Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/06/2022
Muzică Artă & Cultură

SUNETELE ORAȘULUI: Câteva evenimente muzicale de neratat pentru călătorii în timp

Radu Mihalache De Radu Mihalache
Comentarii SUNETELE ORAȘULUI: Câteva evenimente muzicale de neratat pentru călătorii în timp Share SUNETELE ORAȘULUI: Câteva evenimente muzicale de neratat pentru călătorii în timp
Calatorie in timp


Dragă cititorule,

Tocmai ce ți-ai cumpărat o nouă mașină a timpului, un frumos DeLorean sau doar o banală cabină telefonică, și nu prea știi ce să faci cu ea, unde să mergi. Îți este puțin teamă să arunci o privire înainte, așa că te rezumi la a poposi doar în vremuri apuse. Unde mai pui că ești și un mare iubitor de muzică, așa că te hotărăști să asculți câteva concerte legendare. De unde să începi?

Iată un mic ghid care te-ar putea ajuta în excursia ta temporală spre evenimente muzicale de neratat.

Poate te gândești să te duci departe, în Grecia Antică, și să vezi o tragedie… Să știi, corurile sună extraordinar, iar acustica teatrului Epidaur este fantastică. Dar drumul prin timp e destul de lung și nu vrei să te rătăcești pe undeva. Ai putea să mergi în Italia secolului XI și să vezi cum Guido d’Arezzo oferă un nume notelor muzicale sau în Franța secolului XII, pentru a fi martor la nașterea polifoniei, așa cum este ea cunoscută în muzica cultă.

Dar poate că ți-ai dori să faci o excursie ceva mai scurtă în timp și să te afli mult mai aproape de casă, astfel încât să te poți întoarce numaidecât la confortul secolului tău. Așa că prima recomandare reală pe care ți-o pot face este să te oprești în Bucureștiul anului 1958.

Bucureștiul anului 1958

Aici, la data de 4 septembrie 1958, se deschide sub cupola Ateneului Român prima ediție a Festivalului George Enescu. La doar trei ani de la dispariția marelui muzician se pun bazele celui mai important eveniment muzical din peisajul românesc, eveniment care ne bucură și astăzi, la 64 de ani distanță, aducând la București unele dintre cele mai mari vedete ale lumii muzicale clasice. Concertul inaugural al primei ediții a cuprins în programul său Simfonia I în mi bemol major şi Rapsodia I în la major de George Enescu, prezentate de orchestra Filarmonicii bucureștene, sub bagheta lui George Georgescu.

Dacă îți propui, dragă cititorule, să zăbovești aproape toată luna septembrie a anului 1958 prin zonă, sigur vei găsi multe concerte la care să mergi și de care să te bucuri. Dintre artiștii prezenți aici pot să îi amintesc pe Yehudi Menuhin, David Oistrah, Nadia Boulanger, Claudio Arrau, Sir John Barbirolli sau Carlo Zecchi, printre alții.

evenimente muzicale David Ohanesian

În 22 septembrie, la Opera Națională din București este prezentat în premieră românească Oedip, spectacol în care îl vei putea asculta în rolul titular pe David Ohanesian. La pupitrul orchestrei se află dirijorul Constantin Silvestri.

evenimente muzucale Constantin Silvestri

Dacă, totuși, îți dorești să mergi undeva mai departe în timp, dar fără să părăsești Bucureștiul, atunci ți-aș recomanda anii 1847-1848. S-a aflat în turneu prin spațiul românesc celebrul pianist și compozitor Franz Liszt.

evenimente muzicale Franz Liszt

Prototipul rock starului modern, muzicianul maghiar era ovaționat oriunde concerta. În capitala Țării Românești, el a susținut trei recitaluri, două la sala Momolo, în 22 și 30 decembrie, iar în prima zi a anului 1848, el a cântat la palatul domnesc, la invitația principelui Gheorghe Bibescu. A fost o ocazie unică pentru publicul autohton să audă, într-o interpretare legendară, pagini semnate de Frederic Chopin, Carl Maria von Weber și diverse compoziții și prelucrări gândite de Liszt însuși. Pe durata șederii sale la București, muzicianul a locuit la palatul prinţului Mihail Ghica, iar seria sa de concerte s-a bucurat de un succes imens, descris cu entuziasm și de presa vremii, care l-a numit pe pianist un meteor din cele mai briliante.

Iată, dragă cititorule, propunerile mele pentru excursiile tale temporale. Dacă, din vreun motiv anume, mașina ta a timpului nu funcționează, atunci eu te aștept la Fundația Calea Victoriei pentru mai multe povești despre muzică și muzicieni și pentru tot felul de călătorii sonore.

cover foto delcampe.net – Ateneul Român 1957

Pentru evenimentele de astăzi în București intră pe Evenimente-București.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută