Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/07/2022
Eat & Drink / Bere craft

Matache Berarul va spune povestea berii artizanale la IPA Fest Iași

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Matache Berarul va spune povestea berii artizanale la IPA Fest Iași Share Matache Berarul va spune povestea berii artizanale la IPA Fest Iași
IPA Fest


Weekendul acesta, în perioada 29-31 iulie, iubitorii de bere artizanală sunt așteptați la IPA Fest, un mic festival dedicat sortimentului care a ridicat din neant lumea berii artizanale. Evenimentul este organizat de Ironic Taproom Iași şi THC Brewery, două fabrici de bere craft ce câștigă tot mai multă popularitate.

IPA Fest

Timp de trei zile, Ironic Taproom Iași va deveni kilometrul zero pentru cei care vor să înțeleagă mai bine conceptul de bere artizanală. Participanții vor avea ocazia să deguste zeci de sortimente de bere IPA și nu numai, sub îndrumarea lui Răzvan Matache, maestru berar și cofondator al brandului Ground Zero Beer lansat pe piață în 2015

Festivalul este la prima ediție în Iași, Răzvan încercând inițial conceptul în București, oraș unde este berar de meserie din 2013, chiar dacă prima sa dragoste a fost vinul.

Matache Berarul, cum i se mai spune, este una dintre persoanele cu cea mai mare experiență din zona de bere artizanală și probabil cel mai vechi berar artizan din România. Un lucru este cert, totuși, a înființat prima fabrică de bere artizanală din București. Totodată este și președintele Asociației Producătorilor de Bere artizanală din România.

Nu ne adresăm doar cunoscătorilor, ci în special celor care vor să încerce pentru prima dată berea artizanală.

Care-i story line-ul din spatele acestei inițiative?

Am mai făcut un eveniment de genul acesta acum câțiva ani în București și acum încercăm să vedem ce iese și în Iași.
Parte interesantă este că toate berile acestea vor fi disponibile simultan, spre deosebire de o degustare clasică, deci poți să încerci din 20 de beri diferite chiar dacă au același stil. Așa vezi cât de variat poate fi un singur stil de bere, de fapt.

Ipa (Indian Pale Ale) este cel mai popular sau cel mai cunoscut stil de bere din zona de bere artizanală și a devenit foarte popular odată cu creșterea apetitului pentru berea artizanală. Pe bună dreptate. Este atât de diferită față de cele din categoria industrială. Are la bază folosirea unor ingrediente mai aromate de fapt, tot procesul în sine este diferit.

bere artizanală

 

Observ că berea artizanală în sine este un produs rezultat din poveste și procese chimico-fizice. Deci va exista și un povestitor?

Doar În prima seară voi fi eu, fiind și gazda la Ironic Taproom Iași. Voi povesti câte ceva despre tehnologia pe care o folosim noi și pe cât posibil, despre toate berile care sunt disponibile. Ce trebuie să știe participanții este că pot încerca doar ceea ce vor și în cantitățile pe care le vor. Deci pot încerca doar câte 100 de ml din toate berile, dacă asta vor. Important este să înțeleagă și să deosebească gusturile pentru că noi nu ne adresăm doar cunoscătorilor, ci în special celor care vor să încerce pentru prima dată berea artizanală. Vrem să deschidem puțin gustul și spre altceva.

De ce i-ați spus festival și nu degustare?

Așa mi se pare că este mai corect, mai apropiat de ceea ce vrem noi să facem. După cum am mai spus, este prima oară când îl facem în Iași, în locația noastră. De obicei nu putem avea mai mult de 200 de persoane simultan, așa că am zis că este și o șansă de a testa de fapt dimensiunea pieței ca să ne dăm seama dacă are potențial pentru un festival mai mare. Deci aceasta va fi prima ediție a festivalului dacă totul iese bine și vom încerca să-l repetăm anual.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută