mâncare

Boabele de soia sunt o opțiune proteică vegetală accesibilă și versatilă. Soia are o reputație proastă din cauza multiplelor produse derivate care sunt modificate genetic, dar aceasta conține unele proprietăți benefice pentru inimă și creier. Consumul de proteine pe bază de plante în locul cărnii este recomandat în cele mai multe dintre cazuri. Produsele din soia sunt ideale pentru o masă ușoară, fiind adesea incluse în salatele de sezon ca substitut al cărnii.

Ananasul

Tendințele verii în materie de mâncare

Ananasul se anunță a fi unul dintre cele mai populare fructe în vara anului 2022, fiind prezent în rețetele restaurantelor de lux din întreaga lume. Vânzările au crescut cu 17% în ultimii ani, iar pe lângă mult îndrăgitele deserturi cu ananas, fructul este infuzat în băuturi precum ginul și cidrul datorită notelor fresh și retro pe care le conferă băuturilor.

Grătarul cu legume

Tendințele verii în materie de mâncare

Legumele sunt vedetele grătarului în această vară, mai ales de când grătarele pentru vegetarieni încep să fie privite ca o nouă normalitate. Cei mai mulți oameni spun că nu le place să mânânce doar carne în chiflă la o masă. Roșiile, castraveții, ardeii, dovleceii, ceapa și ciupercile sunt incredibil de gustoase și sănătoase în suc propriu sau coapte, fără prăjeli, pregătite într-un mod cât mai simplu și rapid. Când sunt bine condimentate sau îmbrăcate într-un sos aromat ușor de preparat, legumele la grătar pot deveni deliciul serii.

Fructul pasiunii

Tendințele verii în materie de mâncare

Fructul pasiunii are un moment de glorie în perioada aceasta. Pe Google Trends, numărul căutărilor pentru „Passion fruit honey puree” au înregistrat o creștere de 1.050%, în ultimele 12 luni. Fructul pasiunii este un aliment care se bucură de versatilitate, fiind adorat pentru aroma tropicală. Piureu de fructul pasiunii amestecat cu iaurt grecesc, prăjituri și înghețată cu fructul pasiunii, cocktail-uri, băuturi spirtoase sau apă minerală cu aromă de fructul pasiunii sunt doar câteva dintre combinațiile cele mai iubite. Adesea, este prezent și alături de felurile de mâncare sărate, în garnituri sau gătit împreună cu preparate din carne. Încă din aprilie, vizualizările articolelor și rețetelor cu fructul pasiunii au crescut cu 1.469% pe EatingWell.com, comparativ cu anul trecut.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută