Meniu Zile și Nopți

Artă & Cultură

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/07/2022
Artă & Cultură / Performing arts

Ioan Big | O vară „clasică” în Capitală

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Ioan Big | O vară „clasică” în Capitală Share Ioan Big | O vară „clasică” în Capitală
Clasic


Bucharest Opera Festival, care se încheie pe 2 iulie, eveniment în cadrul căruia melomanii au avut şansa de a se delecta cu spectacole remarcabile ale tuturor Operelor Naţionale din România, semnate de mari regizori, precum Silviu Purcărete, Andrei Şerban sau Gábor Tompa, pune punct Stagiunii Centenare a ONB într-un mod faţă de care nu putem decât să ne înclinăm şi să ne scoatem pălăria!

Am avut parte la Opera Naţională Bucureşti de un sezon aniversar absolut incredibil, cu impresionantul Lohengrin pus în scenă de Silviu Purcărete şi cu minunatul balet Raymonda, adaptat de Maki Asami după coregrafia lui Marius Petipa, cu premiera mondială a operei Doamna cu căţelul şi galele aniversare Nelly Miricioiu, Ruxandra Donose şi Elena Moşuc, cu performeri români reveniţi de pe marile scene ale lumii în faţa bucureştenilor – Ştefan Pop, Cellia Costea, Teodor Ilincăi, Iulia Maria Dan, printre mulţi alţii – şi cu artişti lirici celebri, precum Sir Bryn Terfel, Lise Davidsen sau Charles Castronovo, care ne-au încântat cu minunatele lor voci.

Da, Stagiunea Centenară a ONB a fost realmente una fastuoasă şi nu putem să ne mai întrebăm decât ce va urma din toamnă, cu ştacheta ridicată deja atât de sus.

Iubitorii de muzică clasică nu vor fi însă privaţi de regaluri concertistice pe perioada vacanţei, doar că centrul de interes se mută, chiar din prima săptămână din iulie, de la Operă la Ateneul Român, unde se desfăşoară festivalul internaţional Athenaeum Summer Festival, care implică toţi muzicienii Filarmonicii George Enescu, precum şi Corul Academic şi formaţiile camerale. Programul este unul estival, deci eclectic, conţinând deopotrivă lucrări binecunoscute din creaţia clasică şi compoziţii de divertisment sau muzică de film. De la Bach şi Sibelius la Quincy Jones şi Vangelis, programul este menit să satisfacă o gamă largă de preferinţe.

Fără vreun respiro după Athenaeum Summer Festival, prin concertul Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, din 6 iulie, se dă startul deja tradiţionalului festival Vara Magică, ajuns la a 11-a ediţie, care propune publicului din Capitală, până pe 31 august, câte un concert pe săptămână, toate interesante în egală măsură pentru nota de prospeţime pe care o aduc programele tematice şi invitaţii, fie ansambluri (Orchestrele de Tineret ale Ţărilor de Jos şi Franţei, Romanian Sinfonietta Orchestra, New Hope Orchestra), ori individualităţi, indiferent că sunt consacrate (precum Alexandru Tomescu, de exemplu) sau emergente (violonistul Valentin Şerban, câştigătorul concursului internaţional George Enescu).

Temele estivale şi artiştii talentaţi fac din festivalul Vara Magică o opţiune atractivă pentru toţi consumatorii de experienţe muzicale live de calitate, ce pot simţi, într-un moment sau altul, nevoia unei alternative (sau complement) la escapadele uzuale în cluburile sau pe terasele unde se cântă în varii formule. Căci dacă e vară, musai trebuie să fie şi muzică!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.