Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/07/2022
Eat & Drink / Drink

Petiant. Și-am închis!

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Petiant. Și-am închis! Share Petiant. Și-am închis!


Vara asta, răsfață-te cu un vin petiant! Se bea, dar e bun și la jocul „Fazan”: zici „petiant!” și ți-ai închis orice partener de pahar.

Stimați comeseni, vă rog să vă așezați liniștiți! Astăzi vom vorbi despre vinul Friza, care vă aduce briza. E un vin petiant, șarmant, elegant, vivant, ușor spumant și mă opresc cu rimele, se pot găsi la nefârșit, cum ziceam, doar la „Fazan” e nasol dacă se strigă petiant, că te-a-nchis, aia e!

Pentru amatorii de răsfăț care au scos dopurile mai târziu, o precizare: petiant vine din franțuzescul francez „petillant”, adică ușor efervescent (semi-sparkling, ca s-o dăm și pe englezește). Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Nu sare dopul ca la Făurei – ciocnesc din nou pentru cunoscătorul Răzvan Exarhu, care a născocit știrea că în anumite sate din județul Brăila ar sări dopul cu mult zgomot – în schimb, pișcă delicat în cerul gurii.

Dacă aș sta la masă cu alt prieten, „The Social Drinker” Dragoș Vărșăndan, l-aș interoga nemilos, fiindcă el știe vinurile pe de rost, fix cum și vinul știe pe de rost pe cineva, vorba poetului. Mi-ar putea spune care e prima cramă din România care folosește metoda Asti pentru producerea unor vinuri petiante. Și cum se obțin vinuri deosebit de fructate, cu o efervescență ușoară și, aici e tot clenciul care face eligibil pentru sezonul dogoritor Friza, cu un perlaj fin.

petiant friza albL-am pomenit pe Dragoș deoarece am fost împreună la Bucătăria.localfood, noul loc de desfătare culinară din oraș (amicul și colegul meu Gruia Dragomir v-a scris deja tot ce trebuie să știți despre frații buzoieni cu preparate pe gustul bucureștenilor), și am băut o sticlă de Friza, poate două, hai că n-au fost trei. Sau au fost? Ei, na? Felicitări, iar am luat notă bună, ca la școală!

Ce n-am uitat după seara cu pricina e faptul că Friza White, cel pe care vi-l recomand cu căldură să-l țineți în frapieră, eu așa l-am consumat, e vinificat exclusiv din Fetească Regală, iar Friza Rosé din Pinot Noir.

Friza alb îți așterne în pahar perluțe catifelate și persistente cu iz de salcâm şi de flori de câmp, de pere şi de gutui (asta-i nația soiului de Fetească Regală). Ca acompaniament în farfurie, Friza se pupă cu picanterii, cu sushi, cu salate, cu deserturi cu brânză proaspătă și cu fructe.

Ce să vă mai spun, că mă simt ca la o degustare numai când îmi amintesc de acest vin ușor de băut, pentru orice ocazie. Că dioxidul de carbon din acest vin rezultă din propria fermentație a mustului? Că strugurii au fost recoltați manual, fix când au ajuns la maturitate deplină? Mă rog, mie mi se par argumente.

Adaug și faptul că, în lumea vinurilor mari, cam peste tot unde e gustat acest produs, genul petiant face furori anul acesta, e un hit.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.