Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/06/2021
Muzică

OPERĂ: Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30”

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii OPERĂ: Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” Share OPERĂ: Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30”


Opera Națională București pregătește publicului spectator la începutul lunii iunie Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30”. Una dintre cele mai respectate şi admirate mezzosoprane ale lumii, Ruxandra Donose, va fi prezentă pentru publicul spectator pe scena ONB într-un eveniment special de celebrare a 30 de ani de carieră internaţională. 

Ruxandra Donose 30 ani de activitate

Personalitate artistică de mare complexitate, Ruxandra Donose (n. 1964, Bucureşti) este cunoscută atât pentru roluri importante din popularele opere ale lui Mozart si din repertoriul liric francez, precum cel al Charlottei din opera „Werther” de Massenet sau rolul titular din „Carmen” de Bizet, cât şi pentru cele de dată mai recentă din repertoriul dramatic german, de la Sieglinde şi Kundry în „Walkiria” şi, respectiv, „Parsifal” ale lui Wagner, la Elektra în „Orestes”, opera lui Manfred Trojahn pusa în scenă la Zürich si la Viena. Despre rolul Elektrei, în Bachtrack s-a scris că

the phenomenal Ruxandra Donose was costumed as a cross-gender activist: the mover and driver of the human action in the ‘modern’ play. Donose’s voice was stellar, making her ‘blood must flow’ conviction entirely plausible.”. În egală măsură, marile scene lirice găzduiesc cu succes şi rolurile masculine ale mezzosopranei, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din „Nunta lui Figaro” de Mozart sau Sesto din „La Clemenza di Tito”. 

Ajunsă pe o culme înaltă a carierei sale, Ruxandra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii şi inteligenţa fantastică în interpretare, însoţite de o sensibilitate şi forţă de expresie absolut extraordinare, iar anii 1990-1991 au fost deosebit de importanţi pentru lansarea sa. Numeroasele premii obţinute, precum cel din cadrul ARD International Music Competition la München (1990) sau în concursul Marian Anderson al Universităţii din Maryland (1991), au marcat începutul unei extrem de bogate activităţi pe plan internaţional, deopotrivă în studiourile de înregistrări ale caselor de discuri prestigioase – în 2002 a fost nominalizată la Grammy pentru cea mai bună interpretare cu lucrarea lui Dvořák, „Stabat Mater” – şi pe cele mai importante scene ale lumii, precum Royal Opera House, Covent Garden, Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Teatro Real din Madrid şi Tokyo, unde a lucrat cu dirijori iconici din universul muzicii culte: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Seiji Ozawa, Sergiu Celibidache, Vladimir Jurowski şi Zubin Mehta.

Cu ocazia celebrării a 30 de ani de succes internaţional, pentru melomanii prezenţi în sala Operei Naţionale din Bucureşti va fi un privilegiu să o asculte pe viu pe mezzosporana Ruxandra Donose, una dintre valorile perene ale artelor performative din România.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.