Meniu Zile și Nopți

Artă & Cultură

Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 11/08/2022
Film Artă & Cultură / Teatru

Ideo Ideis: (re)vederi, căutări, creativitate, adolescență…teatru și nu numai

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii Ideo Ideis: (re)vederi, căutări, creativitate, adolescență…teatru și nu numai Share Ideo Ideis: (re)vederi, căutări, creativitate, adolescență…teatru și nu numai


Festivalul de teatru pentru adolescenți Ideo Ideis, ajuns la cea de-a 17-a ediție, se va desfășura anul acesta în perioada 15-21 august. Revenirea festivalului de teatru tânăr acasă, în comunitatea din Alexandria, marchează întâlnirea liceenilor cu cei 32 de artiști prezenți pentru a le oferi training și mentorat.

Aștept cu mare nerăbdare reîntoarcerea festivalului ‘<<acasă>> pentru că este, într-un fel, și o întoarcere a mea la mine însămi în urmă cu trei ani. Am visat la momentul ăsta în fiecare an în care festivalul a luat noi forme: la săptămâna asta în care timpul parcă se oprește în loc, sălile alea de sport, curțile școlilor, scenele, Conciato și-ntreg orașul parcă ne aparțin, iar noi toți – copii, traineri și mentori deopotrivă – părem că ne hrănim și trăim doar cu emoție și bucurie. Abia aștept!”, spune Judith State.

Mentori și traineri

Liviu Pintileasa, Florentina Țilea și Gabriel Răuță se alătură în acest an mentorilor Ideo Ideis #17 (Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Judith State, Andreea Grămoșteanu, Marius Florea Vizante, Gabriel Răuță, Liviu Pintileasa, Florentina Țilea, Istvan Teglas și Maria Obretin.), iar lista continuă cu profesioniștii care vor prelua rolul de traineri în programul atelierelor de arte alăturate: fotojurnalistul Bogdan Dincă, muzicienii Alexandru Cordonean și Iulia Panici (Via Dacă), coregrafii Simona Dabija, Ioana Marchidan, Răzvan Rotaru, Filip Stoica (Scuze, noi!) și Mariana Gavriciuc, dramaturga Mihaela Michailov și regizoarea Andreea Borțun – unul dintre fondatorii Ideo Ideis.

Ideo Ideis: (re)vederi, căutări, creativitate, adolescență…teatru și nu numai

Noutăți

Printre noutățile din program se numără două ateliere unde participanții vor experimenta procesul de creație din spatele machiajului de scenă, alături de make-up artistul Sofia Iorga, sau pot testa creația și producția VR, în cadrul atelierului multimedia susținut de Marius Cătălin Hodea. 

Pe lângă cele două workshopuri, fiecare dintre cei 150 de participanți este liber să-și aleagă un nou mod prin care să-și dezvolte creativitatea, având posibilitatea să se înscrie la oricare dintre sesiunile de fotografie, muzică, dans, film și scriere creativă, în premieră în istoria festivalului.

Programul de mentorat și ateliere va fi întregit și la această ediție de evenimente dedicate publicului de toate vârstele, iar pentru liceenii înscriși în cadrul festivalului, timp de trei zile, arta va reprezenta un mijloc prin care să se cunoască pe ei înșiși, un instrument prin care să se exprime și să se reconecteze la sine, dar și la ceilalți, în încercarea de intensifica astfel de căutări creative. Iubitorii de artă de pretutindeni sunt deci așteptați la Ideo Ideis #17 să participe alături de tineri la spectacole de teatru, proiecții outdoor, întâlniri cu artiști și profesioniști care regândesc implicarea comunitară, dar și ateliere creative, la care publicul va fi invitat să se înscrie.

Credite foto: 

  • 1. foto © Claudiu Popescu
  • 2. Istvan Teglas @ Ideo Ideis, foto © Alexandra Iftime

 

Text de Delia Mitrache

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.