Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/06/2022
Eat & Drink / Drink

Vișina beată și instagramabilă

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Vișina beată și instagramabilă Share Vișina beată și instagramabilă


Vișina beată și instagramabilă

Începe-ți vara cu o vișinată ucraineană! E specială chiar și în sezonul cald, mai ales dacă o ții și o deguști la rece.

Piana Vyshnia/Vișina Beată reprezintă un brand ucrainean răspândit în mai multe teritorii est și central europene, de la Liov, permiteți-mi să folosesc vechea și consacrata transcriere românească, și Cernăuți până la Chișinău, unde, zice-se, dacă furi cupa, cade cucul. Iar la noi, din Brașov până la București. Eu am descoperit-o astă-primăvară, într-un city break la Brașov, apoi am aflat că avem și pe malurile Dâmboviței un magazin, pe strada Covaci – bucureștenii mai vechi își amintesc cu duioșie de fosta denumire, evident, neoficială a arterei din Centrul Vechi, strada Kent.

Barurile cu Vișina Beată au un design îndrăzneț, considerat drept superinstagramabil de către diriguitorii de la noi, iar brandul comunică fără să se teamă de umorul decoltat. Am adus o sticluță pentru prietenii și colegii mei de la Rock FM, a fost întâmpinată cu entuziasm, din momentul în care s-a constatat că era la o temperatură potrivită (personal, găsesc că vișinata trebuie consumată musai numai dacă e rece, ceea ce era valabil și pentru fructele rămase în damigeana de pe balcon, după ce era „evaporat” alcoolul).

Într-un articol (#Top10 România: Băuturi cu specific românesc) apreciat atât de tare de proprietarii acestei publicații, încât l-au făcut și podcast, spuneam „suntem aici de mii de ani, glumă!, dar că vișinata e pomenită pe aceste meleaguri încă din anul 200 î. Ch. nu e de râs”. E drept, pe aceste meleaguri, vișinata e luată în serios. Dar nu numai pe aici.

Vișina Beată se face în baza unei rețete care merge până în veacul al XVII-lea. La Liov, bunăoară, se spunea că vișinata se face în fiecare gospodărie și că nu există femeie să nu-i știe gustul. Provine din Galiția (rar, mai circulă și denumirea Halicia), o regiune istorică vestită, aflată acum pe teritoriile a două țări – partea occidentală e astăzi poloneză, iar partea orientală, sovietică până în 1991, e ucraineană. Rețeta tradițională e simplă, vișinata ucraineană se face din cel mai bun distilat și din fructe selecționate. A fost înregistrată și îi ajută pe băieți să-și găsească dragostea din 1896 încoace. Tot de atunci, le ajută pe fete să fie mai dezghețate.

Vișinata ucraineană e bună înainte de masă, în timpul mesei, după masă. Deopotrivă, Vișina Beată e bună pentru începerea distracției, dacă ieși în oraș. Un aperitiv atât pe placul fetelor, cât și al băieților. Luați și beți, papilele voastre gustative obișnuite cu vișinată românească de multă vreme vor fi încântate și surprinse de subtilul twist ucrainean. Iar interiorul locurilor în care se poate opta între vișinată și vișinată, cu candelabrele compuse din sticle, vă vor aduce mult-așteptatele inimi pe Instagram.

Vișina beată și instagramabilă

Vișina beată și instagramabilă

Vișina beată și instagramabilă

Vișina beată și instagramabilă

Vișina beată și instagramabilă

Vișina beată și instagramabilă
foto: facebook.com/pianavyshnia.romania

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută